Децата не искат да са шлосери и заварчици, тези школа опустяха

Държавата търси швейцарски опит за възраждане на професионалното образование
Обновена: 14 окт 2013 22:10 | 14 окт 2013 20:00, Веселина Йорданова
92
Децата не искат да са шлосери и заварчици, тези школа опустяха
Форумът в Министерския съвет събра широк кръг участници. Снимка: БТА

Бях електромонтьор, това ми помага много да си сменям крушките в къщи, призна вицепремиерът Даниела Бобева на дискусия за професионалното образование в Министерския съвет.

Бобева разказа през аудиторията, че е завършила обикновена гимназия, но е ходила на практика в последната година. На форума стана ясно, че държавата ще стимулира професионалното обучение чрез въвеждането на т.нар. дуална система, която предлага възможност за учене и работа. В нея обаче е ключова и ролята на бизнеса.

Както Dnes.bg писа, образователният министър Анелия Клисарова изнесе на дискусията стряскащи данни за срива в професионалното образование. Оказва се, че за около десетина години професионалните гимназии са намалели с 60, а желаещите да учат в тях деца -  с около 50 000.

Според вицепремиера Даниела Бобева у нас в последните 15 години все повече се развиват индустриалните отрасли, които са естествено място за дуалната система.

„Свикнах вече, когато трябва да се правят реформи, да се искат пари, но не е въпросът в това колко ще дава бизнесът, колко ще дава държавата, въпросът е да се започне с малък пилотен проект, като се оцени това, което вече е постигнато“, смята тя.

Според образователния министър проф. Анелия Клисарова обаче не е реално преди следващата учебна година 2013/2014 г. да започне сериозното професионално обучение на базата на дуалната система. По думите й, за да стане системата устойчива, е необходимо да се променят много регламенти и да се създаде договор между държавните училища и бизнеса.

Клисарова заяви, че управляващите са в преговори с бизнеса, който трябва да осигури работните места. Не е ясно обаче на какъв процент финансиране от фирмите може да се надява държавата в желанието си да върне авторитета на професионалното обучение.

Министърът съобщи, че в момента на пазара на труда най-много се търсят фрезисти, шлосери, заварчици, асансьорни техници, а интересът на учениците е към туризма и информационните технологии.

Посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева разказа, че около 60 % от финансирането на този модел в страната идва от бизнеса, който е ключов партньор в дуалната система. Фирмите дават и заявка от какви професии имат нужда и на тази база се разработват обучителните концепции в средното образование в Швейцария.

Три-четири дни ученикът работи в предприятието, останалите два дни е в т.нар. професионално училище и към това се добавят практически курсове в професионални центрове в предприятието, които са организирани от браншови организации. Две трети от младежите в Швейцария се обучават в тази система в над 250 професии.

Бизнесът предоставя места за обучение и за практика, и заплаща по договор работата на всички, които се обучават. 30-40% от швейцарските компании предоставят такива места, отделно има и браншови центрове за обучение. Над 90% от младежите в Швейцария завършват средно образование, а над 70 на сто от тях ползват дуалната система.

Германският модел на система за дуално обучение също е с ясно формулирани цели и задачи, като между федералното правителство и социалните партньори се подписва национален пакт за професионално обучение.

Плугчиева съобщи, че в рамките на българо-швейцарската програма ще започне пилотен проект за прилагане на швейцарския модел на дуална система с финансиране в размер на 1.5 млн. швейцарски франка. Има готовност проектът да стартира от началото на следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
15
 
8
 
! Отговори
xx преди 10 години
В Пловдив където живея има немалко безработни, но пък има много незаети места за шлосери,стругари, електричари,инженери, програмисти и др. технически специалности.Но млади мераклии за работа няма.Оправданията с ниски заплати са смешни, защото поне 2-3 години тези хора учат занаята и не си заработват заплатата.
16
1
 
16
 
! Отговори
ллл преди 10 години
А като учат 2 дена как ще се явят тези деца на матура? Професионалните гимназии са намалели, защото няма деца, а не защото няма интерес. Стана трудно за родителите да издържат децата си в друг град. А в крайна сметка каквото и да завършат децата пак няма да имат работа. Като искат да се пенсионираме по на 70 години млади няма да останат. Едно време аз като бях 4 клас баба ми беше пенсионерка. Родих голямото си дете на 21 г, сега е на 16 г, а моята майка още работи. Проблема е пенсионирането.
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Vnimanie ! İnterneta zavladq sveta !
14
2
 
15
 
! Отговори
учтив галфон преди 10 години
Напълно подкрепям инициативата, стига да не са празни приказки. Тези хора, завършили професионалните гимназии и работейки това, което са учили, вече ги няма. С 300 зора намерих читав стругар, отделно да не говорим колко са читавите автомонтьори и ел. техници.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
""Децата не искат да са шлосери и заварчици"".......................................................................................Деца ??!? ... за някакъв непознат животински вид ли иде реч, защото аз такива не съм виждал по българската провинция ...Да ви ...XXX... мамата проста политическа некадърна !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
12
3
 
