Ужасът на ученика: На училище с раница от 7 килограма!

Как се справят учениците?
Обновена: 17 сеп 2014 11:11 | 17 сеп 2014 07:42,
72
Ужасът на ученика: На училище с раница от 7 килограма!
Снимка: Dnes.bg

Раницата на един ученик от шести клас тежи 6 килограма и 800 грама.

За този абсурд  съобщи пред Dnes.bg Анна Николова. Майката на шестокласничката Лена е възмутена от образователната ни система, защото за програма от 5 учебни часа, в раницата на детето е необходимо да се поберат тетрадки и учебници със солидна маса.

Според вътрешния правилник на училище едно от задълженията на всеки ученик е: „да носи всички учебни помагала и материали, необходими за нормалното провеждане на учебните часове. Контролът се осъществява от учителя по съответния предмет”.  Наредбата на министерството задължава родителите да осигурят на децата си всички необходими помагала и учебници за провеждане на всеки учебен час.

От друга страна обаче, съгласно конституцията на Република България, образованието на децата до 7 клас е безплатно.

„Получава се едно разминаване между конституцията и наредбите на министерството”, твърди Анна Николова.
Тя е дала 120 лева за помагала и учебни тетрадки за шести клас.

„Децата са задължени да носят съответна учебна тетрадка, тетрадка за работа в клас, за домашна работа и съответното помагало, а не да носят 7-килограмови тетрадки и учебници”, добави разгневена от абсурдната ситуация майка.

„От тежките раници децата могат да получат деформация на скелета, които да доведат до болки в кръста, гърба, раменете и врата. Теглото на ученическата раница не трябва да надвишава 15% от  теглото на детето и да е съизмерима с ръста му”, твърдят лекарите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: училищеученикраница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
6
 
! Отговори
пазарна икономика преди 9 години
Учебниците са пазаруват. Тетрадките се пазаруват. Химикалите, чантите, облеклото, спортните екипи, материалите за рисуване, сборници и прочее се пазаруват. След това пазаруваме закуски, обяд, купони за стол, карта за транспорт и ... това е! Никъде няма контрол на качеството!!! Кой например дава текуща оценка на учителя? Защо всичко е скъпо, а учителят трябва да е безплатен!? Кой например е решил, че одобрената глупост в учебника трябва да се изучава? В практиката къде ще ти трябва това или онова
25
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз твърдо настоявам да се въведат таблетите в училище, на работа, даже не можеш да се качиш в градския транспорт, ако не удостовериш, че имаш таблет. Все пак работя в магазин, където продаваме техника, и ни дават яко бонуси за всеки продаден таблет. Така че давай, народе, купувай таблети, за да се развива китайската икономика.
24
3
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
Простолюдието така и не се научихте, че нещата не стават наготово. Все чакате някой друг да ви свърши работата и постоянно мрънкате за нещо. Абсолютни мизерници сте и затова живеете като скотове.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малко прекалявате. Аз преди 5 години завърших и никога не съм имал проблем да си нося раницата. Което автоматично означава, че е била далев под 7кг.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Девойката под 30кг и под 140 е първи клас, тогава не са толкова натоварени. Айде да мислим сериозно. Наконтили се въпросните девойки с дамски чантички с Winks, метнали раниците през 1 рабо или на едното рамо и се момеят - пикли на 8-9 години. Сега е време да учат, не да се контят. И възпитанието в това отношение е грижа на родителите. Не може да иде на училище с балетна пачка и клинче!
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко ли гори отиват само за тетрадки и учебници по света... Наистина трябва да се помисли малко в посока електронни носители - дори да са само учебниците - ще е един плюс и за природата и за хлапетата. Вчера ги гледах как си мъкнеха раниците... че те раниците бяха по-големи от тях, а като се качваха в автобуса щяха да направят задно салто...
20
11
 
