ДАНС да каже има ли репресия над протестиращи!

Изкуствено се насаждат конфликти, смята президентът
Обновена: 22 ное 2013 22:50 | 22 ное 2013 17:48, Камелия Цветанова
75
ДАНС да каже има ли репресия над протестиращи!
Снимка: БТА, архив

Държавният глава Росен Плевнелиев ще изиска анализ на Държавната агенция „Национална сигурност“ за действията на службата по отношение на протестиращи граждани във връзка със сигнали за прояви на репресия спрямо протестиращи студенти в нощта на 12 ноември т.г. и в следващите дни. Това стана ясно на среща на президента с университетски преподаватели, които запознаха държавния глава с декларация-обръщение, подписана от 114 представители на академичната общност, съобщиха от прессекретариата на президента.
 
Преподавателите се обявиха против „груби и документирани нарушения на човешките права“ срещу студенти и срещу тревожното и непропорционално високото според тях присъствие на полиция и на жандармерия в централните райони на столицата.

Още по темата
Те призоваха да бъдат преустановени прояви на насилие срещу протестиращи студенти, както и да бъде възстановен свободният достъп на гражданите до научните, образователните и религиозните институции в центъра на столицата.
 
В призива си, адресиран към държавния глава, преподавателите заклеймяват употребата на „брутална полицейска сила“ на 12 ноември и нарушаването на академичната автономия на СУ „Свети Климент Охридски“ и на Националната художествена академия.
 
„В дните след 12 ноември т.г. в София се наблюдава безпрецедентна концентрация на тежковъоръжени полицейски части и жандармерия. Подобен подход явно цели да окаже психологическо въздействие върху гражданите, които критикуват управлението, да постигне ефект на сплашване и да препятства свободното формиране на воля за упражняване на конституционните им права“, се казва в декларацията.
 
Университетските преподаватели изразяват също така загриженост за състоянието на политическия процес в страната и за липсата на ефективен диалог между основни институции на публичната власт и гражданите. Те определят като притеснителни и заплахите за уволнения на служители в публичната администрация, участващи в протестите.
 
 „Силата се заменя от силовост“ срещу гражданското общество, подчертаха преподавателите, според които „силата на закона се подменя със закона на силата“, а студентите заслужават подкрепа заради настояването си за възвръщането на морала в обществения и политическия живот. Те бяха категорични, че ще продължат да съдействат за мирния характер на студентските протести и да алармират институциите за всички нередности.
 
Президентът Росен Плевнелиев изрази пред представителите на академичната общност благодарност за активната им гражданска позиция.

„Хората показаха, че искат промяна, а аз настоявам не за силни политици и месии, а за силни институции, които работят за справедливост за гражданите, защото те са в основата на успяващите и богати държави“, каза държавният глава. Той отново подчерта, че политиците сред които включва и себе си, не трябва да се притесняват, че младите хора на България имат позиция.

„Тази българска „иновация“ – на протестиращи граждани да се противопоставят „контра“-граждани, е срамна за страната ни и съм силно притеснен от такова противопоставяне“, каза Росен Плевнелиев.
 
Президентът коментира, че изкуствено насажданите конфликти отклоняват вниманието от същинските проблеми на обществото. Росен Плевнелиев посочи като пример данни, според които към момента все още е налице концентрация от 93% на сто от средствата на дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала в няколко банкови институции и припомни, че до края на ноември т.г. те трябва да бъдат сведени до 25 на сто. 
 
Държавният глава остро разкритикува събирането на лични данни от граждани и изрази опасения от сценарий за отслабване на демокрацията в България.

„Всяко действие отвъд европейските норми и правила делегитимира Европа и всяка европейска институция, включително президентската“, подчерта президентът. Росен Плевнелиев предупреди още, че действия за разделяне на нацията, за подклаждане на ксенофобски нагласи и за насаждане на омраза вероятно са целенасочени, и могат да разклатят устоите на държавността у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, върви мий чиниите в къщи ,че ще ядосаш нещо жена си и ще играе точилката
21
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е цинично! 100-200 платени психично болни "протестиращи" правят на луди 1000 полицаи всеки ден, подиграва се с тях, да не говорим за финансовия ресурс който отива за тяхната охрана, и да се говори пък и за полицейско насилие наистина е гнусно и цинично
20
13
 
