ВУЗ-овете като търговски дружества

Законът за висшето образование трябва да е готов до септември
Обновена: 7 юни 2011 15:36 | 7 юни 2011 14:44,
82
ВУЗ-овете като търговски дружества
Снимка: БТА

Законът за висшето образование (ЗВО) трябва да е готов до септември.

„Искаме бързо да влязат поправките в Закона за висшето образование, за да хванем новата учебна година, а министърът на образованието Сергей Игнатов има политически ангажимент през септември да предложи новия закон.“

Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред участниците в дискусията, посветена на поправките в закона за висшето образование.

На общественото обсъждане присъстваха вицепремиерът Симеон Дянков, образователният министър Сергей Игнатов, ректорите на всички висши училища в страната и членовете на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание.

„В момента проекта за промени в ЗВО е готов да бъде внесен в Министерския съвет“, обяви министър Сергей Игнатов и представи новите моменти в него.

Още по темата

Три са основните промени:

1. С промените се дава правото на всяко висшe училище при прием на студенти самò да признава документите им за предходно образование. При съмнения университетът ще може да сверява информацията с Националния център за акредитация.

По този начин ще се създадат по-добри условия за обучение на чуждестранни студенти, уточни Сергей Игнатов, защото се очаква 2015 г. - 2020 г. да са най-тежките години за българското висше образование, заради ниското ниво на раждаемост.

2. Университетите получават правото да се сдружават с образователни институции на територията на страната и в чужбина. Това е така нареченото право на франчайз, обясни Игнатов.

„След като в България може да има чужди филиали и факултети, защо да не направят това и наши университети“, разясни министър Игнатов.

По думите му в основата на промените е осигуряването на равен достъп до образование за българите.

„Франчайзингът дори образователен, по същество е търговска операция и е добре да е ясно каква е процедурата, която следва едно такова сдружаване“, коментира депутатът Валентина Богданова, член на образователната комисия. 

3. Трета поправка предвижда премахваме на ограниченията в платеното обучение при магистърската степен.

Доц. Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, заяви, че трябва да се помисли повече по формулата "парите да следват студента".

Вицепремиерът Симеон Дянков одобри предложенията за промени в ЗВО. Според него те ще позволят на страната да има по-квалифицирана работна ръка и ще привлече чуждестранни студенти.

„Това са част от предпоставките за привличане на потенциални чуждестранни инвеститори в България от средите на хора, учили и опознали България. От друга страна това ще осигури по-добър финансов ресурс на висшите училища да разработват образователната и научната си дейност“, коментира вицепремиера.

„В която и да е държава, когато се попитат големите чуждестранни инвеститори кое е най-важно при решението им да инвестират в определена държава, те посочват - ниските данъци, стабилната фискална политика, добрата инфраструктура и образованието, и квалифицираната работна ръка“, отбеляза Дянков.

Промените в закона срещнаха одобрение и от ректорите на държавни и частни университети, участвали в кръглата маса.

Те предложиха да се помисли и в посока повече правомощия за Съвета на ректорите.

Проф. Стоян Денчев, ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, поиска Съветът да бъде помощник на министерството, да има сграда, в която ректорите да се събират.

„Това ще е гарантирано в новия закон“, заяви премиерът Бойко Борисов и добави: „Престижът идва от вас, ние трябва да създадем условията."

Министър-председателят поиска от ректорите да уточнят какви предложения имат и да ги внесат в Министерството на образованието.

Министър Игнатов заяви, че до края на юни очаква още промени в текстовете на закона, следствие на широката дискусия по промените на ЗВО, която тепърва започва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
14
 
! Отговори
ОСТАВКА !!! преди 12 години
С тоя министър на образованието, който прилича на старшина, има поведението и манталитета на старшина, висшето образование ще бъде тотално затрито !!!ДНЕС СТУДЕНТИТЕ МАСОВО НЕ ПОСЕЩАВАТ ЛЕКЦИИ !!! За какво образование говорим като залите са празни ? Самообразоват ли се ?! Ами, щом е така да закрием ВУЗ-овете !!!Щом студентите и без това се подгатвят сами вкъщи защо са тогава университетите и колежите ????
59
2
 
14
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
Всеки ВУЗ-МОЛ.Който си плаща ще получи диплома.Айде,насам народе,само тук,само с гаранцията на ГЕРБ,на цена от 200 евро ще имате диплома за висше.
58
1
 
4
 
! Отговори
Ало, 49 преди 12 години
Видяхме колко си грамотен, не пиши и не се излагай! Точно такъв продукт си ти и такива простаци ни управляват - без знания, но с големи претенции и амбиции. Скачай дълъг иили висок скок, вероятно ще бъдеш по-напред!
57
0
 
2
 
! Отговори
към 37 преди 12 години
Пише се "теЖко" , не "тешко"Ни е тук разбрахме, че не си ***.
56
1
 
