Увеличават таксите в частните училища

Държавата да плаща издръжката на децата, искат от БАЧУ
29 авг 2013 07:12, Петя Славова
63
Увеличават таксите в частните училища
Снимка: Reuters

С 10-15% от тази учебна година се увеличават таксите в частните училища и детски градини, съобщи за Монитор шефката на Българската асоциацията на частните училища (БАЧУ) Милка Славчева.

Годишното обучението в гимназиите в момента струва около 2000 евро, а в основните училища и детски градини цената варира между 3200-3800 евро. Така на практика скокът в тарифите в частните заведения ще бъде между 200-380 евро, в зависимост от вида на учебната институция.

Според Милка Славчева, увеличението на тарифите е необходимо заради високата инфлация и увеличението на наемите и на заплатите на учителите в държавните и общинските училища.

„Заплатите на преподавателите в частните училища се увеличават паралелно с тези, които преподават в държавните. Тази година техните заплати бяха увеличени с 8%“, обясни шефката на асоциацията. Тя добави, че месечните възнаграждения на педагозите в платените училища са около 1000 лв.

Частните учебни заведения заемат 1% от всички средни и основни учебни заведения у нас. В тях се изучават около 7000 ученици, отчете шефката на БАЧУ. Тя добави, че от асоциацията ще продължават да настояват държавата да започне да изплаща субсидия и на частните училища. Това ще доведе до намаление на тарифите с около 1200 - 1400 лв., колкото е и издръжката, която поема държавата на учениците в държаните и частните школа.

„Наложително е на първо време държавата да поеме поне издръжката на децата в детските градини“, каза още Славчева. Тя обясни, че родителите често са притиснати от обстоятелствата да запишат хлапето си в частно заведение, защото в общинските забавачки местата от години не достигат. Затова било редно тези майки и татковци да бъдат облекчени поне с издръжката, която се отпуска от общината, допълни още Славчева. За разлика от субсидията в школата издръжката в детските градини е различна за всяка община.

За поредна година учениците от частните училища показаха най-добри резултати на матурите и на националните външни оценявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
1
 
! Отговори
ss-waffen преди 10 години
Да подпомагаш частния сектор при положение, че има право на избор си е чиста проба прокарване на лобистки интереси. Нима Държавата дава детски надбавки на всички деца? Но за това не крякате. Иначе, който желае може да отиде в провинцията там има място, в която пожелаете детска градина и училище. А който може да си позволи 3000 евро на година само за детска градина той не е от средната класа. Което означава, че отново ще се дотират тези дето имат.
51
1
 
5
 
! Отговори
аз бе... преди 10 години
До АзМоже ли да обясниш защо?"Годишното обучението в гимназиите в момента струва около 2000 евро, а в основните училища и детски градини цената варира между 3200-3800 евро." А в едно държавно училище е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО да се вземат каквито и да било пари. защо тогава държавата ще е ДЛЪЖНА да дава тези пари на частните училища? Ти като си вземеш направление и отидеш при специалист плащаш само потребителска такса, а ако отидеш направо при специалиста си плащаш частния преглед, нали?
50
4
 
5
 
! Отговори
Аз преди 10 години
След като държавата дава за едно дете учещо в държавно училище около 1300лева е длъжна да ги дава и на дете което учи в частно училище.
49
5
 
5
 
! Отговори
Борман преди 10 години
До щирлицТи не си щирлиц, ти си марксист-ленинист май. Ако "лошите бизнисмени" само цоцат и не ти плащат заплата, която ти заслужаваш, защо не вземеш да напуснеш и да отидеш при "добри бизнесмени", които вече ще ти плащат колкото си поискаш, а ако може и без да работиш. Няма ли такива? Ами тогава стани сам "бизнесмен". Ще назначаваш хората, ще им плащаш колкото всеки поиска и готово, ще построиш комунизъм в отделно взета фирма. А и явно ще просперираш, щото всеки ще иска да работи при теб.
48
0
 
10
 
! Отговори
Родител преди 10 години
Явно доста хора не са наясно с финансирането на ученето в България. "Общинско" училище получава за всеко дете около 1300 лева годишно. Дали му се учи или той само пречи или изобщо не ходи - това вече няма значение. Затова училищата са пълни с деца, които просто си губят времето там, но ги дъндуркат до 12-и клас, само и само да вземат парите от държавата. Какво качество на обучение ще има, ако във всеки клас има поне 5-*** такива?
47
5
 
9
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
Когато заплатите станат нормални,а не родителите да се чудят кое по-напред,тогава същите мрънкалници-"бизнесмени"могат да помечтаят с право за субсидии.Когато същите повишат заплатите на ония,които им изкарват парите за нужни и ненужни екстри,тогава ще имат право да искат и те.За да получиш,трябва да дадеш!Не може уважаеми само да цицате,и все да пищите че ви е малко!
46
7
 
