Повече абитуриенти искат да стават педагози, отколкото юристи

Правото вече не е в топ 10 на най-желаните специалности в СУ
11 юли 2015 10:03,
44
Повече абитуриенти искат да стават педагози, отколкото юристи
Снимка: архив, Булфото

Педагогиката, английската и българската филология изпревариха правото по брой кандидат-студенти в Софийския университет, пише в. "Монитор", цитирайки справката на Алма Матер за най-желаните специалности.

И трите специалности са в топ 10, докато правото въобще не фигурира в класацията.

"През последните година пазарът на труда се пренасити с юристи. От години наблюдаваме засилен интерес към педагогиката, все повече кандидати се ориентират към т.н. вечни професии", коментира пред всекидневника зам.-ректорът на Софийския университет доц. Милена Стефанова.

Влияние оказва и все още високата летва за прием в право. Там кандидатите могат да се класират с оценки от двата най-тежки изпити – по български език и литература и история, които представляват разработване на тема. Бележката от матура също не служи за прием в право.

Друг важен фактор е, че висшистите по право у нас имат по-малък шанс за реализация в чужбина.

За поредна година психологията е най-желаната специалност в Алма матер. На второ и трето място в класацията са "Публичната администрация" и "Английската филология". Четвъртата най-желана специалност е "Социални дейности”, а петата - "Културология". На шесто и седмо място са "Българска филология" и "Педагогика". Топ 10 допълват още "Компютърни науки" и "Софтуерно инженерство".

Резултатите от първото класиране в Софийския университет ще бъдат обявени във вторник.

В УНСС пък традиционно най-желаните специалности са "Финанси и счетоводство и контрол", "Икономика и бизнес" и "Право".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да затова на интервю за работа идват пенсионери или пред пенсия, или такива, които не могат да заемат поста.Интересни данни. Че искат да учат е едно, но колко от тях влизат в детските градини или в училищата, е по-правилно да се попита? И колко остават като си вземат първата заплата или като открият работа с по-високи средства и по-малка отговорност.
23
0
 
3
 
! Отговори
асдфг преди 8 години
И по какъв критерий го определяте това, че тези, които завършат право имат малък шанс за реализация в чужбина? При една втора магистратура, изкарана в чужбина примерно- някакъв бизнес или международни бизнес отношения и т.н шансът ти за реализация си е доста голям... Има ли желание- има и начин.
22
0
 
2
 
! Отговори
до 21 инженер преди 8 години
приятелю, не знам какъв инженер си, но щом най добрия ви е тройкажия, ми е малко страшно
21
1
 
6
 
! Отговори
Петрова преди 8 години
Ясно е, че учители трябва да има, но при образованието на делегираните бюджети ще са неграмотни, инетртни и мързеливи.Системата е така направена, че образованието се подарява.Вчера синът на моя съседка беше на изпит.Дори директора е подсказвал, а учителката направо решила задачата на друг.Съседчето ми има 4, а другия 5.И това ако е образование....
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До истината 14,Да, така е. От години умните ученици кандидатстват за висше образование в чужбина.У нас за да влезеш "Право" си полагаш два изпита. За да влезеш "Педагогика" нищо не ти трябва да полагаш. Нормално е тай да има наплив- "вишу да има детиту", друго не е важно.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който си няма акъл се води според модата. Вчера "Право", днас "Педагогика", утре- "Космонавтика".Вчера- английски, онзи ден- руски, днес- немски, утре патагонски.Хуманитарни- икономики- математики- ИТ.Мода- днес го довяло, утре го отвяло.
18
0
 
8
 
! Отговори
юрист преди 8 години
Правото е 5 години и половина учене и после стоиш безработен с месеци,а заплатите са СМЕШНИ
17
4
 
