Русе е най-четящият град за 2015-та година!

Дара Кръстева от София стана най-четящото дете на България
14 сеп 2015 11:54, Мария Дуковска
4
Русе е най-четящият град за 2015-та година!
Д-р Тодор Чобанов връчва наградата за "Най-четящ град" на Теодора Евтимова, директор на РБ "Любен Каравелов" в Русе. Снимка: Az-deteto.bg

Малко преди края на лятната ваканция и началото на учебната година, дойде и финалът на „Забавното лятно четене“ за лятото на 2015 година. Това се случи на официална церемония по награждаването пред книжен център „Гринуич“ в София.

На събитието бяха връчени награди в категориите "Най-четящ град", "Най-четящо училище", "Най-четящо дете", като броят на децата, участвали в инициативата до този момент надминава 12 000. 

През цялата лятна кампания за титлата „Най-четящ град“ се бориха пет града – Русе, Самоков, Видин, Перник и Габрово. Разликата беше много малка, но накрая само един от тях успя категорично да си спечели титлата и това е Русе.

Тодор Чобанов, заместник-кмет на София в ресор „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ връчи наградата за "Най-четящ град" на директора на РБ "Любен Каравелов" Теодора Евтимова. 

Децата от Русе стават победители за трети път от началото на „Забавното лятно четене“, след като спечелиха приза през 2012-та и 2013-та година. 

Най-четящото училище отново е гордост за Русе, защото това е Средно общообразователно училище за европейски езици „Свети Константин-Кирил Философ“. Наградата връчи г-жа Мария Бранкова, Ръководител „Библиотечни колекции“ от Столична библиотека на Веселка Петрова, начален учител от училището.

Тази година организаторите връчиха специален приз за много висока активност, който получи село Малка Арда, Смолянска област. Те се включиха в кампанията с голям ентусиазъм и имаха изключително желание да участват в надпреварата. Наградата от тяхно име прие Спаска Тарандова от „Глобални библиотеки" - България.

Титлата за „Най-четящото дете“ за 2015 година беше заслужена от Дара Кръстева, която е в 5-ти клас и учи в Немско училище в София. Наградата й беше връчена от Биляна Димитрова от ЧЕЗ България, основен партньор на инициативата. Тя получи електронен четец, осигурен от магазин за електроника Пик.бг.

Наградите обаче не свършиха дотук, своята специална награда и грамота получи и Габриела Гребенчарска на 14 години от Самоков, която спечели наградата за „най-активен читател“. Силвия Лулчева й връчи наградата и емоционално я поздрави за големия успех.

Специална награда имаше и за 7-годишния Райчо Савов, отново от Самоков, който получи награда за „Най-активен млад читател“. Писателката Весела Фламбурари му връчи наградата и му подари последната си книга "Мина, магиите и бялата стъкленица".

Тази година в рамките на „Забавното лятно четене“ организирахме и литературен конкурс за творческо писане на тема „Моето невероятно лятно приключение“. В конкурса участие взеха над 70 деца от цялата страна, на възраст от 6 до 14 години.

В журито на конкурса се включиха младите български детски автори Петя Кокудева и Иван Раденков, както и Мария Дуковска – главен редактор на сайта Az-deteto.bg и Виктория Бисерова, управител на издателство „Ентусиаст“. Те оценяваха творбите в две възрастови групи – от 6 до 9 и от 10 до 14 години.

Самото жури в лицето на нашия гост Иван Раденков сподели, че е било изключително приятно, интересно, но и много трудно да се изберат наградените. Имало е чудесни есета, страхотни стихотворения и много оригинално написани истории. В категорията 6 до 9 години наградата спечели 6-годишната Диляра Илиазова.  Специална награда в тази група получи и Александра Цветкова от Плевен.

Във възрастовата група от 10 до 14 години авторитетното жури избра наградата да получи Ивелин Крумов. Всички деца получиха награда електронен четец.

В тази възрастова група също имаше специален приз за креативност, който получи 14-годишния Давид Мавродиев. Изпълнителният директор на ЕКОПАК България, г-н Тодор Бургуджиев му връчи наградата и сподели, че ако Давид разреши, творбата му "Зелен цвят в моя свят" ще бъде публикувана в издание на компанията, посветено на екологичния начин на живот.

Забавното лятно четене се провежда с корпоративното съдействие на ЧЕЗ България и институционалното партньорство на Министерство на образованието и науката, Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България“, UNICEF, фондация „Заедно в час“, издателство „Ентусиаст“ и книжарници Сиела. Наградите бяха осигурени от магазин за електроника Пик.бг.

Проектът се съфинансира от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015.

Партньори са също издателствата „Инфодар“, „Фют“, „Жанет 45“ и книжарница „Ориндж“, а комуникационен партньор е агенция Civitas Global.

Медийни партньори на проекта са Bulgaria ON AIR, Българско национално радио, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Az-cheta.com, Teenproblem.net, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А в банкя още ли четат само винету?
1
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русиии... или чернииии!

Спонсорирани публикации