7
 
! Отговори
ТАКА ЛИ? преди 10 години
До 49 - НЕ, НЕ ИСКАМ СУБСИДИЯ - ИСКАМ, КОГАТО ДЕТЕТО МИ Е В ЧАСТНО УЧИЛИЩЕ, ДА ПЛАЩАМ ПО-МАЛЪК ДАНЪК! ПРОСТО, ЗА ДА НЕ ИЗДЪРЖАМ ТВОЕТО ДЕТЕ!!!
45
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблемите са с местата в детските градини, защото навремето Софиянски затвори огромна част. Да не забравяме и, че в София живее по голямата част от населението на държавата.А за частните училища, моля родителите да си траят малко. И моето дете беше 7 години в платено училище. Това беше наш избор и не съм ревала наляво и надясно, че държавата ни е длъжна. Места в държавните училища бол. Частното училище е избор, никой не ви кара насила. Искате да ползвате субсидията, моля в държавно училище.
44
4
 
5
 
! Отговори
До 46 преди 10 години
Много добре им е станало ясно каква е идеята и пак не са съгласни. Било като да си купиш нова кола и държавата да ти доплати разликата със старата. Никой не гледа справедливостта, а като не гледа справедливостта за другите, няма да я получи и за себе си. Това е полжението, съграждани любими.
43
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като чета коментарите на повечето хора, разбирам, че не е станало ясно каква е идеята.Никой не иска държавата да покрива ЦЯЛАТА такса на дете в частно училище. Става въпрос единствено за ЧАСТ от таксата, която е ТОЧНО КОЛКОТО държавата плаща за дете в държавно училище = по около 1300 лв. на дете на година.Таксата в частно училище сигурно може да бъде и 10000 лв. на година. Тогава родителят, на дете в частно училище, ще доплаща по (10000 - 1300) = 8700 лв. на година.
42
2
 
13
 
! Отговори
М преди 10 години
Ами няма място за моето дете в държавната детска градина! Няма, не разбирате ли? Няма баби, починали са. Освен да го пратим в частна градина друг избор нямаме. Мислите ли, че ни се дават 600 лева всеки месец? Знаете ли какво е това за бюджета ни? Защо съседското дете да може да ходи в държавна градина, държавата да го субсидира, а мойто да не може? С какво мойто дете е по-малко заслужило? Нали и ние плащаме данъци, нали и ние сме граждани. Щом за едни може, трябва да може и за другите.
41
4
 
5
 
! Отговори
Sephora преди 10 години
На всяко дете се полагат пари за о-ние и ако следваме логиката на частинте у-ща, парите които реално се полагат за тях, държавата си ги спестява.И така би било редно, ако сме нормална държават.Но има деца, които отиват гладни и боси на училище.Даваха директора на едно училище в някакво село, който каза, че на първия уч. ден са дошли деца, голи само по някакви къси ***, боси. Потресаваща беднос за държава в ЕС.За тези деца трябва да помисли първо,дали са *** или не....това са деца.
40
10
 
6
 
! Отговори
до мак преди 10 години
Ами нека осигури държавата за всички, но като не осигурява... какво да правим. Никой не говори да се поеме пълната издръжка на дете в частно заведение, а да се дадат на всички деца едни и същи пари, а те да си ги използват къде искат или могат
39
6
 
21
 
! Отговори
мак преди 10 години
Нали са частни, защо държавата трябва да ги подпомага? Държавата е длъжна да осигури места в общинските градини и училища, за да стигнат за всички деца.
38
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** народ, слаба държава. Като чета коментарите ... отчайвам се... няма да има оправия
37
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Купих си нов автомобил ,ами давай тогава да ми доплатите и разликата за същият автомобил 2-ра употреба !Наглеци!
36
13
 
10
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Като чета невежеството на повечето тук направо се отвращавам. Държавата отделя всяка година определена сума за дете и незавсимо къде учи тези пари трябва да го следват, в противен случай ги спестяваш на държава. Имам двама племенници в Канада, там държавата им поема 50% от таксата! Някой хора са продали имот и с тези пари изучават децата си, защо да не им се помогне от държата?
35
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До РодителДетето ти ще бъде осигурено от ТВОИТЕ данъци ако е в държавно училище, но ти искаш да учи в частно училище твои избор. Това че си решил че държавните училища не са за твоето дете никои не е виновен право на избор на всеки човек. Но не говори защо държавата не ти осигурява детето. Дадено ти е право да избираш осигурено от държавата в държавно училище или си плащаш в частно училище
34
4
 
10
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
ДО КОМЕНТАР 35 - АНОНИМНИКА - Мислиш ли наистина , че съм далеч от истината ?!?! Защото аз не мисля така...... :) ;) :) Каква ти е заплатата. На теб? И на многоуважаемата ти съпруга? Ако си добър компютърджия. Или си успял да се уредиш в солидна чуждестранна фирма,дошла на Българския пазар.Или пък си имаш малък частен бизнес,от който ти "капе".... Тогава те разбирам напълно защо говориш така! Но не забравяй , пич , че повечето Българи НЕ са на твоето "дередже" ! :) ;) :).....
33
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имам частна бръснарница,искам и на мен държавата да ми плаща за всеки клиент,че да мога да ги бръсна по яко-о-о ,че да събера пари за частно даскало-о-о!!

Спонсорирани публикации