С държавните пари таксите в частните училища ще скочат

Трябва да компесират загубите от 20% безплатно учещи
32
С държавните пари таксите в частните училища ще скочат
Снимка: Булфото, архив

През миналата седмица парламентът реши, че ще дава парите за издръжката на един ученик и на частните училища и детски градини, като срещу това те ще се ангажират да приемат 20% деца безплатно, но се оказва, че тази мярка ще доведе до скок на таксите.

Още по темата
  Тази субсидия е за децата и семействата, а не за частните училища, но училище, което се съгласи с това, ще трябва да приема 20% безплатно деца, така че задължително таксата на останалите родители ще скочи, защото разликата между 1400 лв, колкото дава държавата и 6000 лева, колкото е средна таксата, е много голяма и нито едно частно училище не може да я поеме от своя бюджет, призна директорът на частно школо Валя Денчева пред bTV.

Според Милена Дамянова от ГЕРБ, която оглавява просветната парламентарна комисия, не бива държавата да дели учениците по никакъв начин, защото и в Конституцията е записано, че образованието е задължително

"Нелепа е спекулацията, че взимаме от бедните и даваме на богатите“, отсече тя.

Дамянова обясни, че държавата така или иначе планира средствата за първокласниците, които тази година са 63 хиляди и ако част от тях отидат в частните училища, средствата се преразпределят като може бъдат похарчени за образоване, а може и по други пера.

"Държавните пари отиват за обучение, не за материална база, за извънкласни дейности и храна, въпреки че държавните общинските училища получават пари и за тях. Това е мярка, която влиза от 2018 г., а не от следващата и това е нещо, което министерството на финансите е планирало“, настоя тя.

Според нея отпускането на държавни пари за частни училища е практика, която работи в много страни  и повишава конкуренцията.

Регламентът 20 процента от децата да не плащат такси пък е вид социална услуга, смята Дамянова.

Според икономиста Владимир Каролев законът е добър и дава възможност на повече хора да си пратят децата в частни училища, чиято основна характеристика е, че се учи повече отколкото в държавните и общинските.

Директорът на държавното 51-то училище Асен Александров смята, че средствата са незначителни и няма да променят нещата.

"Държавните училища са недофинансирани, но според мен идеалът е да така добре да се финансират държавите училища, че да не се налага родителите да си пращат децата на честните, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е момента който трябва да се използва и да се интегрират по 20% роми във всяко частно училище и детска градина.Така ще дадем ясен знак ,че сме европейска нация.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тaкa кaто четa, повечето пишешти тук дори не сa минaвaли до чaстно училище, кaкво остaвa дa сa нaясно с порядките тaм. Но се изкaзвaт.истинaтa е, че чaстните училищa сa по-добрaтa aлтернaтивa сегa и всеки с мaлко поне aкъл в глaвaтa ще го осмисли. и дa нaпрaвя едно срaвнение - повечето стомaтолози рaботят със здрaвнaтa кaсa и ни приспaдaт суми от някaкъв брой мaнипулaции. Тaкa, те все сa чaстници. Хaйде тогaвa дa се дaвaт пaри от здрaвнaтa кaсa сaмо aко се ходи сaмо в държaвнaтa поликлиникa. Е?
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
As misla 4e prostoludieto Stana bogato a dezata im sa unigofreni s kupeni belejki i dipl
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До мабсолютно подкрепям. Имам сравнително прилични доходи и това означава, че плащам сравнително големи данъци. Защо моето дете няма да може да получаа част от тези данъци под формата на държавна субсидия пък било то и в частно училище.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако има родители, които смятат, че простолюдието не е достойно да дели класна стая със скъпоценните им отрочета това си е за тяхна сметка. Тук няма дискриминация !!! Никой не им отказва безплатно обучение в държавните училища. Частните училища са си техен избор !!! По тази логика, ако съм избрал частна охранителна фирма да охранява жилището ми защото нямам доверие в държавната полиция, това означава ли че държавата трябва да субсидира частните охранителни фирми. ТОВА Е БЕЗУМИЕ !!
17
1
 
