Ужасът на ученика: На училище с раница от 7 килограма!

Как се справят учениците?
Обновена: 17 сеп 2014 11:11 | 17 сеп 2014 07:42,
72
Ужасът на ученика: На училище с раница от 7 килограма!
Снимка: Dnes.bg

Раницата на един ученик от шести клас тежи 6 килограма и 800 грама.

За този абсурд  съобщи пред Dnes.bg Анна Николова. Майката на шестокласничката Лена е възмутена от образователната ни система, защото за програма от 5 учебни часа, в раницата на детето е необходимо да се поберат тетрадки и учебници със солидна маса.

Според вътрешния правилник на училище едно от задълженията на всеки ученик е: „да носи всички учебни помагала и материали, необходими за нормалното провеждане на учебните часове. Контролът се осъществява от учителя по съответния предмет”.  Наредбата на министерството задължава родителите да осигурят на децата си всички необходими помагала и учебници за провеждане на всеки учебен час.

От друга страна обаче, съгласно конституцията на Република България, образованието на децата до 7 клас е безплатно.

„Получава се едно разминаване между конституцията и наредбите на министерството”, твърди Анна Николова.
Тя е дала 120 лева за помагала и учебни тетрадки за шести клас.

„Децата са задължени да носят съответна учебна тетрадка, тетрадка за работа в клас, за домашна работа и съответното помагало, а не да носят 7-килограмови тетрадки и учебници”, добави разгневена от абсурдната ситуация майка.

„От тежките раници децата могат да получат деформация на скелета, които да доведат до болки в кръста, гърба, раменете и врата. Теглото на ученическата раница не трябва да надвишава 15% от  теглото на детето и да е съизмерима с ръста му”, твърдят лекарите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: училищеученикраница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
12
 
! Отговори
Инспектор преди 9 години
До АнонименЗащото нямя да има оборот в книжарниците.
5
10
 
20
 
! Отговори
s преди 9 години
Пълно безумие, и продължава с години! Не само болки могат да се получат, ами и гръбначно изкривяване, което си е сериозно доживотно заболяване! Коментар номер 4 - не всички са така, представи си девойка, под 30 кг., и височина под 140, да мъкне раница от 7 кг..... Защо учебниците трябва да се мъкнат насам-натам? По-добре да стоят в клас, както е в Англия например. Учи се докато си в клас, в къщи дори нямаш домашни. От толкова мъкнене на тежки раници и учене, нищо хубаво няма да се получи.
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква идиля в 6кл. раница 7кг в 10 само една тетрадка.
3
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди 12-15 години и моята раница тежеше толкова. Теглил съм я! Нищо не ме болеше като я носих. Ако раницата се наоси правилно с двете презрамки на двете рамена, нищо няма да им стане на децата. Пък и колко от децата стоят повече от 10 минути с раниците на гърба? На мен защо ми няма нищо след носенето на такава раница от 5ти до 7ми клас? Даже си тренирах вкъщи с нея... Ама сега родителите са станали едни загрижени, чак до безобразие. После децата не били самостоятелни, децата това, децата онова
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един учебник по предмет и допълнително N на брой помагала, тетрадки към учебника.....защо ли?
1
4
 
71
 
! Отговори
#$_ преди 9 години
Ами това е защото и с децата ни правят бизнес.. Пълни раници и празни глави..

Спонсорирани публикации