Тенденция: Младите учители у нас едва 3%

Половината пък подлежат на пенсиониране до пет години
14 яну 2016 15:14,
31
Тенденция: Младите учители у нас едва 3%
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Младите учители са едва 3%, а половината от педагозите у нас подлежат на пенсиониране до пет години. Тези негативни тенденции очерта преподавателят и програмен директор на Центъра за образователни инициативи Емил Джасим в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Преподавателите до 29-годишна възраст у нас са едва 3% от общо 75-те хил. учители. 50% от всички преподаватели подлежат на пенсиониране до пет години", каза Емил Джасим.

Той говори и за образователната реформа и парите в образованието. Липсват точни данни, но по наши изчисления към момента парите за образование са около 2.8 – 2.9% от БВП, допълни той.

Бюджетът за образование обаче трябва да е около средноевропейските равнища, призова той. По думите му трябва да се инвестира повече в учителите, като това е по-ефективен начин да им бъде повишена мотивацията и съответно резултатите.

"На първо място това трябва да бъде в нови методики, в това как да се чувстват уверени в ползването на новите технологии", заключи Джасим.

Вижте още във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
х преди 8 години
В моя град неможе да си учител ако не гласуваш за кандидата за кмет на подкрепа и да им дадеш нещо ако пък вече си и откажеш те гонят е как да има питам ? Да целуват *** за да се разправят с келемета чийто майки също се разправят заради оценките на кретенчето си. Жена ми е учетел от 2 години и я заплашваха с уволнение защото не искаше да глсува за тези *** та кой ще иска? Аз съм стройтелен работник и си докарвам повече пари без да се ядосвам.
28
3
 
0
 
! Отговори
Оня преди 8 години
До УвалийскиИ как решихте че не е хващал дневник? Умните хора проверяват преди да приказват... явно не сте от тях
27
0
 
2
 
! Отговори
b3t1 преди 8 години
До ЖороМного сте прав - това е най-страшното в нашето образование. Дори днешният учител заслужава дълбок поклон за смелостта и упоритостта си да търпи тези глезанчовци в едно с родителите им. Казвам го от пряко наблюдение върху такива деца.Не, че няма и прекрасни деца на заинтересовани родители, които се виждат отдалече- с възпитание и поведение.
26
0
 
11
 
! Отговори
Увалийски преди 8 години
Прослушаш разговора с това момче и се питам какво иска да каже на българските педагози човек,който не е хващал дневник?Нищо!Все едно лекар,който никога не е оперирал ,да учи специализанти на хирургия.Не знам от каква народност е-сириец,ливанец...няма значение,но защо се наема да говори за неща,за които и хабер няма.От такива хора ли ще дойдат новите образователни иновации!?Да назовеш няколко общоизвестни проблема в образованието,които и чистачките в училище знаят,значи да не кажеш нищо.
25
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм учителка, на повече от 50 години.Изморена съм ,обезверена,бедна и бясна.Омръзнаха ми вечните промени в образованието,бясна съм че се назначават неграмотни и невъзпитани директори само защото са "спечелили" конкурса.Омръзна ми да се съобразявам с капризни родители и с глезените им деца.Ако трябва наново да се ориентирам професионално въз основа на моя опит НИКОГА не бих се ориентирала към тази професия, макар че я обожавам.Професията на работещите и вечно виновните и презирани бедняци!
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 23. О, и ние си имаме една млада която коли и беси,уволнява на всяка втора дума и на всички им вика мушмули,ще ви дойде и на вас времето! И най-интересното е че не върши нищо,разруши училището ни,намесва се във взаимоотношенията между колегите,хората ни се страхуват вече да си общуват, за да не попаднат в полезрението и ,което означава заплахи и крясъци. Няма почти никакъв трудов стаж ама е директор !Презира всички!Просто е ад.Ние по-старите търпим,но начинаещите мислят да бягат скоро.
23
0
 
3
 
! Отговори
Оня преди 8 години
До ЕленаНапълно съм съгласен... но и описаните от него хора съществуват не може да се отрече.Истината е някъде посредата предполагам :)
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаме директор,млад учител. Грубиянка,некадърна и заплашва всичките с уволнение!За да бъдеш директор не е необходимо да знаеш само законите,а да имаш опит,да си работил поне 10 години в системата и да те уважават колегите-да си авторите!А нашата се занимава с клюки и интриги,лъже и маже навсякъде за да се оправдае и вечно всички останали са виновни само не и тя! Просто сме един малък ад в училище!При тези условия кой ще рабои ,да не говорим за начинаещи.За това и учители няма да има,нямаме закон
21
2
 
