Учители по география на протест: Стига "Черни Златки"

Часовете по музика и рисуване – повече от географията
Обновена: 9 ное 2015 14:32 | 9 ное 2015 14:30,
59
Учители по география на протест: Стига "Черни Златки"
Снимка: архив Ройтерс

Учителите по георграфия започват символичен протест днес. Те ще преподават, закичени с протестни лентички на реверите. Причината за недоволството им са учебните планове, които предлагат от Министерството на образованието.

Според плановете на ведомството в 5, 6 и 7 клас изобразително изкуство и музика ще се преподават по 190 часа, а География – 174 часа.

"Ние смятаме, че това е причината за Черната Златка, че това е причината преди Кристалина Георгиева да вземе важен пост, друг човек да изложи България", каза пред БНР Марин Русев, председателят на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти.

Златка Димитрова, по-известна като Черната Златка, се прочу с познанията си по география в един от епизодите на Big Brother. Тогава тя посочи Англия за столица на Великобритания, а Виена – на Брюксел.

Русев обясни още и че членството ни в ЕС и регионалният подход изискват децата ни да правят разлика между Девин и Девня и да не търсят Малко Търново близо до Велико Търново.

Той обясни, че целта на символичният протест днес е да покаже, че учителите по география съществуват, но през последното десетилетие са принудени да се съгласяват с решения, създадени изкуствено по кабинети.

Доцентът обясни и че в цялостното обучение от 5-ти до 12-ти клас съотношението история/география е приблизително 63 на 37.

"Ние смятаме, че историята е изключително важна, но според нас проблемите в нашето общество заслужават да се обърне внимание на географията, на това, което е предизвикателството на съвременния ден", каза Марин Русев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалка работа! Цял доцент, а мозъчето му гладко, та блести!За да си подсигури тричавата коричка, е способен на всякакви мерзости! Едни учители срещу други учители! Това в кой университет го научихте, господин доцент, кой учител ви обучи или е от майчиното мляко? Ръждясали са ни учителите, ръждясали...
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко се пее в тази държава.
24
1
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 8 години
И това не е напълно вярно. Има няколко университета които са на топ ниво.Където може само милионери или гении да влязат. Това е всичко. Общинското и държавното образование е люпилня за ***. Няма такова деградирало образование. Проблемът на американската система е достъпът до качествено образование. До такова там имат единици.В България не беше така. Достъпа до качествено образование беше за всички
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Прекрасно решение!Също изучават и запетайките в обществените тоалетни.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американците и държавата им се крепят на привлечени отвън добре образовани чужди мозъци, иначе тяхната обрзователна система е пълен ***.
21
0
 
8
 
! Отговори
Прекрасно решение! преди 8 години
Това е прекрасно решение. Първо - то е Демократично. В тестовете за интелект IQ не се иска никъде познаване на музика и рисуване. Така и учениците без интелект, които ще станат престъпници, демократично ще се впишат в обучението.Второ, класните стаи ще са пълни, при положение, че се изучава предприемаческата дейност на Пайнер Чалга в класовете по музика (някои твърдят, че това не е музика, но да не обръщаме внимание на частни професионални мнения) и в часовете по Рисуване се изучават Графити
20
0
 
9
 
! Отговори
До 20 преди 8 години
Ето ви класическа извадка на средностатистически мияч на посуди на Запад. Невежеството е благословия
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКолко американци са номер едно освен афроамериканците петима от отбора по баскетбол и президента ???
18
0
 
10
 
! Отговори
До 18 преди 8 години
Това е толкова далеч от истината. Да може би има отделни училища ,но като цяло образованието е изключително деградирало. Учителите са демотивирани поради какви ли не причини, заплащане, нвъзможбност да променят нещо.ВСИЧКИТЕ ЕВРО--КИ ПРОМЕНИ РЕАЛНО НАПРАВИХА ТАКА ЧЕ ЕДИН *** В КЛАСА МОЖЕ ДА СЪСИПЕ ЦЕЛИЯТ ПРОЦЕС НА ОБУЧЕНИЕ И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МУ НАПРАВИ НИЩО НА КЕЛЕШЧЕТО.
17
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американците като не знаят къде е БългарияТова изобщо не им пречи да са номер(1) едно в света
16
1
 
10
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
за да може като решат да емигрират да знаят къде отиват!
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И сега образованието е на ниво, но по телевизията показват само неграмотни от новините до забавните предавания плюс журналистите, които в словосъчетанието "скъпи цени" не виждат нищо нередно.
14
0
 
16
 
! Отговори
На преди 8 години
До 13 Няма какво да се спори. Няма нито една обществена ситема в Бг която да е на по-добро ниво от тази от преди 25 години. Образование, здравеопазване, сигурност, доходи,.........
13
10
 
1
 
! Отговори
Петя преди 8 години
И какво, като имаш богата обща култура! Просто си един всестранно развит ***! Важно е като влезеш в час по порнография да имаш само шестици
12
6
 
13
 
! Отговори
въпрос преди 8 години
защо им е на подрастващите география, след като 90 процента от тях ще са бъдещите рабогещи бедни и никога няма да напуснат границите на чалга--губернията с името БЪЛГАРИЯ?
11
2
 
15
 
! Отговори
До 4 преди 8 години
Финландска образователна система е такава не благодарение на либералната система въведена последните години а на традиционната система от 70-те и 80-те години. напоследък резултатите на Финалндия въобще не са толкова добри колкото бяха 2000 , 2003.Социалистическото образование за съжаление ще си остане недостижим връх в развитието на БГ. Над 96% грамотни хора. 25 годин по-късно сме с 25% по надолу.Средното образование в соц. Бг е генерирало в пъти по образовнаи хора откокото висшето в момен
10
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До факт - Плодовете на демокрацията..По времето на бай Тошо, образованието беше на нивоВервай си!
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много интересен и приятен предмет е георграфията, беше ми любим едно време. Не разбирам защо на музиката и рисуването трябва да се набляга повече, не всяко дете е музикално или пък ще придобие дарба да рисува, ако си я няма по рождение. Географията е много по-важна за общата култура на подрастващите.
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
к'во са се развикали? за какво им е зубкане на география, ще започнат да я учат на живо след, ако завършат. иначе, който пее зло не мисли!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** има във всяко историческо време, но такова връщане назад историята не познава. Ама кой ти слуша историците, цялото стадо е на вълна мутротурбочалга.