Битата учителка: Обречена ли е нацията ни?

Емилия Калоянова е със сериозни травми, чака я операция
8 яну 2016 16:30,
100
Битата учителка: Обречена ли е нацията ни?
Снимка: архив Булфото

Учителката, която бе пребита от разярена майка в учебен час в Севлиево, излезе с отворено писмо към родителите и колегите си. В него тя се обръща към майките и бащите на 8-годишните си ученици с молба да успокоят децата си.

Емилия Калоянова обяснява и че ръката й е обездвижена, а зрението - сериозно увредено от инцидента. Заради травмата на окото ще се наложи и да бъде оперирана.

Още по темата

"Опасявам се, че нация, която посяга на учителите и лекарите от Спешна помощ по време на професионалните им дейности, е обречена. Особено ако 8-годишното бъдеще на тази нация става свидетел на подобни потресаващи сцени", споделя в обръщението си учителката.

Както Dnes.bg писа инцидентът е станал на 6 януари преди обяд. Майката влязла в класната стая, скарала се с учителката и й нанесла удари с ръка по лицето и тялото.

Към 10:30 часа в училището пристигнали полицаи, за да спрат боя между 26-годишната жена и учителката. По-късно от училището обясниха, че майката била недоволна от грижите, които са положени за физическия комфорт на детето й.

Ето и пълният текст на обръщението на Емилия Калоянова, публикувано в sevlievo-online.

Уважаеми познати и непознати родители и колеги,

нямам личен профил в социалните мрежи, затова използвам публичното пространство, за да благодаря на всички, които ме подкрепят в този труден за мен момент. Осмелих се да оповестя случая публично, защото това не е прецедент. През последните месеци сме свидетели на подобни инциденти с колеги и в други градове. Жалко, че колегите не са намерили духовни сили, за да ги направят обществено достояние.

Опасявам се, че нация, която посяга на учителите и лекарите от Спешна помощ по време на професионалните им дейности, е обречена. Особено ако 8-годишното бъдеще на тази нация става свидетел на подобни потресаващи сцени.

Обръщам се специално към родителите на децата от 2 „а“ клас на СОУ "Васил Левски", защото като педагог аз загърбвам личните си болки и съм притеснена за преживения от децата шок. Убедена съм, че психологът на училището си е свършила блестящо задълженията и е намерила най-точните думи, с които да успокои децата. Но и вие, скъпи родители, потърсете най-адекватния начин да обясните на своите рожби, че онова което виждат в обкръжаващото ги общество невинаги е пример за поведение, защото те все по-често ще се срещат с подобна агресия и би трябвало да са подготвени за нея.

Благодаря за пожеланията за бързо оздравяване, макар че едва ли ще бъда скоро на професионалният си пост, защото по-сериозен от контузената ми и обездвижена ръка е проблемът с увредено зрение по време на инцидента.

Предстои ми сериозно лечение и вероятно операция на окото, поради което ви моля да не се впечатлявате, ако ме срещате по улиците, а аз не ви забележа. Лекарите са категорични, че травмата на окото ми не позволява да се коригира зрението. Поне към момента.

С уважение към всички Вас и Вашите-наши деца:
Емилия Калоянова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
10
 
3
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 8 години
Учителят по-надолу който като начало следва да знае, че думата колега, както и дума за професия в книжовният език не съществува в женски пол, след това му се ще да възпитава децата и родителите с бой, най-любезно му пожелавам да си намери по-добре платена работа извън учебно заведение. А ако има късмета да посегне на детето ми му гарантирам, че ще му избия възхвалата към Макаренко от главата на безлюдно място. И то без да ми мигне окото.
37
1
 
9
 
! Отговори
Гост преди 8 години
Нещо за етноса на "майчицата"?
36
1
 
5
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 8 години
Добре, хайде да не е касиер, ами да кажем да пребиеш шофьор на автобус, докато вътре има 40 деца и двама възрастни (учителите). Това как по-точно следва да е деяние с по-лека тежест от това да пребиеш учител пак пред 20-30 деца.
35
3
 
