Да си студент у нас - по-лесно от първокласник

Или нужна ли е битката за първи клас
Обновена: 13 яну 2014 07:44 | 13 яну 2014 07:36, Петя Славова
16
Да си студент у нас - по-лесно от първокласник
Снимка: Булфото

"Ненужната битка за първи клас", коментира "Стандарт". Всяка година около записването на бъдещите първокласници се развихря ненужна истерия, особено в по-големите градове.

Още по темата

Опашки чакат пред така наречените "най-търсени" училища още от полунощ в деня на записването. С което ги правят още по-търсени. Странното е, че всъщност няма причина едни училища да бъдат предпочитани пред други, поне официално, защото липсва рейтинг на училищата с резултатите на децата.

Подаването на документи онлайн би облекчило и родители, и учители. Само че за целта ще трябва да бъдат изравнени критериите за прием, което много от училищата в момента не желаят. Затова ситуацията е парадоксална - май по-лесно е да влезеш в университета, отколкото в първи клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
ГОЛАМА ЧАСТ ОТ ТЯХ СА СЪС ЗНАНИЯ НА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ
15
0
 
2
 
! Отговори
Diana преди 10 години
Не смятам, че в България, резултатите на учениците биха били най-обективния, да не кажа, че не трябва да са , критерии за рейтинг на дадено училище.В нашата образователна система,няма изобщо резултати.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А пък в детска градина още повече! Ненормална работа!
13
3
 
2
 
! Отговори
Ангелова преди 10 години
Съжалявам не мога да се съглася,че студентите само пълнят кафетата и харчат парите на мама и тате!Много от студентите и учат и работят!Толкова ни е *** цялата система и в университетите,колкото и в училищата!Само знаят пари и подкопи да искат!
12
2
 
11
 
! Отговори
Трендафил преди 10 години
Да допълня заглавието -> "Да си студент във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" Велико Търново е по-лесно от първокласник. Дай само 1000 лева такса и да търсиш с лупа професорите, които не идват, защото работели. Ами затова са по кафетата, а не на лекции, но после ще бъдат постоянни клиенти в бюрото по труда, след като завършат "ВиСшЕ".
11
2
 
12
 
! Отговори
Тодорка преди 10 години
Напълно съм съгласна с по-долния коментар - СТУДЕНТИТЕ САМО ПЪЛНЯТ КАФЕНЕТАТА, харчат парите на родителите като ги лъжат, че учат!
10
3
 
17
 
! Отговори
Г-н Атанасов преди 10 години
СТУДЕНТ = безработен алкохолик, на който мама и тате му плащат за диплома на финансист или правист...
9
2
 
23
 
! Отговори
Родител преди 10 години
Една от свръх амбициозните, се опитваше да ме убеди, че ако не е в някое от цитираните училища, детето ми щяло да стане пълен *** дето не може да пише и да смята..Еми сори, аз пък съм учил в смесен клас( с *** и турци), и пиша, чета, имам две висши, добра работа и пр.Заради такива болни амбиции децата се стресират от малки, да не говорим че събеседването с родителя е общо взето, да определи какви са материалните възможности. Не на последно място яко страда авто трафика от тая глупост
8
3
 
17
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Това с истерията за първи клас е поредната глупост на свръхамбициозни родители ( майки ), които се чудят вече какво да направят и реално само стресират децата си. Ако в семейството са ученолюбиви това ще се предаде и на децата, ако са натегачи и децата ще са такива , ако са невротици дето тормозят децата си с тъпите си амбиции и това ще се предаде , друго е важно но не чак толкова.
7
2
 
16
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Ето пример за порочна практика - европейските проекти за стипендии, известни като "Евростипендии". Защо там са се намърдали частни ВУЗ-ове? Нали уж частните университети са извън държавното финансиране (което е пълна пародия, защото освен космическите семестриални такси получават и държавна субсидия, незнайно защо), защо се включват в публични програми? Частното образование е една пълна пародия, това са търговски дружества за печатане на дипломи. Плащаш - получаваш.
6
0
 
16
 
! Отговори
До 123 преди 10 години
Не, това не е решението. Решението е обективни и справедливи стандарти за прием и повишаване качеството на преподаване в училищата, затягане на дисциплината и понасяне на отговорност за всяко нарушение- било от ученик, било от учител. Както и независимост на бюджета на училищата от броя на учениците им. Тази зависимост е доказано най- големият източник на проблеми в съвременното ни българско училище в моментаСъщо така средновековното деление на момчета и момичета е със спорен положителен ефект.
5
4
 
22
 
! Отговори
смок преди 10 години
До 123Какво правим, ако живееш в район с концентрирано съдържание на *** и гнус? Просто защото не ти позволяват възможностите да се преместиш в по-престижен квартал... :)
4
16
 
8
 
! Отговори
123 преди 10 години
Проблема се решава с т.нар. райониране, както беше преди и както е по белия свят - живееш в даден район и можеш да избираш 2-3 училища, така е в Англия и всеки ученик е с индивидуален план за обучение, малките са в отделни начални училища до 4-5 клас, до 10 - разделени момичета и момчета, а тук в СОУ - без знания, без квалификация. Кога ще стане това в България? Кога ще се приеме от НС новия закон? ....?
3
0
 
23
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
Отношението на управляващите години наред към образованието в България е повече от дилетантско.Най-големи вреди нанесе комсомолския секретар Сергей Игнатов, който кой знае защо е смятан за либерал и дълго време е бил ректор на един университет, който се смята либерален,а всъщност е нищо пове от търговско дружество.Търговията и образованието трябва да бъдат разделени, да има обективен рейтинг на всички училища и университети и да се прави класиране в тях "по-добрите в по-добрите учебни заведения
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
то да си студент в бг е най-лесното и то точно щото всеки драпа за определено училище, а резултатите - все плачевни
1
2
 
31
 
! Отговори
Питам преди 10 години
"...за целта ще трябва да бъдат изравнени критериите за прием, което много от училищата в момента не желаят."А защо някой трябва да ги пита, за да се приложи една, иначе, справедлива и удобна система? Докога ще се предоставя възможност директори да гледат на училищата, като на бащиния?