Учители по география на протест: Стига "Черни Златки"

Часовете по музика и рисуване – повече от географията
Обновена: 9 ное 2015 14:32 | 9 ное 2015 14:30,
59
Учители по география на протест: Стига "Черни Златки"
Снимка: архив Ройтерс

Учителите по георграфия започват символичен протест днес. Те ще преподават, закичени с протестни лентички на реверите. Причината за недоволството им са учебните планове, които предлагат от Министерството на образованието.

Според плановете на ведомството в 5, 6 и 7 клас изобразително изкуство и музика ще се преподават по 190 часа, а География – 174 часа.

"Ние смятаме, че това е причината за Черната Златка, че това е причината преди Кристалина Георгиева да вземе важен пост, друг човек да изложи България", каза пред БНР Марин Русев, председателят на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти.

Златка Димитрова, по-известна като Черната Златка, се прочу с познанията си по география в един от епизодите на Big Brother. Тогава тя посочи Англия за столица на Великобритания, а Виена – на Брюксел.

Русев обясни още и че членството ни в ЕС и регионалният подход изискват децата ни да правят разлика между Девин и Девня и да не търсят Малко Търново близо до Велико Търново.

Той обясни, че целта на символичният протест днес е да покаже, че учителите по география съществуват, но през последното десетилетие са принудени да се съгласяват с решения, създадени изкуствено по кабинети.

Доцентът обясни и че в цялостното обучение от 5-ти до 12-ти клас съотношението история/география е приблизително 63 на 37.

"Ние смятаме, че историята е изключително важна, но според нас проблемите в нашето общество заслужават да се обърне внимание на географията, на това, което е предизвикателството на съвременния ден", каза Марин Русев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В 6-ти клас, всеки урок по география представлява раздел отнемащ половин семестър в университета. Учителите имат време да предадат въведението, останалото е за домашна самоподготовка. Същото препускане е и в българския и математиката. Съответно това са и най-омразните дисциплини. Децата ги НАМРАЗВАТ! Като прибавим и терминологичната лавина от псевдоакадемичен стил и 17 часовия работен ден, получаваме разнебитени и капсулиращи се деца, неспособни за творческо възприемане.
45
0
 
0
 
! Отговори
смях по български преди 8 години
Една баба решила да учи внучето си на азбуката.Кажи,баби А-ягънче ,кажи баби Б-тъпанче,кажи баби В-бунелка,кажи баби К-желавичка.Нивото на българина е като на тази баба и да му обясняваш,че развитието му е забавено,той никога няма да го приеме и осъзнае.Той ще почне ама това е злоба,омраза трябва да правим "ЛЮБОВЧЕТА"-но ,не осъзнава,че на гол тумбак,любовчета не се прави.Когато се разболееш или отидеш на магазина или на аптеката не те питат колко си "Любовен"-ами ти казват-"Дай,пари"!!
44
1
 
2
 
! Отговори
смях по български преди 8 години
държава нито икономически,нито културно ,нито образованието ще бъде на ниво.Много обичат да говорят за Америка и да се сравняват с тях,но има един факт,който явно Кали не разбира.Америка е заложила на умните и способните хора.Ума винаги е бил движещата сила в света ,чрез него света се е развил а на Кали и подобни на нея ще дам съвет да си стои у дома и да не дава акъл дето го няма.За толкова всеки средно образован човек го има.Елита трябва да бъде съставен от УМОВЕ!!!!
43
0
 
1
 
! Отговори
смях по български преди 8 години
Подкрепям протеста на учителите! Снощи в VIP Brother гения на мисълта Кали изнесе урок ,как трябва да изглежда една емоционално интелигентна жена в очите на обществото и даде за пример Светлана.Побеснях как може една жена като Кали,която явно току що навлиза в света на книгите да бъде VIP.Ако света се крепеше на такива,като Кали,Светлана,Златка и подобни никога нямаше да се развием,като човечество и щяхме още да живеем в пещерите.Докато виповите ни са такива България никога няма да бъде развита
42
0
 