6
 
! Отговори
майка на ученик преди 9 години
Госпожа Анна Николова, ми пращайте детето с една тетрадка по всичкология, а може и без нея. 2-3 листа, колкото да запише, един химикал и извинявайте забележките на учителките в бележника. Така ще си имате една несъобразяваща се с изискванията и обществото лигла вкъщи, с която да сте много горда. Това да учиш са отживелици... Чудя се защо нас ни караха да си държим на чина ръцете зад гърба, изправени, като е можело просто да не носим нищо в училище. ***, моля ви се, дисциплина! Демокрация е сега!
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
25, ти сериозно ли? Аз съм бираджията, под 5.60 годишно не съм падал, не съм завършил само докторантурата си. Толкова ли е трудно да го вденеш - науката иска жертви, дори и жертвата да е мъкненето на килограми товар!
18
2
 
7
 
! Отговори
От 23 до 26 преди 9 години
Какво ли? Например това, че един средностатистическ итаблет няма да издържи нон стоп експлоатация от палави подрастващи, неволно изпискане и т.н. Има "дуракоустойчиви" таблети и т.н. но те струват 4 цифрено число. Колко хора биха могли да си ги позволят? какво ще кажеш пък по въпроса за записките в клас, може би искаш да ме убедиш, че и те могат да се водят ефективно на таблет? Хайде хубав ден и повече реалистично мислене.
17
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе пишещите тука, дето хем учили хем бачкали, носили каса бира с една ръка и т.н. - я кажете колко пъти го повтаряхте тоя 6-ти клас и на колко си завършихте средното образование ? На 30 ? Аман от писатели.
16
5
 
4
 
! Отговори
MM преди 9 години
Махаш тия тежки тетрадки като гледам са 4-5 и сваляш килата значително. Взимаш леки тетрадки.
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз подкрепям 4 и 7. Навремето (80 -те години) много от учебниците бяха с твърди корици. Освен тях носихме по един огромен толуп наречен "Христоматия по литература", но тогава неправилните навици при седене и при носене се забелязваха и се коригираха. Вследствие не помня някой от нашия клас да се е оплаквал или пък увредил.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То само раницата с всичките й там светлинки, джобчета и уплътнения тежи поне 2 килограма.
13
4
 
13
 
! Отговори
иновации преди 9 години
Има и лесен вариант където ученика ще носи само едни 500-700 грама и учението ще е в пъти по интересно за подрастващите. А тоест да се мине на таблети и електронни книги, един компютър в класната стая за даскала, който да е едно временно и сървър със собствена wi-fi лан мрежа за стаята, в която мрежа още с влизането на ученика в тази стая да се свързва в съответната мрежа в случая да кажем час по Химия, зареждат се учебните материали или учителя ги разпределя по мрежата .Хем екологично хем лесно
12
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От раниците им извадете им смартфоните, картите, и килограмите закуски и нещата ще се оправят. Срам ме е от такива родители, превръщат децата си в разглезени западняци. Навремето носих касичка от 10 бири в една ръка за семейната вечеря, а това са поне 7кг заедно с амбалажа и касетката, като ти дотежи на ръката, сменяш с другата и продължаваш. Сега сакън милото да не се изкриви. И да не забравя, благодаря на учителя си по български, за шамарите, които ми изплющя!
11
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Това е трудно решим проблем за М-то на образованието.А аз всеки ден гледам по телевизията филми с ученици и се чудя за какво им са им тези метални шкафчета по коридорите ?
10
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Навремето така получих гръбначни изкривяване - с раница пълна със 100 кила тетрадки и учебници. В момента не живеем в БГ. Дъщеря ми е 2-ри клас и имат доста учебници, но те си седят в училището. Когато имат домашна им копират страницата от учебника или понякога си носят учебника в къщи, но досега повече от 2 учебника наведнъж не се е налагало да носи. Отделно преди започване на учебната година раздават брошури за раниците - как да купуваме по ергономични. Измислили са как да не се товарят децата
9
6
 
7
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Анонимния, дето бил тренирал с раницата, да ни кажеш какво от това което е било в раницата ти ти е донесло някакви ползи извън мускулната маса, която си натрупал!
8
4
 
7
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Анонимния, дето много си бачкал и мъкнел в 6 клас, разкажи какво си мъкнал, колко часа на ден си го мъкнал и какъв е ефекта от това мъкнене!
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ония(до бъмзита,ястребочки) не носят раници