Опасност от 4-годишно забавяне на реформата в образованието

Това може да стане, ако законопроектът не влезе сега в НС
Обновена: 7 мар 2013 16:43 | 7 мар 2013 16:43, Петя Славова
78
Опасност от 4-годишно забавяне на реформата в образованието
Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. Снимка: Булфото

Реформата в българското образование ще се измести с поне четири години, ако не бъде приет Законът за училищното и предучилищното образование. Това заяви заместник-министърът на образованието Милена Дамянова пред Агенция „Фокус“.

Тя обясни, че в подготвянето на закона са взели участие много родители, учители, както и представители на неправителствения сектор, включващ хора, които имат отношение към образованието.

Според нея с приемането на този закон ще се утвърдят и новите учебни програми, които вече са почти готови. „Това са програми, които променят изцяло философията на съдържанието, като го насочват към формиране на практически умения на учениците, а не на енциклопедични знания. Тези програми ще гарантират условия за учениците - те да се научат да мислят, да анализират, да обобщават информация, т.е. ще повишат тяхната функционална грамотност”, посочва още Дамянова.

Още по темата

Тя отбеляза, че в момента международните изследвания за грамотността на учениците показват, че има ниски резултати в образованието.

„Без този закон съответно тези нови учебни програми няма да могат да бъдат утвърдени, няма да има нови учебници, за които толкова много говорим и въобще цялостната реформа в образованието ще се измести минимум с 4 години напред, а резултатите ще дойдат много по-напред във времето”, обясни зам.-министърът.

Поводът за думите на Милена Дамянова е искането днес на родителските организации законопроектът да бъде включен в дневния ред на парламента в оставащите дни от работата му.

От ГЕРБ подкрепиха това искане, но обясниха, че за да влезе проектозаконът в дневния ред, е необходимо да са съгласни и останалите парламентарни групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тая скубла на кого е любовница На Дянков ли
44
1
 
26
 
! Отговори
закон-недоносче преди 11 години
Тия да не бутат сега образованието, че с тия 4-годишни първолачета направо избиха рибатаПърво да видим какви учебници са писали от ДПС и после да отговарят за фалшификация на историята, после да се гласува закона-недоносче
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Собствениците на частни училища са привлекли роми в групата, за да им ударят рамо правозащитните организации, а всички майки в групата са на деца със специални нужди. Съчувствам им, обаче покрай техните искания в проектозакона са пробутани безброй недомислия.
42
0
 
27
 
! Отговори
DeDe преди 11 години
Грозотията от снимката е вредна за България ,народа ,учениците и най вече за децата.Няма ли кой да направи едно добро,да я направи безработна.
41
1
 
37
 
! Отговори
учител преди 11 години
Пълни глупости говори Дамянова.Че учебниците трябва да се преработят и езикът да стане разбираем не е необходим нов закон , а само добра воля на властимащите.Колкото до практическата насоченост- питам се колко училища в страната разполагат с истински лаборатории по физика,химия и биология.Знаете ли колко средства трябва да се вложат в материалната база.Само с искам и трябва не става.Огледал се Илия- пак в тия.........Пълни недоразумения са тези в министерството,а потърпевши сме всички.
40
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
милена дамянова е поредната бюрократка, която не разбира от това, с което се занимава. защо ни занимавате?
39
0
 
32
 
! Отговори
az преди 11 години
Госпожо Дамянова, колко време сте била учител и влизала ли сте въобще в класна стая? Как тогава ще въвеждате закони? Та вие не сте наясно с проблемите в образованието!
38
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-добре да не го приемат.Може още да се мисли по него.Какви промени,какви програми.Тези дето правят матурите,външното ощеняване нямат представа за какво иде реч.Не може ти на база София да срявняваш всички училища.Кога някой от тях се е мръднал да отиде в глухата провинция да види.Нямат пари за закуска да му дадат,а тази ще разправя за модерни методи и т.н.Какви методи,с какво.То училищната база е от 80-години.Пак учебници,пак пари.Неграмотни са децата,но май и Дамянова е такава!Да се маха!
37
0
 
20
 
! Отговори
до 35 преди 11 години
това че са я направили зам.мин. нищо не значи, пак си е г-ца никоя. фалшивите назначения обикновено нищо не постигат освен пародии
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
учениците нямат нужда от нови учебни програми и други типове финансиране, а от дисциплина. това означава случки като "харлем шейк" да не се повтарят повече.
35
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Милена, която е завършила унгарска филиогия ще учи учителите.Тая ако не беше любовница на голям човек нщмаже да я вземат и чистачка!
34
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не опасност, а щастие, ако не се приеме този закон. По него няма толерантност и се дискриминира болшинството заради малцинствена група.
33
1
 
12
 
! Отговори
lora преди 11 години
Продължение5. Замяна на гл. секретар и зав. отдел жалби за действия, прикриващи корупционните практики на служители от МОМН.6.Персонална отговорност на чиновниците, отговарящи за матурите - 51 % двойки по БЕЛ, конкретно на Евгения Костадинова, която е сменила София с Брюксел и забравя да се върне.7. Конкретни промени в Закона за адм. служител, който в този си вид прави чиновничеството недосегаемо, а специално в МОМН разкриване на полит., роднински и интимни връзки на назначените без конкурси.
32
2
 
12
 
! Отговори
Седмокласник преди 11 години
Направо не знам как ще остана в тази система още 5 години... да ви имам образователната система и законите. Пълна скръб отвсякъде е българското училище.
31
1
 
23
 
! Отговори
ppp преди 11 години
Аз като учител що не знам, че учителите са взели участие в този закон. Трябва не само някои учители, а всички да вземат участие. Как сондират мнение на база няколко училища. Проблемите в училищата са както еднакви, така и много различни.
30
2
 
18
 
! Отговори
lora преди 11 години
Не законът е належащ сега, с безумните си 400 параграфа, а следните реконструкции :1. Оставка на зам. министрите на Игнатов - Дамянова и Евтимова2. Пълна ревизия на конкурси и договори на МОМН с издателства - корупцията е ужасяваща, имам преки наблюдения. Тези 15 милиона, ограбени от Фонда за наука, далеч не са всичко, а само малка част.3. Съдебна отговорност за корупционните модели на Игнатов, Дамянова, Евтимова.4. Прочистване на МОМН от калинки, намаляване наполовина броя на чиновниците
29
0
 
29
 
! Отговори
ХА! преди 11 години
"Тя обясни, че в подготвянето на закона са взели участие много родители, учители, както и представители на неправителствения сектор, включващ хора, които имат отношение към образованието."Глупости! Не познавам нито един учител, който да иска този закон. Това "много родители и учители" са малка групичка от частния сектор на образованието.
28
2
 
10
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
АМАН ОТ КАЛИНКИ...- АБЕ ТЕ ТЕЗИ ГЕРБАДЖИЙСКИ КАЛИНКИ ПО НАГЛИ ОТ СРАМНИТЕ ВЪШКИ...
27
4
 
7
 
! Отговори
даскалица преди 11 години
За тоз закон още преди три години писахме становища с идеята, че още следващата учебна година ще влезе в сила, а то кво - вече стана стар закон пък още не са го приели. Шъ *** извините, че пиша толкоз неграмотно, все пак имайте в напредвид, че съм само една проста даскалица! :)
26
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Учениците изостават, защото няма пари за модерна база, а и децата нямат стимул да учат. Учените са безработни. Дамянова ръси глупост след глупост.