9
 
! Отговори
даскало преди 8 години
колежке дано се оправиш бързо а тази биячка да ми дойде на мен да и приложим от моите похвати на Макаренко.Всеки ден само помия
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А родителите на децата присъствали на побоя, да съдят ненормалната майка за психологически увреждания на децата им. Както и учителката също да я съди до дупка. Социалните също да се включат. И така. Трябва категорично и ясно обществото да заяви, че не приема такива изпълнения. Каквато и да е учителката, дори и да го заслужава, има си законни методи за разправа с хората, които не ни харесват. Да отидеш да я пребиеш, в училището, пред децата (пък и да не беше), това го правят животните! Не хората!
33
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Към човека, който пита кой етнос ги ражда на по 18 - майка ми ме е родила на 18, моята най-добра приятелка от детинство майка й я беше родила на 17! Хайде стига с тия паранои, вече покрай сбърканото оплювате и съвсем нормалното. На 18 си пълнолетен човек и много момичета се женят и раждат на тези години и не са ромки. И в това няма нищо лошо - младите майки раждат много по-лесно и с по-малко усложнения. А колкото до учителката, дано да се оправи и тя и малчуганите, които 100% са травмирани!
32
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е задължително майката да е от малцинства,може да е от новите ***,прости като гъбено семе,самочувствие до небето,но без покритие и за най- голям приоритет и право смятат възможноста да кърмят в мола/там е най-удачно,естествено!!!/....те са родили единственото дете на света,само те са раждали,и естествено са родили поне бъдещият президент на републиката!!! И от каде на каде някаква си Учителка ще им казва какво да правят!!
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За коя нация става на въпрос.......?.....
30
2
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Кратко и ясно..обречена е.Спете спокойно
29
3
 
10
 
! Отговори
_ преди 8 години
Ако не се положи целенасочено национално осъзнато усилие, включващо всестранни мерки за увеличаване на привлекателността на професиите учител и лекар, скоро няма да имаме нито лекари, нито учители. И да, това включва много неща, включително съзнателно и откровено увеличаване на заплатите на тия професии и на обществения им престиж, дори за сметка на други професии.И да, да биеш учител пред ученици е нарушениние с много по-сериозни ОБЩЕСТВЕНИ последствия от това да биеш касиер в супермаркет.
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никъде не се казва,дали побойницата е арестувана или продължава да пие кафе в кварталното кафене и да точи нокти по следващата учителка.
27
1
 
6
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 8 години
Аз нещо не схващам идеята за утежняване на вината според длъжността. Ако пребиеш касиерката в супермаркета би следвало отново да бъдеш съден и осъден в пълната сила на закона за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди придружено с грубо нарушаване на общественият ред. Добре, да кажем че се утежни вината ако нападението е срещу служител на държавата. После съдът като отсъди, че нападението е извършено в състояние на афект и съответно наложи най-слабото наказание какъв е смисълът.
26
3
 
9
 
! Отговори
до 29 преди 8 години
Нивото ви на водене на дискусия е впечатляващо. Напълно отговаря на нивото на държавата ни.
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо след като толкова е загрижена т.н. майка-могла да отиде в училището и по най- варварския начин да налага грижа, но не могла да му занесе сухи дрешки и обувки и няма да се налага детео да отсъства от урок и тя няма да тревожи!!!!Учител трябва да се уважава!!!/ако не сидоволен има си начини !!!/На тази майка един хубав бой,бърза присъда и отнемане на родителсите права!!! За съжаление ще се съглася - нацията изпрострява,но все още има надежда!!
24
1
 
13
 
! Отговори
do 28 преди 8 години
аман от типове, предлагащи увеличаващи се наказания! Няма кой да ги постанови, бе идио?! И сегашните наказания вършат работа, но не се налагат...
23
3
 
10
 
! Отговори
_ преди 8 години
Да се смята утежняващо вината обстоятелство посягането на учител или лекар, изпълняващи служебните си задължения, по същия начин, по-който е утежнено посягането на полицай. Какво толкова има да се мисли...
22
0
 
16
 
! Отговори
Обречена е! преди 8 години
Не ревете, няма нужда! 25 години гласувате за ***?ти и стоите със събути ***, леко наг?зени, сами сте си виновни.
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В една нормална държава, тази майка отива зад решетките или в лечебно заведение и после зад решетките. Но България не е от тях
20
5
 
7
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 8 години
Естествено, че да пребиеш учителят (учителка, директорка, полицайка и тн. не съществуват в книжовният език) не е решение и трябва да се понесе съдебна и финансова отговорност. Но просто силно се съмнявам майката да е дошла да си вземе детето и диалогът преди нападението да се водил на подхождащо за учебно заведение ниво и от двете страни. Родителят има върховно право да взима решения за съдбата на детето си стига да не заплашва с това живота и здравето му до навършване на пълнолетие.
19
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами ето до къде води толерирането на един етнос! Позволяват си всичко това, защото държавата нехае...