0
 
! Отговори
смях преди 8 години
С такъв защитник, учителите по география нямат нужда от врагове.
41
1
 
4
 
! Отговори
ист преди 8 години
Делегирани бюджети, делегирана неграмотност. Средното образование произвежда безработни. Вишето -некадърни. Пари на вятъра.
40
15
 
8
 
! Отговори
школото преди 8 години
Какви учители!? Децата са неграмотни. Вижда се в ежедневието. Не знаят елементарни неща. Всички учители първо трябва да преминат тестове и след това да преподават! Само пищят за заплати без да са положили малко усилие децата да са начетени. Срам! Същите са като полицаите - търтеи!!!!
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** народ лесно се управлява. Да не се чудите защо условията са такива, че нормалните да бягат от образователната система... Продъниха ушите на хората с увеличение на заплатите на учителите, но още те не са взели и 1 лв от увеличението.... чака се...
38
2
 
9
 
! Отговори
Реновирани Боклуци преди 8 години
РБ, т.е. Реновирани Бокруци, са ***, който трябва да се измете, обезвреди, и ... утилизира.
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва образование по пеене и музика, защото много нарасна музикалното творчество. Моцарт, Бетовен умряха, но Пайнер и Куку бенд, и всякакви халтури и музикални формати продължават да творят и децата трябва да наваксват.
36
0
 
13
 
! Отговори
Хенкел преди 8 години
До АнонименДа,И Черната, и Оранжевата и Русата и жълтата и пембяната златки са насекоми, при това много досадни и отровни. Дори Райд не може да ги изтребва до крак.
35
1
 
11
 
! Отговори
Лондон преди 8 години
Е айде ставайте от компютрите и на улицата деее..вижте румънците ..заедно полицаи учители..и всички останали..време е да се почисти къщичката от ***..
34
0
 
4
 
! Отговори
Блаженствата преди 8 години
"Блажени са нищите духом. Те ще наследят земята, (а първи блажени ще са българските деца ученици) ." Така дописа словото Божие от Бога поставеният министър български.Слава Му.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това черна златка не е ли някакво насекомо ??
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има нужда от широка дискусия какво и как да се учи в цялото образование от 1-ви клас, до завършване на средно. Добавиха 12-и клас за всички, ефектът е обратен. А мислеха и 13-и да задължават децата?!За чий ***?В цялото министерство са се събрали самозабравили се *** - от министъра до чистачката (на последната й е простено-от нея не се изискват интелектуални чудеса).Докога експерименти?Толкова ли не се разбира,че нещата са навързани?Не може да промениш програмата на 1 клас, а следващите - не
31
0
 
7
 
! Отговори
ха преди 8 години
Че майката на черната Златка не беше ли учителка по география?
30
5
 
5
 
! Отговори
LethianDream преди 8 години
Невежеството е блаженство, особено за 90% от населението на планетата. Не учете за оценка или признание, а за вътрешно удовлетворение. Пък някое маце като ви се метне на врата, ще му нашепнете: "Не си като Претория!" и ще ви пита ревниво коя е тая Претория и с какво е по-красива от нея :D А най-любимо ми е тук форумните герои как дават оценки кога БГ образованието е било на топ ниво, като самите те не знаят коя е столицата на произволна държава в Европа или Африка.
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 12 клас трябва да се учи "писане на смс на български", "рисуване на графити в подлези и надлези", "пеене на чалга хитовете на Слави Трифонов". Изучаване на творчеството на Пайнер и Ку-ку бенд.
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Недейте така, тя Черната Златка се има за много важна!Такива като нея трябва да бъдат отхвърлени от обществото, а не да им се възхищавате във фейса.С кариера на к--рва и с платена диплома
27
0
 
10
 
! Отговори
тевекел преди 8 години
Ало я пребройте колко ни са университетите.Няма качество.Който не иска той няма висше образование.Това е проблемът ,правят всякакви чудеса за да имат повече студенти