Нов скандал: Учители решават матурите... на учениците!

Директорка от Ихтиман ги плаши с уволнение, ако не го направят
26 май 2015 10:20,
62
Нов скандал: Учители решават матурите... на учениците!
Снимка: Reuters, архив

За да са сигурни, че техните ученици ще завършат успешно, учители решават матурата на зрелостниците. А ако откажат да го направят, са заплашвани с уволнение.

За тази порочна и дългогодишна практика сигнализират вече бивши преподаватели на гимназия "Васил Левски" в град Ихтиман.

Някои ученици си купували верните отговори на матурите от учителите, а други директно ги получавали като подарък... от преподавателите си.

"Причината е много ясна. Както във всяко училище е ясно, че нашите абитуриенти трябва да приминат, за да се вземе бюджета, който те носят", разказва учителка пред Нова телевизия, пожелала да остане анонимна.

За порочната практика винят Гергана Йорданова, директор на гимназията "Васил Левски", която е и общински съветник от ГЕРБ в Ихтиман. По думите на три от наскоро уволнените служители именно тя е склонявала учителите да разпространяват отговорите на матурите. А схемата, която работи без проблеми от години, е следната - в 8 часа часа МОН изпраща тестовете в училището.

Освен на учениците обаче, изпитът се раздава и на предварително подбрани учители и административен персонал. Верните отговори изпращат като есемеси до ученици или пък вкарват като пищови в изпитните зали.

Според бившата учителка тази година плановете за "подарен изпит" така и не се осъществяват, защото тя и колегите й подават сигнал до МОН седмица преди матурата.

Затова представители на министерството следят строго за реда на провеждането на тазгодишния изпит. Така не може да се осъществи и друга порочна практика – на изпита да се яви подставено лице, на мястото на зрелостника. 

Директорката Гергана Йорданова отказва коментар, засега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Производство на гербери е това
29
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До УчителА в малките градове и села, където е останало 1 училище какво се случва? Квесторите са преподавателите на учениците, които се явяват на изпит. А няма проблем и sms-си да се изпращат до друго училище.
28
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Матурите в сегашния им вид трябва да се премахнат. Само тормозят децата и им губят времето. Измисленият 12 клас също е напълно излишен. Смятам, че старата система до 11 клас, когато децата завършваха средно на 18 години беше по-добра.А езиковите и други специализирани училища нека си учат една година повече, лошо няма.
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, как няма да решават учителите матурите на учениците! Мнозинството от тях не са обикновени ученици, а живеят в голямото гето на Ихтиман. Патроните им от ДПС така са наредили да се случват нещата, за да имат нови "образовани" кадри.
26
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е виновен само директора, самите у4ители имат интерес да правят това и да създават нискообразовани гербер4ета, бизнес е това, пове4е пари4ки
25
0
 
16
 
! Отговори
пепа преди 8 години
И като си хвърлиш оставката, какво ще промениш.Друг ще го направи и този директор ще продължава да дерибейсва.Промяна на правомощията трябва да има за тях.
24
0
 
9
 
! Отговори
Георги преди 8 години
"Причината е много ясна. Както във всяко училище е ясно, че нашите абитуриенти трябва да приминат, за да се вземе бюджета, който те носят", разказва учителка пред Нова телевизия, пожелала да остане анонимна.ПРИМИНАТ май и вие трудно бихте прЕминали матурата, дами и господа журналисти
23
0
 
2
 
! Отговори
Мони преди 8 години
До 27 (Анонимен)Като си толкоз герой, защо си анонимен?
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормалните у4ители в Бг са мноооого голяма рядкост, за нищо не стават днешните. Дай им сайтове за запознанства и гледайте само, с по 6 профила са там, там работят здраво.
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Матури ??? Това е пълна глупост никому ненужна в живота.Ако не припишеш те късат,ако не си платиш също те късат,това е загуба на време.Не може 12 скапани години да си бъхтил и накрая някакви измислени изпитчета да ти спрат дипломирането.Сами си правим живота сложен
20
1
 
19
 
! Отговори
weteran преди 8 години
Матурите сега, са за проверка на знанията на учителите.Има и такива , които дават верни отговори .Смях в залата. По наше време имаше само 1 преподател и не смеехме да поглем настрани, а какво остава да препишеш. Явно и до съзнание опира
19
0
 
18
 
! Отговори
гон преди 8 години
Това не е тайна и децата го знаят. После от тези училища децата заемат местата на тези които са учили и госпожите са стриктни. Как да се конкурират на равни начела дечицата.За мен образователната система е изкривена.
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За такова нещо трябва да се носи най-строга отговорност, по този начин се убива бъдещето на нормалните ученици.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПРОМЯНА - Такива сме си в България - Бай ***, Андрешковци - тарикати отвсякъде.да, наистина, само дето тарикат-балами
16
0
 
17
 
! Отговори
ПРОМЯНА преди 8 години
Много грозно. Искаме добро образование, искаме по-високи заплати, искаме промяна, но не полагаме никакви усилия, за да заживеем по-добре. Винаги гледаме как да минем тънко и да прецакаме другите. Такива сме си в България - Бай ***, Андрешковци - тарикати отвсякъде.
15
0
 
13
 
! Отговори
SA преди 8 години
И после що децата били овце-ами какви да са?!И родителите като са овце!
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако няма преписване , половината ще отпаднат и тогава ще бъде смях.. Матурите хич не са лесни.. Миналата година моя син взе Немски сертификат с С2 ниво , мислеше , ще мине матурата по немски без проблеми , паднаха се гадна квестори които дори шумяха и си приказваха , и на матурата 5,40, оказа се матурата по-трудна от немския сертификат.
13
4
 
19
 
! Отговори
свидетел преди 8 години
Навсякъде извън София е така!По-добре ги махнете тези матури!Едни учат,други не!
12
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До citizenМи преди 15 години матури нямаше и представи си завършихме. А в университета се приемаше с изпит и то сериозен. Нямаше такива глупости, като прием по 2 пъти годишно, избор между 2 теми и т.н. Явяваш се, тегли се 1 тема и каквото се падне, това е. Ако не успееш пробваш догодина. А сега и 10 приема ще направят и с 2-ки ще приемат само и само да имат студенти.
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Матури, глупости! На обслужващия персонал кой знае какви знания не му трябват, така че много важно, че някой друг им е решил задачите. И с 3 и 6 от матурата все ще си работят като таксиджии и продавачки.