Не си Супермен! Не прави екстремно селфи!

Плакати в училищата ще информират децата за опасностите
10 мар 2016 10:22,
22
Не си Супермен! Не прави екстремно селфи!
Снимка: Facebook

Да си направиш селфи на толкова страшно и опасно място, че всички във Facebook да ахнат от завист. Това е новата мания сред тийнейджърите, която обаче взима жертви.

На 12 февруари момче от Пловдив се размина на косъм със смъртта, след като се опита да се снима върху локомотив, но попадна под волтова дъга.

16-годишната Марияна от Димитровград пък реши да се увековечи на телефона си до покрива на вагона в събота. Тя бе приета с 51% изгаряния в Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Направена й е една операция, предстои й втора.

Още по темата

Специален апел към всички младежи, които си вдигат адреналина като Марияна, отправи чрез "Стандарт" началникът на Клиниката по изгаряния в УМБАЛ "Св. Георги" д-р Красимир Янев. Той призова във всяко училище на входа да има плакати с надпис: "Не на екстремните селфита!".

"Нека младежите да прекратят тази вредна практика. Някои имитират Батман, други Спайдермен, но не може да си представяме, че сме супергерои и че летим. Екстремната селфи мания е грижа на цялото ни общество и то трябва да се пребори с този проблем. Подобна авантюра може да доведе до много страдания на цялото семейство. Предпочитам по магистралата да гледам дете или майчини очи да кажат: "Не прави селфи върху вагоните", призова доц. Янев.

Той обяви, че спешно се търси кръв за 16-годишната Марияна. Момичето е А положителна група и му предстоят операции, за които ще се наложи преливането на кръвна плазма. От болницата призовават всички, които искат да дарят кръв, да го направят в Районния център по трансфузионна хематология на бул. "България" 234 Б и в РЦТХ в Хирургичния блок на УМБАЛ "Свети Георги" на бул. "Пещерско шосе" 66.

В същото време Живко Русев, учителят по български език и литература в СОУ "Любен Каравелов", където учи Марияна, призова във Facebook всички от 18 до 65 години, да дарят кръв за момичето. Акцията ще бъде днес от 9 до 14 ч във физкултурния салон на училището.

Инцидентът с огненото селфи стана на гара Север в Димитровград. 16-годишната ученичка отишла с две свои приятелки от квартал "Марийно" на гарата. Момичето се качило по стълбата на вагона до покрива и се изправило, за да направи селфито. Казало: "Тук е много хубаво". В този момент обаче било покосено от токов удар и паднало на земята.

Момичето е обгорено от волтова дъга. По-сериозни са раните на двата крака и лявата й ръка. Все още има опасност за живота й. В понеделник е била направена първата оперативна интервенция - пластика на долен крайник, а скоро ще бъде направена втора. Повърхностни изгаряния има по лицето. С ретроградна амнезия е и не си спомня нищо от инцидента.

В края на февруари от пловдивската болница бе изписан 14-годишният ученик, който бе приет двадесетина дни по-рано с 55% изгаряния след опит да си направи селфи върху влаков локомотив, където го ударила волтова дъга.

Момчето вече е изписан за домашно лечение в добро състояние. Белезите по лицето му обаче ще останат за цял живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставете ги бе, щом искат адреналин нека си го получават. Всичко свързано с височкият адреналин крие риск разбира се и нека просто знаят това.
12
0
 
2
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
До Ти 16Трагедията не е в новите техники и серфита, а в незнанието. Въпреки че информацията буквално ни залива отвсякъде и навсякъде, мнозинството от младите хора изобщо не се възползват от това, дори и заради собствената им безопасност. Но вината не е само тяхна, виновни са родители, общество, държава....
11
0
 
3
 
! Отговори
Ти преди 8 години
трагедия..всичките тия нови техники и селфита са виновни и после ооо ама децата или еди какво си! съсипват хората тия ***
10
0
 
6
 
! Отговори
ikar преди 8 години
Не само трябва да има плакати и билбордове, които да предупреждават неразумните любители на екстремни селфита, а и по телевизиите да спрат да показват селхито на този и онзи, защото по този начин ги рекламират.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живота в днешно време за доста *** няма цена, но така или иначе доста сме се навъдили тук играе доста сериозна роля ЕСТЕСТВЕНИЯТ ПОДБОР. Не ми пука ако искат и селфита от одвъдното да си правят!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дай на *** огледало/телефон с камера/ и й гледай сеира!
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще прозвучи грубо, но само да поясня, че така не си вдигат адреналина, просто защото нямат и шепа разум в шамандурите, които ги ползват единствено за да пазят равновесие.Ако въобще знаеха колко е опасно и какво би могло да се случи, тогава наистина ще треперят от страх и притеснение и няма да се хилят като зелки, а може дори и да не посмеят да опитат.Но понеже младото поколение умишлено е чалгализирано, осакатено и вече не могат да мислят и разсъждават, затова правят такива глупости.
6
1
 
2
 
! Отговори
за психолозите преди 8 години
Това е работа за психолозите. От последните няколоко години това се наблюдава в световен мащаб и някои умуве вече са дискутирали проблема - заключението "психически отклонения" . Предполагах че света е луд, но сега вече има начучни доказателства.
5
0
 
27
 
! Отговори
ferdy преди 8 години
Не си супермен, не прави екстремно селфи. Стани Бог на Photoshop и се плясни където си искаш!!!!По-безопасно е, а и може да ти помогне да си намериш високоплатена работа!
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дарвиновите награди в действие... Природата си знае работата, отсява ненужният генен материал. Пък вие продължавайте да си фоткате сИелфита.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Плакати в училищата ще информират децата за опасностите"Итнересно! Искате да кажете, че ще спирате естествения подбор? Мили деца, не с снимайте пред засилен влак, понеже може да ви размаже. Или мили деца, ако се качите на 700 метров небостъргач и паднете, дори няма да има нужда да се чисти асвалта от вас, понеже ще сте се пръснали навсякъде и следобедния дъжт ще ви измие.Хората, които го правят са наясно с опасностите. А плиткоумни.ци има навсякъде. Дотолкова са еволюирали просто.
2
0
 
6
 
! Отговори
askaman преди 8 години
za6to spirate estesveniq podbor?!
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре е сега да видят това момиче, като е в състояние да говори да даде интервю, нека младите хора да видят, какво е това безумие и да осъзнаят каква комплексарщина е да се снимаш на всяка крачка и да качваш, за да те ласкаят колко си готин, докато ти завиждат.