В Университета видяха атака и от Сметната палата

Докладът на одиторите бил "изключително странен"
29 окт 2015 19:25,
9
В Университета видяха атака и от Сметната палата
Снимка: архив Булфото

Атаката срещу най-авторитетното висше училище в България продължава. Изключително странно е, че Сметната палата оповестява различно становище на базата на доклад, в който няма резерви към работата на ВУЗ-а.

Още по темата
Така от Софийския университет коментираха решението на Сметната палата от днес да не завери отчета на Висшето учебно заведение.

”Създава се впечатление, че атаката срещу най-авторитетното висше училище в България продължава, доколкото в доклада с оценката на екипа нямаше резерви, а в официалното становище, връчено лично от директора на отдела, извършил проверката, отчетът се заверяваше с резерви. Изключително странно е, че днес Сметната палата на база на същия доклад оповестява различно от това становище”, се казва в реакцията на Университета.
 
От СУ допълват и че прави впечатление, че оповестената от Сметната палата информация идва веднага след като ВУЗ-ът успял да докаже и получи от НАП удостоверение, че не дължи сумите, тиражирани от различни медии в последните седмици.

По-рано днес Сметната палат обясни, че няма да завери годишния отчет на СУ, защото той не дава вярна и честна представа за неговото финансово състояние и имущество към 31 декември 2014 г. В становището на одиторите се казва, че са установени некоригирани съществени отклонения, констатирани и при предходни финансови одити на годишните финансови отчети за 2012 г. и за 2013 г., които са заверени и за двете години с „резерви“:

Не е извършена инвентаризация и не е осигурена аналитична отчетност на част от активите на университета в размер на 9 657 479 лв
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Как тъй ще търсят отчет от управлението на СУ?! Те са по велики от селски кметове, на които също не може да се иска отчет и да се очаква отговорност!!!
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Телефонистите студенти работещи на половин ден в HP и IBM , банки и други взимат повече пари преподавателите в СУ..На днешно никой не ще да става асистент и дори докторант.. Много скоро ще настане такава криза в образованието , че ще ни превърне в аборигени
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подобен университет като трябва да е поне с Бюджет 200 милиона за да излиза качество и да се върши научна дейност.. А държавата дава само 36 милиона , СУ си докарва още 20милиона .. направо на нивото на Сомалия.. Скоро ще си отиде комунистическото поколение , и няма да има кой да преподава за 800лв. заплата..
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Арести! Незабавни арести за крадците, които години наред обруулваха Алма Матер!Сметната палата да сезира прокуратурата ида следват арести!
2
1
 
12
 
! Отговори
vlady преди 8 години
В СУ преподава големият учен проф. Ал. Томов редно е да прилагат неговите фундаментални разработки - теория за ширпотребата и социалдемократически икономически модел.
1
3
 
4
 
! Отговори
dan преди 8 години
Откакто позволиха на ръкоблудните бокл*ци да го окупират, СУ изобщо не е най-авторитетното висше училище в България!

Спонсорирани публикации