Какво е общото между сърфа и сърпа? Незнанието!

Учени от БАН и преподаватели за правописните умения на младите
11 мар 2014 21:07,
62
Какво е общото между сърфа и сърпа? Незнанието!
Снимка: Dnes.bg

Правописните умения сред студентите се вдигнаха след въвеждането на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ), констатира пред БТА доц. Борислав Георгиев, преподавател по съвременен български език в Нов български университет.

Той отбеляза, че 20 години е работил в БАН – в секцията, която подготвя правописния речник на българския език, и изрази радостта си, че сега студентите имат по-малко проблеми с правописната и граматичната норма.

"Горещ привърженик съм на матурата по БЕЛ и на нейния формат, какъвто е той сега", каза доц. Георгиев.

По думите му основният проблем сред студентите е свързан с адекватната употреба на думите и изразите в българския език.

Преподавателят даде пример за паронимна замяна на думи - когато се чува някаква непозната дума на използващия, той да я отъждествява с най-близката по значение. Така по думите му се получават "истински дивотии".

Георгиев се върна години назад и разказа как на диктовка "студентите, чувайки думата "сърп", защото не я знаеха, я замениха със "сърф" и така се получи изречението: "Изгуби ли си сърфа, глад чакал селянина и неговото семейство", а текстът бе за Средновековието".

Доцентът отчете, че сега сред най-честите грешки в езика ни, които са заразни като "вирус", е погрешната употреба на думите в женски род, завършващи на "-ия" в единствено число, да се пишат в множествено число с "-ий". Подобни примери са за употребата на "медия" - "медий", "кайсия" - "кайсий", "симфония" - "симфоний".

"Тези грешки се правят от студенти, ученици, но така се пише най-често и във форумите в интернет", констатира преподавателят.

Борислав Георгиев сподели още, че към него доста често имало запитвания, на които отговарял, че "само химичните елементи, имената на духовните лица и на светците се пишат с "-ий".

Например правилното е калций, калий, радий, полоний, както и Паисий, Евтимий, Методий. Правилно е патриарх Евтимий, но вече може да срещне и погрешно написаното "Ефтим" - с "ф", обобщи той.

Затова Борислав Георгиев препоръча да се направи състезание по правопис сред учениците и студентите, като освен проверка на правописа, да има и диктовка с по-специфична лексика, която се употребява от всички. Данните си доцентът изнесе на правописен маратон в БТА за студенти от УНСС, НБУ и СУ, който е част от инициативата "Бъди грамотен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
25
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
Еми че то без смърф не можеш да си ожънеш нивата бре.
36
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е резултат от общите действия на всички ония, които подкрепят развитието на чалгакултурата и тоталното опошляване на България, идващо от Америка.
35
1
 
5
 
! Отговори
Бъди неграмотен! преди 10 години
До 35-ти.А, к'о речи?
34
0
 
2
 
! Отговори
Бъди неграмотен! преди 10 години
До грамотен.Е, ти направо ме разчувства!:-)
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До грамотеннапр.англ.език
32
0
 
1
 
! Отговори
родителите преди 10 години
Голяма част от тях са затънали в блатото на незнанието, което намират подходящо за себе си, но нека бъдат така любезни да не отнемат щастието на децата им да научат нещо ново, особено ако ги влече.
31
0
 
1
 
! Отговори
грамотен преди 10 години
До Бъди неграмотен! Не си отивай, достоен събеседник си!
30
1
 
16
 
! Отговори
грамотен преди 10 години
Българският ни език е страхотен щом всяко действие, предмет и др. има подходяща думи, за да се изразиш, какво да говорим? А не като някои модерни сега езици при които една дума има няколко значения - това говори за бедност на думи и богат изказ.
29
0
 
4
 
! Отговори
Бъди неграмотен! преди 10 години
Този спор взе да става твърде експертно-интелектуален, тръгвам си!
28
7
 
3
 
! Отговори
10 преди 10 години
Образователната система е пародия, която индоктринира, да сме роби на системата, по угода на световният банкерски елит. А тия от БАН и учителите, да не се обаждат много, много, че само за пари ламтят и нищо друго не правят.
27
3
 
8
 
! Отговори
родителите преди 10 години
Родителите са виновни, те понякога забраняват на детето си да учи и да се развива, понеже ги е страх, че нещо може да му стане. Има родители, които буквално гонят децата на вън, на улицата, само и само да не учат и четат. Кажете с такива родители какъв да е правописа? Няма ли социални служби за тях, дори не става дума за роми, напротив, абсолютно не желаят децата им да имат интелект, за да не ги задминат в интелектуално отношение.
26
1
 
2
 
! Отговори
madamkrasi преди 10 години
До наблюдение"СИМАНТИКО"важното-навсякъде термините са от гр.език
25
0
 
10
 
! Отговори
Мандарин преди 10 години
Един от най-трудните езици със сигурност е китайският, понеже ползва йероглифи. Те обаче са добре познати на нашите ученици, даже само на тях пишат.
24
1
 
8
 
! Отговори
Бъди неграмотен! преди 10 години
До 19-ти.Напротив, в българския правопис, пунктуация и граматика има много изключения, както и твърде много правила. Деградацията на образоватената ни система и негамотността на учениците са отделен въпрос.
23
1
 
5
 
! Отговори
madamkrasi преди 10 години
един от най-трудните езици е гръцкият език,не е променян от хилядолетия.например за да се произведе писменно един звук се пишат 3 букви.също така имат няколко "О" и "И".доста труден и за запаметяване с трудни думи
22
2
 
3
 
! Отговори
АЙ! преди 10 години
Не се палете толкова, до няколко години няма да е необходимо да се знае нито четмо, нито писмо. И сега можеш да изпратиш смс без да пишеш, нали?
21
0
 
6
 
! Отговори
наблюдение преди 10 години
Няма как да имат добър правопис, ако не знаят семантиката на думите
20
5
 
6
 
! Отговори
Правописен въпрост преди 10 години
Искам да питам доцента, начи, в изречението "Тоя е прос ***, дето сваля студентити" колко правописни грешки има. Мерси много
19
0
 
9
 
! Отговори
myyy преди 10 години
до 17Пунктуацията и правописът не са усложнение, защото всичко си има своето логическо обяснение. Всяка една особеност си има своята роля в по-доброто възприемане на изказа на пишещия.
18
0
 
14
 
! Отговори
СТАРА ЗАГОРА преди 10 години
Правилно и точно, но първо научете на БЕЛ Бойко Борисов и други политици и управляващи говорещи на МЕ и дали могат да пишат !