7
 
! Отговори
До 20 преди 8 години
Гарантира бате. Виж топ 20 класация за матурите - 18 училища са частни и 2 държавни
16
1
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
За неразбралите ,идеята е едни важни за нацията деца да учат в елитни школа , а на родителите,които също не са на случаен принцип да им излезе по тънко обучението на отрочетата им
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Алекс интелекта100 x 6 000 = 600 00020 x 0 + 80 x 6 000 + 100 x 1 400 = 0 + 480 000 + 140 000 = 620 000
14
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Частното образование не гарантира знания в Бг ,а по-скоро малко лукс и повече мързел, елегантно подмазване от страна на учители към уж богатите .
13
0
 
12
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
1. Тази субсидия за ученик НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА. Учелищата които мислят че ще им се вдигнат разходите могат да не се възползват.2. Ако държавата плаща 1400 за ученик, а средната такса е 6000 ->1400/6000=23% т.е като се освободят едни 20% пак остава разлика която да влезе в частното училище.Цялата идея на частния бизнес е да НЕ ЗАВИСИ от държавата - т.е. ако държавата ще ги издържа тогава това трябва да е държавно училище
12
2
 
12
 
! Отговори
Men преди 8 години
До АнонименА аз защо съм длъжен да издържам училището на твоя хрантутник само не разбрах?
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Частните учебни заведение явно имат много здраво лоби в НС. Както всичко друго, свързано с много пари!!! И какво става със закона "антикорупция"? как ще я стигнем Румъния?
10
2
 
13
 
! Отговори
математик преди 8 години
Пълен абсурд!Ако едно училище със средно 100 ученика получи по 1400 лв , то това биха били 140 000 лв. В същото време трябва да покрие разликата между субсидията и таксата на 20 ученика , което 4400 х 20 = 88 000 лв . Тоест училището ще има увеличен приход от 52 000 лв !!! Тия за *** ли ни мислят????
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи държавното обучение трябва да бъде качествено! За всички! Иначе става така, че на едни ще им се налива насила в главите срещу много пари, защото си плащат, а качествени мозъци "ще умират". Отделно, щом си плащаш, винаги си "отличник"....Някой да води статистика за реализацията на завършилите частни училища спрямо редовите? Да има обратна връзка между реализацията на завършилите и мястото на образование?!!
8
0
 
5
 
! Отговори
Мунч0 преди 8 години
До мБъркаш брат'чед ... едно е да искаш да го пратиш в частно училище по твое желание друго е като си принуден. А това за което говориш също е вярно, но то си е следствие пак на действията или бездействията на държавата.
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен държавата трябва да спре всички социални плащания свързани с децата, а парите да се насочат към образованието. За изграждане на градини и ясли, за безплатно образование до 12 клас, за училищен транспорт, храна, униформи, оборудване на кабинети в училищата, подобряване на базата в ясли, градини и училища, за безплатни учебници за всички деца, за стипендии, за медицинско обслужване. Образованието трябва да стане достъпно и ефективно за всички деца.Сега се дават пари на вятъра и за нищо
6
1
 
18
 
! Отговори
Мунч0 преди 8 години
До 6Хитро е няма спор, поредния лобистки закон и пак сме по пързалката. Остава да се надяваме, че тоя път са настъпали мотиката.
5
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Частните училища в БГ са под всякаква критика, имам няколко приятелски семейства, които записаха децата си в частни училища, след като не можаха да "изкласят" в държавни елитни гимназии и без малко да останат да повтарят. Но след като ги записаха в частните незнайно как тези деца от посредствени ученици станаха кръгли отличници, но със знания за 3-ка. После същите тези родители ги пратиха в престижни колежи в чужбина и сега постоянно ми се оплакват колко трудно им било на децата там.
4
1
 
17
 
! Отговори
Така е Мунчо преди 8 години
За три години сме дали 20000 лева, за да може детето ми да е обгрижено, да е на топло, и да е нахранено. А родителите му да работят. Защото нямаше място за него в държавна детска градина. НЯМАШЕ. 30 резерва, 25 резерва, 15 резерва. Държавата е спестила тези пари. ОК. Да са живи и здрави родителите му да плащат. Само това се моля.
3
0
 
18
 
! Отговори
Мунч0 преди 8 години
Държавните такси за градина примерно са средно около 80лв т.е. около 1000лв годишно. Сега си помислете хубаво тази разлика от над 7000лв. и 1000лв. годишно какво ще породи. Поредния закон, който ще доведе до още по-голяма корупция и още по-несправедлива система. Възниква в мен въпроса защо не се откриват нови ясли и градини с тези пари, за да може след една, две или пет години да няма нужда от този закон. До момента така или иначе бития е бит, а ....