Увеличават таксите в частните училища

Държавата да плаща издръжката на децата, искат от БАЧУ
29 авг 2013 07:12, Петя Славова
63
Увеличават таксите в частните училища
Снимка: Reuters

С 10-15% от тази учебна година се увеличават таксите в частните училища и детски градини, съобщи за Монитор шефката на Българската асоциацията на частните училища (БАЧУ) Милка Славчева.

Годишното обучението в гимназиите в момента струва около 2000 евро, а в основните училища и детски градини цената варира между 3200-3800 евро. Така на практика скокът в тарифите в частните заведения ще бъде между 200-380 евро, в зависимост от вида на учебната институция.

Според Милка Славчева, увеличението на тарифите е необходимо заради високата инфлация и увеличението на наемите и на заплатите на учителите в държавните и общинските училища.

„Заплатите на преподавателите в частните училища се увеличават паралелно с тези, които преподават в държавните. Тази година техните заплати бяха увеличени с 8%“, обясни шефката на асоциацията. Тя добави, че месечните възнаграждения на педагозите в платените училища са около 1000 лв.

Частните учебни заведения заемат 1% от всички средни и основни учебни заведения у нас. В тях се изучават около 7000 ученици, отчете шефката на БАЧУ. Тя добави, че от асоциацията ще продължават да настояват държавата да започне да изплаща субсидия и на частните училища. Това ще доведе до намаление на тарифите с около 1200 - 1400 лв., колкото е и издръжката, която поема държавата на учениците в държаните и частните школа.

„Наложително е на първо време държавата да поеме поне издръжката на децата в детските градини“, каза още Славчева. Тя обясни, че родителите често са притиснати от обстоятелствата да запишат хлапето си в частно заведение, защото в общинските забавачки местата от години не достигат. Затова било редно тези майки и татковци да бъдат облекчени поне с издръжката, която се отпуска от общината, допълни още Славчева. За разлика от субсидията в школата издръжката в детските градини е различна за всяка община.

За поредна година учениците от частните училища показаха най-добри резултати на матурите и на националните външни оценявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Държавна субсидия трябва да има за добрите учители, за да останат в общодостъпните училища.
11
11
 
9
 
! Отговори
кукуф преди 10 години
До кккДецата ми учат в масови училища,ама нямам нищо против парите да следват детето-т.е за записано дете да се получават някакви парички от училището.В Бг се субсидира отглеждането на полуграмотни ученици,крайно време е да се инвестира в бъдещите данъкоплатци,а не в бъдещите потребители на социални помощи.Ако 3 те милиона конвертируеми Бг имигранти плащаха даниците си тук щеше да е по-добре,нали?Ама срещу данъците все нещо трябва да се получава-като някоя спестена таксичка например...
10
5
 
21
 
! Отговори
Куку-руку-ку преди 10 години
Нито стотинка за частните ***!!!Повече права за учителите и повече задължения за учениците в държавните училища.Премахване на системата пари за говежда глава в училищата.Нацията загива!!!
9
2
 
28
 
! Отговори
ккк преди 10 години
До кукуфА за да задържи държавата богатите, значи трябва да им плаща обучението на децата в частните училища, защото Ви е под достойнството децата ви да учат в масови учлища ли! И не вземат само от вас, вземат от всички работещи.На мен като не ми хареса даден лекар за когото могат да ми дадат направление, отивам на частно и си плащам. Въпреки, че съм си платил здравните осигуровки. На вас не ви харесва масовото училище - отивате в частно и си плащате.
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Достатъчно е човек да погледне автопарка на притиснатите до стената родители които за една седмица похарчват 5 годишната ми заплата за да разбере човек че е крайно време държавата да почне да плаща за отглеждането на децата им.Няма само на *** ама ха! Богатите също са хора
7
20
 
13
 
! Отговори
кукуф преди 10 години
До кккЗаради мислене като Вашето,всичко читаво и платежоспособно се изнася от Бг.Държавата трябва да прави всичко за да задържи точно хората с високи доходи,защото те пълнят бюджета.Много приятно ми стана,когато открих,че за трето дете не дължа нищо за гледането му в яслата,също така го приеха без проблем.Досега бяхме свикнали само да вземат от нас.Дребно внимание,ама го оценяваме.Хората с високи доходи са конвертируеми-могат да плащат данъци и другаде.Пък със завист надребно-до кривата круша.
6
4
 
32
 
! Отговори
аз бе... преди 10 години
Съгласно законодателство, основното и средното образование в държавните и общинските училища в България е безплатно. Който има възможност и желание детето му да е по- "специално" от останалите деца- нека си плаща. Но защо държавата да финансира И частните градини и училища?! Те си вземат достатъчно високи такси, а както виждам и заплатите, които плащат не са кой знае какви високи- ами да си се самофинансират бе!!! Държавата да помисли за ДЪРЖАВНИТЕ и ОБЩИНСКИ училища и да задели пари за тях!
5
0
 
19
 
! Отговори
MOL преди 10 години
До 4Страхотна идея, как се сети. Направо да влиза в народното събрание.
4
5
 
31
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Нека постъпим соломоновски!!Щом частните искат да им плащала държавата,30% от приетите да са ***!!!Казах!!!
3
12
 
34
 
! Отговори
ккк преди 10 години
Държавата е подсигурила безплатни училища за всички деца. Който иска частно - да си плаща. Ако държавата ги спонсорира всички ще искат децата им да учат в частни училища. Щом имате пари за частна градина представям си какви заплати вземате. Явно ви е по-изгодно да плащате толкова пари, вместо да си гледате детето вкъщи.
2
6
 
12
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
Частните училища биват затворени!!
1
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всички деца трябва да получават издръжката от държавата, на какви се правят управниците, колко време отлагат, какво съм виновна аз, че детето ми не е прието в държавна градина, нали това пак е техен проблем!