Образователната система в България е изградена върху погрешни принципи

Целта е да се наизусти материалът, смята журналистът Калин Манолов
Обновена: 24 мар 2014 12:02 | 24 мар 2014 11:24,
15
Образователната система в България е изградена върху погрешни принципи
Снимка: Bulgaria On Air

„Образователната система в България е изградена върху погрешни принципи. Целта е да се налеят знания, да се наизусти материалът“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air журналистът Калин Манолов* по повод конференцията, която се провежда днес в София под мототоОбразование и бизнес. Събитието е организирано от три водещи икономически медии – Bulgaria ON AIR, Investor.BG AD в партньорство с Bloomberg.

Според Манолов подобни навици потискат мисленето и инициативността у младите хора. „Практиките, които се използват у нас, лишават хората от възможността да се адаптират към сегашния динамичен живот и пазарна среда. Правят подрастващите пасивни и ги ограничават в търсенето на работа или започването на бизнес. Едва 19% от завършилите висше образование намират препитание веднага след като се дипломират“, обясни още Манолов.

По думите му сегашната образователна система произвежда неграмотни кадри. Според него правилният модел би трябвало да формира умения за успешна професионална и социална реализация. „Нужно е да се научим как да учим правилно, как да мислим. В момента държавата е в центъра, от нея зависи всичко – от оценката на качеството до пазара, финансирането и образователната програма. Този подход е напълно погрешен“, добави още Калин Манолов.

Той е категоричен, че промяна няма да има, докато държавата не започне да гледа на образованието като стока. „Образованието наистина е стока, то е резултат от съзнателна човешка дейност, предлага се от професионалисти, за него се плаща. В този ред на мисли бизнесът трябва да спре да очаква, че образованието ще предоставя нужните кадри наготово.

Действително въвеждането на дуалната система е едно добро начало, но няма да промени съществено нещата, особено докато се счита, че образованието е като дреха с един размер, който подхожда на всички“, поясни Манолов.

*Калин Манолов е автор и водещ на предаването „Видимо и невидимо“, което се излъчва в ефира на Bulgaria On Air всяка неделя от 18.30 часа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Учител преди 10 години
Не бих се произнесъл за качеството на родната журналистика,така както господинът /ако е журналист изобщо/ се произнася за образованието.Образованието е мисия,чието значение ще нараства,защото какво може да прави един ***/необразован/ и беден човек!
12
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 10 години
Абсолютно прав е човекът. На кило се създават неграмотни висшисти от измислени университети. Всеки иска да вземе диплом и да стане шеф с малко работа и голЕЕЕЕма заплата, ама като нищо не работи в държавата няма къде.
11
0
 
3
 
! Отговори
ВСИЧКО Е ГЕН преди 10 години
Другарю Манолов- вие и вашите издънки сте генетично ***, НО все се тикате " акъл " да давате !!! Вашата държава умря, за което много ви благодаря !!!
10
0
 
5
 
! Отговори
Милен Атанасов преди 10 години
"Особено покъртително са описани животът и делото на Левски - "той създал комитети за подготовка на общо въстание... но полицията заловила апостола, съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на София" (стр. 66). Срещу кого се подготвяло въстанието, коя полиция го заловила - не е ясно. Ако обаче детето е малко по-будно, като нищо ще остане с впечатлението за един рутинен и справедлив процес. А за обесването на Левски - забравете..."
9
2
 
8
 
! Отговори
Милен Атанасов преди 10 години
А знаете ли, че в учебник за 3ти клас изкарват ВАСИЛ ЛЕВСКИ най-обикновен разбойник и терорист? Това видяхте ли го?! Онемях! Трябва всички родители да изискат срещи с директорите на училищата и да се събере обща подписка на всички училища, родители и историци и да се оправят учебниците - това не е Образование, а Еничарознание.
8
1
 
8
 
! Отговори
От чужбина преди 10 години
В чужбина училищата и университетите са с по-голяма практическа насоченост. Учи се това което ще е необходимо в практиката. В българските училища прекалено много се блъска теория... при това неща които не са с практическа насоченост.
7
0
 
4
 
! Отговори
От чужбина преди 10 години
Има изключително много за "дялкане" в българската образователна система. В университетите програмите са прекалено натоварени с ненужни неща които не се ползват никога в практиката. Например всички икономисти и инженери учат математика, която за нищо не им трябва после - става въпрос за НЕнужната част!!! А преподавателите буквално "нареват с лопатата" материала. Преподава се бързо, да се мине през материала и който разбрал разбрал...
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много "университети", фалшиви доценти, професори и комплексари, които нямат нищо общо нито с науката, нито с бъдещето! Направете статистика и ще установите как всички тройкаджии са "учени" и началници!България не върви, защото имаме най-уродливата форма на корупция - да заемаш място, което не ти е по капацитета, да пречиш на тези, които могат, да завиждаш и да унищожаваш всичко свястно около себе си!Но...Сорос сигурно е на друго мнение.На глобалния свят му трябват само безмозъчни.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още отпреди "демокрацията" е така.Важното е да назубриш, а не да разбереш и да задаваш въпроси и да мислиш...Това се отнася особено за "вишото" образование. Най-вече като се погледне как се правят дипломни проекти.
4
1
 
11
 
! Отговори
BG преди 10 години
Образователната система на България е изградена на едно единствено нещо - БРОЙКАТА !!!Докато университетите получават пари за брой а не за качество - така ще бъде ! Виж ти - цели 19 % реализация, че то при това положение това си е направо рекорд !Ако университетите приемат примерно 300 студенти първи курс, а в четвърти остават 30 - най - добрите, най-кадърните и подготвени, колко ще бъде процента реализация г-н Малинов ?!?Ето за това трябва да плаща държавата, не за бройката !
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Уж добрия съседТук се говори за връзка между образованието и реализация на трудовия пазар, несъответствие между търсене и предлагане и т.н. Колегата по-долу започва за история и робство да говори, въобще не е разбрал за какво става дума. Явно е плод на сбъркана образователна система.
2
1
 
2
 
! Отговори
х. преди 10 години
Тези учебници не са сменяни с години в горните класове.И като почнеш да четеш от тях направо се чудиш,защо всичко е толкова несвързано, като че ли са енциклопедия.
1
5
 
11
 
! Отговори
Уж добрия съсед преди 10 години
"Образователната система в България е изградена върху погрешни принципи"Добро утро. Тукията като "присъства" - набива българи на колове. Това е образователната ни система. Намало "робсто" щот не съвпадало с превода на съвременния Хамериканец за роб.Подобна "история" писана от туркофили европейци, врагове на България не важи заистина.