Най-неграмотни сме от целия ЕС

ЕК ни нарежда на опашката заедно с Румъния и Люксембург
Обновена: 11 юли 2011 17:06 | 11 юли 2011 16:06,
500
Най-неграмотни сме от целия ЕС
Снимка: Булфото

Учениците в България, Румъния и Люксембург показват най-слаби резултати от всички младежи в ЕС по отношение на възможностите им да четат на родния си език.

Това показва  проучване на Европейската комисия, публикувано днес.

Резултатите са базирани на данни от 2009 г., според които 40% от учениците в нашата страна и в Румъния показват незадоволителна грамотност.

За сравнение се отбелязва, че тези резултати не са били променени в продължение на последните 9 години.

Документът отбелязва, че единствено у нас и в Исландия през последните 10 години системата на образованието не е била реформирана по начин, по който този недостатък да бъде преодолян.

Още по темата

Експертите допълват, че в България предстои въвеждането на учебни планове, с които да се повишат стандартите за четивни умения.

Проучването определя страната ни като една от малкото в ЕС, която осигурява помощни учители за тези младежи, които имат най-големи затруднения с четенето.

България и Латвия са двете страни в ЕС с най-мащабни програми за допълнително обучение на учителите, се уточнява в документа от над 200 страници, съобщава БТА.

Нашата страна и Люксембург са единствените държави в ЕС, в които разликата в нивото на подготовка на учениците, дали добри и лоши резултати на тестовете, е особено ясно изразена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


500
Още по темата: проучванеграмотност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
438
8
 
3
 
! Отговори
EL TURKO преди 12 години
Bulgarite sme mnogo po napred ot mnogo nacii, vkluchitelno ot shibanite evrostrani!! Nay negramotni sa arabite, evreite, tciganite i negrite!!
437
4
 
15
 
! Отговори
аз съм преди 12 години
Всички класации, в които сме представени в лоша светлина са заради *** население у нас, което е тотално неграмотно. Когато говорим за българи - ние сме умни, интелигентни и грамотни. И по никакъв начин не заслужаваме такова отношение в Европа, след като европейците се избиват да наемат българи на работа. Въпреки всички ограничения и забрани - 500 000 българи са излезли да работят в чужбина през последните 10 години. И на фона на тази статистика сме били неграмотни. Да, бе да....
436
0
 
10
 
! Отговори
Negramoten Vi8shist преди 12 години
До 444. И точно днес, и точно в днес.бг пише, че сме и най-бедни ! Ама вече в пъти, с равнение с общото ниво в ЕС.
435
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така е, защото който не го приеха да учи в престижен университет се записа в учителския..
434
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, ама сме все тарикати и ***
433
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То да беше само това че сме най неграмотни *** дойди, лошото е че сме и най глупави, доказано категорично от изборните резултати от последните 10 години.
432
4
 
2
 
! Отговори
Tiho Braaghe преди 12 години
DOKATO U4ILI6TATA BIVAT OGLAVYAVANY OT KORUMPIRANY MATEMATICI-RASSISTY - TOVA 6TE PRODALJAVA!
431
4
 
4
 
! Отговори
.... преди 12 години
Evropeiskata komisiq da qde pishki i da pylnee
430
2
 
18
 
! Отговори
киро кокала преди 12 години
завиждаха ни за образованиетозавиждаха ни за здравеопазванетозавиждаха ни за сигурността от бандити и това първо ни принудиха да съсипемсега вече всичко си е на мястото, вече сме в КАЛТА ,където ни желаяти казват :-вежте се колко сте прости!
429
0
 
7
 
! Отговори
КОНСТИТУЦИЯ преди 12 години
Чл. 53. (2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.Някой да следи ? Нека сричат нека ! Требе некой да чисти и кофите!
428
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вЕрвайте: по-*** от американците нЯма!
427
0
 
24
 
! Отговори
Браво на 416 преди 12 години
Аз пък съм доволен от всичко в България! Приятно ми е, че сиренето и кашкавала са без мляко, че в салама няма месо, че шункатае от желирани пушени гърди, лепени с трансглутаминаза, че в гроздовата няма и следа от грозде, че на шосето ме спират фалшиви катаджии. Доволен съм и от лъжите на политиците колкото е по-нагла лъжата, толкова по-симпатичен ми е политика; от себе си съм доволен, че вярвам на тези лъжи. Че половината от дъщерите ни мечтаят да станат ***/чалгаджийки (според едно изследване); че половината от синовете ни (според същото изследване), желаят да станат охранители/мутри, като ББ. Какво му трябва на българина, за да е щастлив? Евтини цигарки-менте, евтин вестник-менте, заради кръстословицата, евтина кабеларка-менте, заради порното, евтина ракийка-менте плюс салатка-менте и кебабчета-менте и бира-менте плюс чалга със силикон. Точка. А моралните ценности са, колко кебабчета си изял, колко ракии/бири си изпил и колко пъти си излъгал, че си изчукал жената/комшийката си.
426
1
 
3
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
428, по това ,къде се влагат средства в държавата ни, може косвенно да се съди от къде обръчите могат да крадат безпрепятствено пари.По време на царското правителство хита беше енергоефективност и ремонти на училищата.Крадоха като за последно.Чисто *** фирми от София правиха ремонти на училища от града ни, като по незнайно какви начини елиминираха всичко местно.Търга естествено се е провел в София.Тройните инвестираха в бедствия и аварии, и в Цанков камък.Герб-в магистрали.Там е келепира.
425
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз чета доста бързо и вмъквам постоянно архаични и диалектни думи за украса.
424
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е заради компютрите,трябва да се учат да пишат на кирилица из нета.
423
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В моя клас всички умеят да четат и пишат.С правописа се справям и го усъвършенствам.Никога не греша за втори път дума,веднага я запомням и не я бъркам.
422
0
 
1
 
! Отговори
jiko преди 12 години
kva iznenada... a te puk dali sa chuvali za Aziss, Kondio, Krika, Shamara i drugi nashi sbvetila na kulturata, taka shiroko izvestni na podrastvashtite v BG
421
1
 
3
 
! Отговори
yeremis преди 12 години
не слагайте "бай ***"в тая бройка,не може да ги класифицирате като Български ученици...:-)
420
0
 
25
 
! Отговори
NIK преди 12 години
ЕДНО ВРЕМЕ КАТО СЕ ОПЛАКВАХ НА БАЩА МИ ОТ УЧИТЕЛЯ ЧЕ МИ Е УДАРИЛ ЕДИН ШАМАР, И ОЧАКВАХ ДА КАЖЕ,АЗ УТРЕ ЩЕ ДОЙДА ДА ГО ВИДЯ ТОЯ ДЕТО МИ УДРЯ ДЕТЕТО,ТОЙ МИ ЗАБИВАШЕ ОЩЕ ТРИ, И КАЗВАШЕ,МАЛКО ТИ Е, ЩОМ НЕ ВНИМАВАШ И НЕ УЧИШ,А СЕГА БАЩИТЕ-ЧАЛГАРИ ХОДЯТ ДА БИЯТ УЧИТЕЛЯ,ЧЕ И УЧАТ ДЕЦАТА СИ ДА ПОСЯГАТ ДА БИЯТ.
419
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОО! Нали това бе целта на реформата:най -болни ,най-неуки,най-бедни,най-отчаяни.Иначе току-виж сме запитали-къде отидоха 100 милиарда долара от приватизацията,защо се явиха приказно богати олигарси ,защо и днес нещата са отчайващи и безнадежността е безгранична.И заатова и не се прие закона на министър Попова -крадците яростно бранят окраденото