9
 
! Отговори
Елена преди 8 години
До 17:И как спираме развитието,като не му позволяваме да идва без домашна работа или с ненаучен урок?А млада колежка,вечно закъсняваща за час и "боледуваща" или неизискваща,развива мисленето им, ..ха,ха,ха,..Аз също не съм възрастна,но важен е начина на работа,желанието ,да задаваш въпроси с които да го активираш....А често тези 3 % на себе си не могат да зададат въпрос и гледат като "маносани",когато става въпрос за елементарно нещо.Това е жалката истина и не е до комунизъм.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То пък тоя егати и реформите ще въвежда, където полицията е хванала Левски. Където е удобно заптие да бъде преведено като полицай, но не и султан, като цар/крал/император, щото някой ще се засегне от това. Или превеждайте всичко или нищо. Този ли ще реформира образованието? За пари ли? За много ли??
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, набийте още няколко учителки и тогава се чудете, че младите учители ще са не 3, а 0%! Че кой е луд да се разправя с *** дечица и с откачените им родители за мизерни пари? Една секретарка взима повече, така че всяка студентка по педагогика ще предпочете да работи като секретарка или в кол център вместо да се занимава с чавета.
18
0
 
21
 
! Отговори
Eлена преди 8 години
До щщд 1:Ало,те и сега учениците са в центъра на образованието,затова правят каквото си искат.Учителят е в периферията,постоянно му вменяват несвойствени задължения.На ромчето той ли да изчисти въшките,да изпере дрехите или изреже ноктите.(Да,да това е истина!)Може би,тези изисквания са подтискане?А какво е виновен учителят ,че изисква нормална родителска грижа?
17
1
 
22
 
! Отговори
Жоро преди 8 години
даже ми се струват много тези 3%...на кой образован и интелигентен човек му се занимава с разглезени малки изчадия и техните чалга родители :)
16
23
 
3
 
! Отговори
Qwerty преди 8 години
Дъртите комунисти дето спират развитието на децата и ги подтискат направо да ги уволняват. Това не са никакви учители. Стимулират послушанието и зубренето само, а не мисленето и собственото мнение. Заплатите за това, което работят сигурни са им едни от най-високите в държавата.
15
1
 
22
 
! Отговори
Аси преди 8 години
До MenЧе няма кой да даде 4000 - 5000 е ясно. Но поне 1200 - 1500 лева трябва да стигне заплатата на учителите. Така освен млади хора ще дойдат и повече мъже. Феминизацията на професията също е проблем. От 10 години в нашето училище не е дошъл нов, да не говорим за млад човек. От 100 учители вече сме под 40. И имаме 5 за пенсиониране. А по отношение на кадърността - моля, елате кадърни и можещи. Работа има. Чакаме ви!
14
1
 
5
 
! Отговори
Оня преди 8 години
Проблема поне според мен, е толкова обширен че доста трудно може да се намерят всички причини и съответно да се оправят... но е хубаво че има хора които се опитват. Все пак има много места където учат хубави деца.. макар и палави ... деца са все пак, където системата е тоооооооооолкова стара че има огромна бездна между тях и учителите. А то като си дете и не ти го правят интересно, просто спира да ти се занимава
13
2
 
6
 
! Отговори
някой си преди 8 години
До шщдКанят го, защото знае какво да каже и как да го каже, млад е, ерудиран е, има прекрасна визия, словесно даровит е и нека такива хора да бъдат лицата на учителството. Що? Ти кво против човека имаш?
12
2
 
13
 
! Отговори
До Оня преди 8 години
Подкрепям. В днешно е по-лесно да му тикнеш смартфона в ръцете и да се самовъзпитава, пък като се държи като *** в училище вината се прехвърля върху учителя. Не е нормално, но пък е резонно с оглед на това, какво ни е обществото.
11
1
 
11
 
! Отговори
Men преди 8 години
Ами то много лесно ще стане но никой не иска мотивирани и интелигентни учители. Пример - родителите карат кола за 60к но детето учи в кварталното държавно училище при наличието на качествени частни алтернативи. После учителите като искат увеличени същите тия скачат защо искали пари, ми тогава децата ви ще ги учат хора с по 500-600лв заплати. Учителя трябва да взима мин 4-5хиляди, тогава най-добрите ще искат да стават учители, а не сега който за нищо не става да е даскал.
10
0
 
13
 
! Отговори
Оня преди 8 години
Явно масово се правят деца и после се оказва че на никого не му се занимава да ги възпитава... или пък родителите са толкова прости, че се опитват горките ама не им се получава... и всичко избива при учителите