2
 
! Отговори
SAVCHO1950gdg преди 12 години
КРАДИ, КРАДИ И ПАК КРАДИ, ТОВА ГО ПИШЕ ЯСНО В ТЕЗ АЛЧНО БЛЕСНАЛИ ОЧИ,А, КАК ЛИ, ПЪК ЩЕ СЕ СЛЛУЧИ,***-ДАСКАЛ ДА ГИ УЧИ И НЕЩО ДОБРО ДА СЕ ПОЛУЧИ !!!
55
3
 
4
 
! Отговори
До 36 преди 12 години
Знам, синът ми беше приет, но не отиде, защото баща му почина внезапно. Но хората дават стипендии, защото знаят, че не само парите правят кадърния човек и дават шанс. Там, където се изучи, беше със стипендия. Хората търсят кадърните младежи, защото те са бъдещата икономика. Не закостенялия университетски СТАР човек тук, няма мотив да го прави. Мотивът е да пречи да не дойде някой да го измести. По света професорите започват от 30 годишна възраст и нямат дърташко-селски-псевдоинтелигентен вид.
54
4
 
4
 
! Отговори
българското преди 12 години
"вишу" никъде не го признават ! Ако си въобравявате ,че ще завършите в родината и ще ви приемат на добра работа в чужбина , лъжете се !
53
1
 
0
 
! Отговори
его преди 12 години
Не е мислено само как да се подобри качеството на обучението в "страната на университетите",какви са потребностите на студентите,как ще се осигури конституционното задължение на държавата за равен достъп до всички нива на образователната система.Грижата е била как дасе съберат повече пари от джоба на родителите и да се прехвърлят в този на "преподавателите"европейски, 90% от които говорят с непреодолян диалект .Дане говорим за владеене на чужд език ,за приноси и т.н.
52
0
 
4
 
! Отговори
равнообезправен преди 12 години
"в основата на промените е осигуряването на равен достъп до образование за българите" - Какъв равен достъп, бе г-не! Къде учат твоите деца? А децата на новобогаташите? Да знаеш нещо за Италиански колеж? Чии дечица учат там? По какви учебни програми? Какви учебни предмети и с какви методи се изучават там? Също ли, както в училището във "Факултето", в "Дружба-2" или "Хаджи Димитър". Поне програмите могат да се уеднаквят, ако не базата. Та още от прощъпулник у нас се залага драстично неравноправие.
51
0
 
3
 
! Отговори
общественик преди 12 години
"На ОБЩЕСТВЕНОТО обсъждане присъстваха вицепремиерът Симеон Дянков, образователният министър Сергей Игнатов, ректорите на всички висши училища в страната и членовете на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание." АМА ТОВА ЛИ БИЛО "ОБЩЕСТВОТО". Щото си представя, че обществото са хората, а не радни там назначени "висши ръководители". Те са АНТИ-ОБЩЕСТВОТО.
50
0
 
12
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Болниците - търговски дружества.Вузовете - търговски дружества.Коя ли е следващата стъпка - ЕТ"МВР-Цветан Цветанов".Регистриран по търговския закон с предмет на дейност доставка на полицейски услуги, охранителна дейност и всичко, което не е изрично забранено от закона?
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 37Абсолютно си прав/а за ***. Той името на родината си не може да напише правилно, какво добро да очакваме от него? Ще те светна, пише се БългариЙО, а не БългариьО. :) Не си губи времето да пръскаш акъл във форумите, вземи да прочетеш някоя книжка, пък и ако "Винету" да е та.:)))
48
0
 
6
 
! Отговори
студент преди 12 години
N37.... а теб кой те е образовал- Българиьо.....срам и позор :))
47
0
 
2
 
! Отговори
До анонимния преди 12 години
Да -корупциика,дрогичка,проституция,Ченгето винаги прави пачка-1000 на седмица.Иначе не би седяло.
46
6
 
5
 
! Отговори
student преди 12 години
съгласна съм напълно с N30 :) таксите в държавните ВУЗ-ве са малки,идват куцо и сакато,наричат се студенти самми и само да продължават да скубят пари от държавата и от данъкоплатеца.Не мисля,че България или която и да е друга страна има нужда само от висшисти.Не са ли по-важни ценза,възпитанието,духовността.Тук има крещяща нужда от ВУЗ по морал!
45
2
 
6
 
! Отговори
Калин преди 12 години
Е аз какво казвам бе номер 36 !! за добро образование се плаща и трябва да се плаща!!
44
1
 
6
 
! Отговори
Oleee преди 12 години
Ясно! Този който има пари ще си купува легално димпломата - тоя който няма пари, дори да има капацитет - ще гледа отстрани! Да ни е честит новият закон! С това господа решихте всички належащи проблеми в образованието! ***!
43
0
 
4
 
! Отговори
дан преди 12 години
37 - първо се научи ти да пишеш, защото инак теШкони
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ченгетата и те ли вземат по няколко хиляди на месец?
41
3
 
10
 
! Отговори
Верон преди 12 години
Тези ще говорят за прогрес ,когато направят така,че доктора да взема по-голяма заплата от полицая.

Спонсорирани публикации