27
 
! Отговори
нека да замълчи преди 8 години
А това, че учителите работят по 4 часа може да каже човек, който не е бил учител, а се подвизава като злобен критикар от кастата на гаражните пияници.Един учебен час не е равен на един работен час в попълване на формулярчета и междувременно редене на судоку или зяпане във фейсбука...Учителите имат толкова неща на главата - бумащина и отчет пред РИО, проверка на домашни и контролни, извън класна работа с ученици, разправии с родители, lesson planing... Така, че който не е бил учител, нека да..
16
1
 
38
 
! Отговори
teach jr преди 8 години
Млад учител съм и работя с желание. Трудът ни е жестоко подценен, а отговорностите големи. Не само, че трябва да учим децата на наука, но имаме и моралното задължение да ги изградим като чисти и светли личности напук на зверския материализъм, който е обхванал обществото ни. Който си мисли, че да си учител е лесно - нека изкара няколко дни с всички 170 ученици, на които преподавам, бумащината, която ми се стоварва и разправиите с родителите и ученическите претенции
15
1
 
8
 
! Отговори
Наоми преди 8 години
Каква просвета от неграмотни кадри?
14
1
 
7
 
! Отговори
Инженер преди 8 години
До UACEGМоже и да е пародия висшето образование в България. Или поне в повечето ВУЗ-ове, особено провинциалните, филиалите и колежите. Но в УАСГ не е точно така. Учи се и се трудиш, и то здраво- поне в инженерните специалности. За да ти се струва пародия, сигурно си някой архитект или урбанист. Там са малко курортисти. Оценка 2 или 3 не съществува при тях. При нас тройката е злато. :))))))))))))
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилно, на този народ му трябва просвета. Това е добре.
12
0
 
12
 
! Отговори
do 14 преди 8 години
малко са местата с големи заплати в Бг ,така че повечето квалифицирани и умни млади си изкарват пари в други държави ,не всеки млад човек може да се премести в София ,все пак ,ако е така -п о добре чужбина вместо София .И пак остава въпроса ''кой млад ще работи в Бг ,с тези смешно ниски заплати ,кой е побъркан да учи и да работи добре за 300 Е на месец ?
11
3
 
13
 
! Отговори
истината преди 8 години
Право за да учиш се явяваш на два тежки изпита-и дори петица не ти стига . За да учиш педагогика-може и без изпит- с матурите, или с тройка. Та не се оплаквайте,че после ще сте с ниска заплата-влезли сте с тройка, или без конкурс.
10
1
 
19
 
! Отговори
Калина преди 8 години
В коя "забавачка" дават 1900 лв. заплата? Някои хора пишат, но не мислят.
9
3
 
40
 
! Отговори
Учител преди 8 години
Ако знаят колко унизителна е работата на учителя в момента веднага ще се насочат към ядрената физика или мозъчната хирургия.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам приятел, който преди години отиде да живее в Италия след 8 клас и там в училището учеше неща които е учил в България преди 3 години... Това за съжаление е отдавна отминало и въпреки че все още се намират учещи и знаещи деца нивото на общото е намалено драстично... В България места за студенти 60 000 завършващи около 50 000 от които поне 5000 отиват в чужбина а още толкова не учат... делегиран бюджетПрочети още на: dnes.bg/obrazovanie/2015/07/11/poveche-abiturienti-iskat-da-stavat-pedagozi-otkolkoto-iuristi.269633
7
10
 
3
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 8 години
До ХА ХА ХАЗнаеш, агата първо да трябва да гледа, за да избира! Машаллах, такова изобилие!
6
16
 
2
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 8 години
До ХА ХА ХАХабитуриентите не ме интересуват и не искам да ги виждам! Искам да виждам хабитуриентки!
5
2
 
38
 
! Отговори
UACEG преди 8 години
Преди няколко дни завърших "най-елитния" университет по архитектура, строителство и геодезия в България! Смея да кажа че висшето образование в България е пълна пародия и освен ако ти не проявиш инициатива да научиш нещо, чрез допълнителна литература - всичко се обезсмисля! И самия университет се е превърнал в *** на TRACE! Така че мили млади кандидат-студенти ако четете това - ходете да учите и работите извън България- там ще се оцени обективно труда ви ! Успех ! :)