"Съжителство с турците" непознато на историците

Никъде в научната литература не се ползва, твърди проф. Искра Баева
27 яну 2016 09:52,
307
"Съжителство с турците" непознато на историците
Снимка: Bulphoto, архив

Турското робство става съжителство, а цял випуск остават без знанията за Средновековие според новия учебен план.

"За първи път чувам термина "съжителство", използван за това време. Той е много странен, напомня ми за началото на 90-те години, когато се появи терминът "присъствие", коментира историкът професор Искра Баева.

Тя припомни още, че терминът "присъствие" е измислен не от професионални историци, а е плод на депутати на ДПС.

Още по темата

"Самата дума "съжителство" не е подходяща. Разбира се има някакво съжителство по тези земи в този период", коментира пред Нова тв главен асистент Владимир Станев.

Проф. Баева бе категорична, че никъде в историческата литература този термин не се появява.

Приетите термини са "господство", "владичество", "робство" по българските земи.

"Същите тези деца учат и възрожденска литература, където се използва терминът робство", припомни Баева. По думите й "робство" има емоционално значение.

По думите на Станев, ако се даде право на всеки авторски колектив да определя терминология, напълно възможно е "съжителството" да стане част от учебното съдържание на учебниците по история.

Според проф. Баева е възможно "съжителството" да е модерна версия на "комшулука" между българи и турци, но ако става въпрос за отношението между българите и Османската империя, терминът е неадекватен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А тия умници от МОН как биха нарекли романът на Вазов "Под игото"?!
10
22
 
7
 
! Отговори
ист преди 8 години
Българите никога не са били роби. Защо сами се унижаваме.Гърците и сърбите са имали същата съдба в Османската империя. Те казват ли че са били под турско робство. Напишете как гърци и сърби определят османският период и роби ли се наричат.Англичаните пишат ли че са били под римско робство.
9
0
 
9
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 8 години
До ВасилевА от 1989г сме свободни ,а ?
8
1
 
24
 
! Отговори
Лудия Давудоолу преди 8 години
Този, който пише за "съжителство" и "правова турска империя" е приетият с почести и възхищение от българските продажници начело на изстрадалата ни държава Давудоглу Лудия. Продъжници-умрете! Вие продавате майка си и баща си и нямате ни съвест ни срам. Такива като вас са заплаха за децата ни.
7
25
 
10
 
! Отговори
пардон! преди 8 години
Робът няма право на собственост ,нито да напуска господаря си. Нито Ботев,нито Левски нито цялата възрожденска интелигенция се вписват в това правило. Следователно дубата робство не отразява вярно ситуацията. Българите и всички християни са били дискриминирани на верска основа и от правителството чрез нарочни закони и от редовите мюсюлмани чрез беззаконие и тормоз.Но не са били роби!
6
0
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
До 2 СР - не трябва да те е срам, ние ги издържаме и следователно от нас зависи да им спрем издръжката, оставка и това е. Това е опит за промяна на историята и е национално предателство!
5
1
 
31
 
! Отговори
Народен съд скоро преди 8 години
"...Земята на Ботев и Левски отново е РОБСКА ЗЕМЯ..."Невероятно актуални стихове на Христо Кърпачев!Скоро ще има Народен съд!
4
0
 
30
 
! Отговори
Съжител преди 8 години
И на какви начала са съжителствали нашите прадеди ? На семейни ??? Или турците са ,,онождали,, жените им ,,извънбрачно,, ???!!! А Кастрева- Мастрева ???
3
1
 
51
 
! Отговори
Една жена преди 8 години
Те затова и "Балканджи Йово" премахнаха от учебниците! скоро и Ботев, и Вазов ще премахнат, само чакайте!
2
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето така се разпалва етническата омраза.Вместо да кажем на децата истината и да им дадем възможност сами да преценят, ще ги лъжем и ще се надяваме да не разберат. Само че така на тях им става още по-интересно и се получава обратен ефект. Забранените неща са най-интересни.Но на агентите от ДС такива понятия като честност и доблест са им непонятни. Все пак голяма част от тях са *** станали агенти, за да доносничат. И сега чакаме доносници да ни възпитават децата. Как да стане ?!
1
0
 
51
 
! Отговори
Съд и проклятие! преди 8 години
Тези, които са измислили да заменят "робство" със "съжителство" са просто ***.Дори това съжителство да е брачно, ако единият "съжителстващ" бие, коли,беси, псува другият "съжителстващ",то това по съвременните цивилизовани закони и хуманитарни ценности е недопустимо. И какво да прави битият, бесен, колен и псуван съжител? Да се отнесе към съда и да се разведе? Интересно кой съд е можел да разведе битият, клан, бесен и псуван българин с биещият, колещ и бесещ Го турчин? Възмездие!?