3
 
! Отговори
-- преди 10 години
До ПачоПачооо, твоят идол Путин със съпругата си ли се показваше? Че я и напъди! Ама за 50 стотинки - толкова ти е родила главата!
19
3
 
9
 
! Отговори
интернет лумпен преди 10 години
То било заразно... Плевнелиев, бЕгай на доктор преди да си се качил на асансьора за Долната Земя, с който Беят, Геят и Злодеят са подгонили Жан Виденов!
18
5
 
31
 
! Отговори
Пачо преди 10 години
Първо: Няма репресии над протестиращи. Има репресии от страна на протестиращите над обикновените хора.Второ: Някой да му обясни на този, какво впечатление прави мъж, на когото собствената му съпруга я е срам да се показва с него, за да се осъзнае и да се скрие някъде до края на мандата си.
17
2
 
19
 
! Отговори
г-н Тау преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !много вярно е всичко ,което твърдиш...а аз смятам ,че нашите ченгета надминаха много от европейските си колеги...професионалисти е точната дума
16
3
 
23
 
! Отговори
ууу преди 10 години
нали този *** насъскваше протестерите какво се прави на шита госпожица
15
2
 
33
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
До 13Каква полицейщина бе ?! По-голяма свобода и демокрация не е имало у нас от началото на 90-те !Никой не те спира безпричинно на пътя. Никой не ти губи времето, за да изкара 20 лева с глупавия въпрос: "И ся ко прайм ?"Полицията днес си върши чудесно работата без да нарушава правата на гражданите, както беше по времето на Цв.Цв.Ако не ходиш на протестите да се биеш с полицаите никой няма да те закача и ще живееш нормално и спокойно.Днес е демокрация, а не преди при Цв.Цв. !!!
14
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като не успяха на 10 и 12 т.м., да направят "жива верига"/не им стигнаха протестиращите/ около Парламента, студентите-окупатори щурмуваха полицайте.
13
7
 
31
 
! Отговори
Бръчков преди 10 години
Този жалък герберастки президент ....малко му остава ...мамка му
12
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И убити да има оставка от не чакайте.Власт не се дава,особено когато ти е дошла като неочаквано като подарък без да са те избрали начело.
11
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА Е НА ВЛАСТ ЕДНА МАФИОТСКО-МИЛИЦИОНЕРСКА ВЛАСТ. И БЪЛГАРИ ТЕЖКО НИ ! ТАКАВА ПЪЛЗЯЩА ПОЛИЦЕЙЩИНА НЕ Е БИЛА ОТ МНОГО ГОДИНИ.
10
2
 
29
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
Ако действията на нашата полиция са насилие, то какво са тогава действията в подобни случаи на полицията в САЩ, Франция, Турция, Русия ? ...Но нали нашият президент си е нежна душа ... Вижда насилие във всяко побутване и докосване. :)
9
4
 
28
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 10 години
ДАНС да каже има ли Чехлю участие в офшорни фирми и колко пари окраде заедно с Прокопиев !?ДАНС да каже и за обръчите от фирми около ***, Тиквата и останалата политическо -мафиотска *** дето 24 години смуче от народа !ДАНС да каже защо няма един разследван за корупция съдия или прокурор...ДАНС да каже защо ДАНС досега не е направила това ? Това не е държава, а г*вняно-мафиотско блато !
8
4
 
23
 
! Отговори
мирчо преди 10 години
И този се смята за политик? Той не знае къде се намира в момента. По-добре си трай нещастнико.
7
3
 
4
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Данс уит ме.
6
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така е ,но искрата е запалена и ще се разгори,колкото и да не искат тройната коалиция -турска.Предсказано е ,че от България ще започне промяната на системата
5
8
 
6
 
! Отговори
t0read0r преди 10 години
две фракции комунисти се борят кой колко да открадне, топят се един друг, политикантстват. в процеса ползват държавни институции за лични цели както и когато си искат.. мъка..
4
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оххх, по- добре да си беше останал ирландска пастирка!
3
5
 
37
 
! Отговори
герп преди 10 години
Плевнелиев е най-слабият и женствен президент, който сме имали!