"Съжителство с турците" непознато на историците

Никъде в научната литература не се ползва, твърди проф. Искра Баева
27 яну 2016 09:52,
307
"Съжителство с турците" непознато на историците
Снимка: Bulphoto, архив

Турското робство става съжителство, а цял випуск остават без знанията за Средновековие според новия учебен план.

"За първи път чувам термина "съжителство", използван за това време. Той е много странен, напомня ми за началото на 90-те години, когато се появи терминът "присъствие", коментира историкът професор Искра Баева.

Тя припомни още, че терминът "присъствие" е измислен не от професионални историци, а е плод на депутати на ДПС.

Още по темата

"Самата дума "съжителство" не е подходяща. Разбира се има някакво съжителство по тези земи в този период", коментира пред Нова тв главен асистент Владимир Станев.

Проф. Баева бе категорична, че никъде в историческата литература този термин не се появява.

Приетите термини са "господство", "владичество", "робство" по българските земи.

"Същите тези деца учат и възрожденска литература, където се използва терминът робство", припомни Баева. По думите й "робство" има емоционално значение.

По думите на Станев, ако се даде право на всеки авторски колектив да определя терминология, напълно възможно е "съжителството" да стане част от учебното съдържание на учебниците по история.

Според проф. Баева е възможно "съжителството" да е модерна версия на "комшулука" между българи и турци, но ако става въпрос за отношението между българите и Османската империя, терминът е неадекватен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Та сикимде!!!!!!
150
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"съжителството" е много некоректен термин не знам от историческа но от възпитателна гледна точка.Тези деца един ден ще пораснат и ще живеят в съжителство с някои .И тяхната представа за правилно поведение тогава ще е тотално объркана.
149
2
 
11
 
! Отговори
цезар преди 8 години
Интересно защо? в стихотворението хаджи Димитър на Христо Ботев се казва ...... грей и ти слънце над таз робска земя..... или в разказа Крали Марко и три синджира роби. Значи тогавашните съвременници определят турското "присъствие" като робство а днешните историци като съжителство. Запомнете че след години и то скоро 500 годишно робство ще е бяла страница от историята на България. Да видим с какво ще ги заменят.Руснаците будали да ни лишават от такова хубаво съжителство със турските главорези
148
12
 
9
 
! Отговори
Минаващ преди 8 години
Само знам че българите са живеели много по-добре през турско време отколкото сега!Роб означава да си окован с вериги като животно!Българите през турско време са имали къщи,обработвали са земя,имали животни и плащали данъци на султана.Сега 2016 г българите са роби в собствената си държава!!!
147
9
 
3
 
! Отговори
eni4er преди 8 години
Било е турско робство.Българите са били роби ,роби и ще си останат за винаги.Изпълнени са огромни комплекси за малоценност и заради това тази пауза от около 150 год. скоро ще приключи и истинският филм НОВОТО ТУРСКО РОБСТВО ще започне!!!!!!!!!!
146
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 179Ало, историка, като си стигнал до 18 век, имаш ли идея кога отменят робството в САЩ? И кога позволяват на *** да влизат в заведения с бели, да се качват на автобуси с бели и децата им да ходят заедно с белите на училище?
145
0
 
11
 
! Отговори
Предложение преди 8 години
ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПИШЕ КАКВОТО СИ ИСКА, ВАЖНО Е ТЕЗИ КОРУМПИРАНИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО ДА НЕ ОДОБРЯВАТ ТАКИВА УЧЕБНИЦИ, ДА СЕ КОНСУЛТИРАТ С ИСТОРИЦИТЕ И ДА НАКАРАТ ПИШМАН АВТОРИТЕ НА НАКИВА ГЛУПОСТИ ДА ГИ ПРОМЕНЯТ. НЕ ДА МИ СЕ ОПРАВДАВАТ А ДА СПИРАТ И НЕ ДОПУСКАТ ТЕЗИ УЧЕБНИЦИ, КАКТО И АВТОРИТЕ ИМ ДА НЯМАТ ПОВЕЧЕ ПРАВО ДА ПРЕДЛАГАТ УЧЕБНИЦИ.
144
0
 