48
 
! Отговори
Феята на Смъртта. преди 10 години
Не е вярно, че професията стругар или шлосер не е актуална! Не са популярни в България, където нищо ново не се внедрява, заводите се разграбиха, фалираха и продадоха за жълти стотинки.Научиха младите да не работят, да лентяйстват и за пет пари работа да не искат да свършат! Всички искат Меринджеи да стават, на таблет да бачкат и в офис в центъра! Знаете ли, какви нови модели компютъризирани стругове има? Ама, то иска учене,желание и талант!
11
5
 
13
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
"Щвейцарски и Германски модели" под егидата на това правителство и нашенската геополитическа ситуация е като да искаме да измием зъбите на Жаба.Жабата е животно и дотук с приликите.
10
4
 
46
 
! Отговори
Перо Пиперката преди 10 години
Абе тези професии са комунистически! Само комунистите обучаваха децата в труд и да имат професии! Даже *** учеха разни СПТУ-та и техникуми за селскостопански кадри, в казармата караха школи за строителни работници. При комунистите беше забранено да си неграмотен и безработен!Сега какво ще ги мъчат децата - дайте им телевизия до 7 г., после бира и компютър, после всички стават или келнери и сводници, или ку^ви. За благозвучие можете да им викате "кадри за туристическата индустрия"... хехе
9
4
 
30
 
! Отговори
ПРОСТИЯ преди 10 години
В БЪЛГАРИЯ НАИСТИНА НЕ СА НУЖНИ ТАКИВА ПРОФЕСИИ .ЗАВОДИ ВЕЧЕ НЯМА А ВСИЧКО ТОВА Е СИМВОЛ НА КОМУНИЗМА . ЗА *** И ИЗМИКЯРИ НА ЗАПАДА НЕ СЕ ИЗИСКВА НЯКАКВА ПРОФЕСИЯ .
8
2
 
44
 
! Отговори
Петю преди 10 години
Как ще искат да стават шлосери и заварчици, драги управляващи?! Та, те даже и не са чували за тези професии , които вече в БГ са почти съвсем изчезнали. Вие се погрижихте доста усърдно последните 23 години, децата да се раждат с идеята да са фолкпевици или мутри с мерцедеси! Всичко е съвсем закономерно- "Тигре, тигре...." ( Мразя чалгата, но в този случай се сещам за текста на тази песен , с която буквално ни заливаха преди време)
7
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЯКОЙ ДЕН,ТЕЗИ ДЕЦА ЩЕ РАЗБЕРАТ,ЧЕ МЛЯКОТО ИДВА ОТ КРАВА,А НЕ ОТ ИНТЕРНЕТ...И ТОГАВА ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО ДА СТАВАТ КРАВАРИ,ОВЧАРИ И ЗЕМЕДЕЛЦИ. СЕГА ВСИЧКИ ИСКАТ ДА СА ВИСШИСТИ,ДОРИ НЕГРАМОТНИТЕ.ВСЕКИ ИСКА ДА Е СТУДЕНТ,ЗА ДА НЕ РАБОТИ.НО ЗЕМЯТА И ЖИВОТА ИСКАТ РАБОТА И ТРУД.ПОГРЕШНО ГИ НАУЧИХА ДА УЧАТ,ЗА ДА НЕ РАБОТЯТ.А УМНИТЕ ХОРА ЗНАЯТ ЧЕ МОЖЕ БЕЗ ИНТЕРНЕТ НО БЕЗ ХРАНА ДРЕХИ И ОБУВКИ,НЕ МОЖЕ. ЗА ТОВА УЧЕТЕ ЗАНАЯТИ И НИКОГА НЯМА ДА ИМА БЕЗРАБОТНИ,СТИГА ДА ИМ СЕ РАБОТИ.
6
0
 
46
 
! Отговори
Stojan преди 10 години
Бизнесът предоставя места за обучение и за практика, и заплаща по договор работата на всички, които се обучават. <- цитат от статиятаБизнесът в България не ще да дава пари на работника, който изкарва заплатата си и парите на собственика, камо ли да дава пари на някой, когото ще обучава.
5
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Точно щото всеки иска да си клати краката по цял ден в някой офис Европа е на този хал. Китайците не се оплакват и бачкат като мравки, затова държавата им просперира, и ние тук с претенциите май само с тях ще си останем.
4
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На един приятел синът завърши за ел монтьор, и веднага един тарикат дойде да го търси, да му работи без заплата, да си повишавал нивото една година. Бизнесът убива кадрите, след това реве. С тоя *** народ няма управия.
3
1
 
23
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 10 години
искат да са банкер политици простаци - *** оператори - това им е бъдещето . от простаци родители и метач ще е престижна професия
2
1
 
47
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Поклон пред хората с такива професии! Някой може да си мисли, че е елементарно и непрестижно, но ако ги няма тези специалисти, загиваме.
1
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм за! Най-накрая практика, а не само теория! Децата в Германия от 14 годишни започват да практикуват в различни фирми като част от образованието си!