Минимумът знания на родните ученици е прекалено нисък

Главната причина за това е ниският социален статус на учителите
Обновена: 1 апр 2014 14:04 | 1 апр 2014 12:04,
61
Минимумът знания на родните ученици е прекалено нисък
Снимка: Bulgaria On Air

Големият проблем на образованието в България е, че минимумът на знанията, които получават обучаващите се, е много нисък, заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air академик Благовест Сендов.

Като основна причина за това той открои изключително ниския социален статус на българските учители.

„Ние произвеждаме една върхушка от много добри ученици с много висок максимум, но същевременно минимумът остава много нисък. Важно е той да бъде вдигнат, защото все пак това са бъдещите граждани на България”, отбеляза Сендов.

Иначе по качество на подготовката сме един от водещите в света и практиките в чужбина следват нашите практики, посочи математикът.

„Това, за което можем да вземем пример от чужбина, е финансирането и вниманието на държавата към образованието. Защото най-добрите ни ученици получават стипендии от западни университети и не остават в България, а когато няма кой да дърпа напред общото равнище, то остава ниско. Затова трябва да се работи за връщането на завършилите в чужбина чрез икономически средства”, призова той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 10 години
Наистина хубав съвет, но уви се съмнявам, че много от тези към които е насочен ще го разберат. За да може някой да възпита добре друг човек, той самият трябва да е добре възпитан. Няма как ти да не знаеш на кой свят се намираш и че около тебе съществуват и други хора, с които трябва да се съобразяваш и да успееш да внушиш респект към околните на децата си.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С 3,8 % от БВП за образование България се родее с африканските държави! Но там няма зима!Повечето европейски страни отделят от 6 до 8% БВП за наука иобразование, като се отчита, че те имат доста по-добре развита икономика.А водещите азиатските държави спряха изтичането на мозъци към САЩ с изграждане на истинска икономика на знанието. Тайван - 13% от БВП за наука и образование. А лидер е Сингапур - 20%!!!
9
1
 
11
 
! Отговори
тиква преди 10 години
да ,де не от всекиго става преподавател, един обяснава по-добре ,друг по зле.Обаче какво да кажем за учебниците?Ми те са потресаващо лошо написани.Тогава какво става при лошо преподаване и лош учебник-зубрач или изпадащ ученик.
8
2
 
10
 
! Отговори
* преди 10 години
Ако човек сам не си знае цената никакви учители няма да му помогнат или попречат
7
3
 
19
 
! Отговори
До 2 преди 10 години
Частното обучение у нас никога няма да е на ниво.В него се обучават децата на богаташи,които избират това обучение знаейки,че със сигурност ще завършат и то без усилия.Парите ще си свършат работата!
6
2
 
8
 
! Отговори
Момо преди 10 години
"На запад има два типа минимални оценки:" да се чете "На запад има два типа минимални прагове:"
5
3
 
10
 
! Отговори
Momo преди 10 години
В България проблемът е оценителната система, която се състои от 5 точки(2,3,4,5,6). Аз само един път в живота си съм виждал 1-ца.Оценките трябва да започват от 0 до 6, а не както е общоприето от 2 до 6.Ако започва оценяването от 0, тогава е правдоподобно минимума за минаване да е 3.На запад има два типа минимални оценки: - 50% верни отговори +1 - 60% верни отговори +1В България и 1/3 от отговорите са достатъчни, което е нередно и грешно.
4
0
 
25
 
! Отговори
Bubbles преди 10 години
Така че *** и ТАТКОВЦИ, вместо да глезите малкия/та лигьо/лигла и да пазарувате скъпи телефони, таблети и други изгъзици, наблегнете на ВЪЗПИТАНИЕТО! Ясно вашето си гардже е най хубавото, най доброто, най умното и все най най най, ама свалете розовите очила шпрез които го гледате за да видите какво изродче всъщност сте отгледали.За останалите които са отгледали едни наистина умни, будни и възпитани млади хора, казвам ЕВАЛА, но за жалост те са твърде малко, от което страда цялото ни общество.
3
0
 
27
 
! Отговори
Bubbles преди 10 години
Факт, 70-80% и дори повече от учениците са прости като марули, момчетата са хулигани, бабаити и други подобни индивиди, момичетата *** и кифли и това се случва и сдвата пола още на 12-13 годишна възраст. ОБАЧЕ причината не са учителите а родителите и държавата(законите), но най вече родителите, които не полагат никакви усилия да си възпитат детето и дето се вика да му дадът първите 7 години, а старите хора са казали - "Нема ли до 7, нема и до 70!".
2
2
 
25
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
"Иначе по качество на подготовката сме един от водещите в света и практиките в чужбина следват нашите практики, посочи математикът."Смях в залата. Има единици които търсят знание и го намират сами, но 99.99% от учащите са полуграмотни. Предполагам след време доброто обучение ще стане частно, а държавните училища ще са просто проформа. Само добра икономика може да си позволи да финансира добро образование а ние нямаме нито парите нито волята.
1
3
 
23
 
! Отговори
Мунчо от Deutschland преди 10 години
Как да се върна, бе човек? Нали още след два дни ще трябва да се обеся от мъка... или да разтрелям поне 100 човека от администрациите! Това живот ли е..?!