13
 
! Отговори
Бойчо Огнянов преди 8 години
Вече полека изтриват и българския език - половината български думи вече са цензурирани и не излизат
143
1
 
8
 
! Отговори
181 преди 8 години
ислямът е налаган по същият начин.някъде още продължават да го налагат с убийства и насилия
142
6
 
4
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
..Neka istoricite ne kriyat istinata za nasilstvenoto pokrastvane na bulgarite! ..Hristiyanstvoto e nalojeno s mnogo kruv...11000 izbiti bulgari! Neka nauchat detcata koi sa identichnite Bogove na Bulgarite...Tangra..Peruna!!! Zashto go kriete godpoda psudo ucheni! Bulgarite ne sa hristiyani po volya....stiga ste nasajdali chujdi idoli...Stiga!
141
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тъжно е,когато "професионални" историци пишат история възоснована на литературни типажи,писани от роби като вазов и сие
140
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
интересно тогава какви са били покорените народи в руската империя.нямали са частна собственост,били са закрепостени и са ги купували и продавали. чак александър втори отменя крепостното робство в края на 18-ти век. или какви са били колхозниците в ссср и жителите на т.н. затворени градове.
139
3
 
7
 
! Отговори
ИСКАМ ОТГОВОР преди 8 години
За да се променят (особено така кардинално) отдавна определени исторически термини следва да се позове сериозна причина! Съвременните историци са открили нови, различни факти, доказващи, че по българските земи в продължение на 500г не е имало жесток терор над "***", а кръвният данък и своеволията на "османлиите" над православните в духовен и икономически аспект са просто легенда, за да плашим непослушните деца?? "Робство" не се определя само от някогашните отношения м/у черни и бели!
138
2
 
3
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
Robstvo....rabotish za ednoto parche hlyab i chasha voda ...pod zaplaha i prinuda! Vsichko se izvurshva po volyata na porobitelya! Bez dom..bez seleystvo..bez pravo na lechenie...jivota ti e v rutcete na porobitelya! Bulgarite ne sa tretirani po tezi pokazateli! 500 godini sa tova!
137
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
държавата е била империя на 3 континента в която са живели над 100 народа. на тези земи сега съществуват 52 съвременни държави. едва ли тези 52 държави и сегашни народи са се чувствали роби. роба няма частна собственост,не може да купува и продава,не може да напуска селището си.не може да има свои училища и църкви.
136
6
 
4
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
робството като историческа терминология наистина не съответства на положението в което се е намирал българският народ между XV и XIX век. Затова е и тая дискусия, защото никой не може да намери правилното определение...
135
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Внукът ми е пърокласник и по българска история ще го обучавам лично!!!От създаването на дъжавата ни,първата в Европа до днешни дни.И само истината.Включително как дядо му през 1989 г беше 2 месеца на бойни позиции на турската граница и при Одрин имаше 300 000 турска армия и как бяхме пред война с Турция заради изселниците,как гледахме по турските вестници и списания,взети от митницата горенето на бъларските знамена по площадите на Истанбул и Анкара.И добре че беше Одеския военен окръг зад нас!
134
0
 
4
 
! Отговори
mery преди 8 години
За да сме по актуални може да напишат, че турците които са дошли да съжителстват с българите са били бежанци от Османската империя посрещнати с хляб и сол от дедите ни!
133
0
 
11
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Съжителство може да има само доброволно.
132
0
 
11
 
! Отговори
Възмутен преди 8 години
Господин Борисов ,поискахте оставката на ВСС .ЗАЩО НЕ ПОИСКАТЕ ОСТАВКАТА И НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО.Винаги сте казвали че сте ПАТРИОТ.ДОКАЖЕТЕ ГО !!!