Кунева поиска забрана на бурките в училище

Тя посочи като пример Франция, където има закон по този въпрос
Обновена: 2 апр 2016 19:41 | 2 апр 2016 19:31, Петя Славова
188
Кунева  поиска забрана на бурките в училище
Снимка: БТА
Вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева подкрепи предложението на главния прокурор Сотир Цацаров да се забрани носенето на бурки на обществени места и по-специално - в училищата. Тя посочи като пример Франция, където забраната е била приета със закон.
 
"Смятам, че сме толерантни и достатъчно отворен народ, но има ситуации, в които трябва да преценим всяка наша стъпка през безопасност и през интеграция. И за двете неща смятам, че в момента трябва да си даваме сметка и да направим всичко възможно те да се случат - и да сме безопасно общество, и да имаме добра интеграция", заяви Кунева.
 
Министърът на образованието коментира и идеята не учебникът, а учителят да е в център на вселената в учебния процес. Това може да стане възможно с влизането в сила на  новия Закон за предучилищното и училищното образование.
 
Тези въпроси бяха поставени пред журналисти днес в Хасково, пише БТА. Кунева уточни, че по-рано днес е имала среща с около 400 учители от областите Хасково, Стара Загора и Кърджали.
 
"Амбицията на учителите е да имаме нов образователен закон. В една голяма част сред тях има професионален подем, че ние започваме да правим нещо ново и че това поколение учители ще бъде с много повече свобода, с много повече възможности да избира. Учебникът не е вече център на вселената в учебния процес. В центъра на тази учебна вселена е учителят - той е този, който ще избере начина, той е този, който ще избере подхода - и ако щете дори, който ще избере средствата", посочи тя.
 
С влизането в сила на закона от 1 август ще започне тази промяна и учителите ще се справят, смята Кунева.
По повод на негативни резултати от европейски изследвания за грамотността на българските ученици министър Кунева отбеляза, че от първи до четвърти клас резултатите са добри, но по-лошите образователни резултати идват след четвърти клас.
 
"Една от причините е, че досега ние нямахме адекватна програма, по която се учи в останалите страни, с които България е сравнявана", каза тя. Като друга причина министърът посочи ранното отпадане на децата от училище.
 
"Затова правим нови учебни програми, за да може децата ни да бъдат със света", добави Меглена Кунева. По думите й нашите учебни програми са от миналия век.
 
Министерството на образованието и науката ще положи всички усилия, за да няма сътресения в началото на следващата учебна година заради учебниците за първи и пети клас. Новата учебна година ще започне със старите учебници и с допълнителни материали, а министерството ще направи възможното всички учители да преминат на специално обучение, каза още Меглена Кунева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
3
 
! Отговори
ss преди 8 години
Днес неодобряваме бурките на мосюлманите, а обърнахме ли внимание как ходят облечени в училище нашите деца? Къси поли, изрязани потници, тесни плитки дънки и каквото ви дойде на ума. Училището прилича на околовръстното... Решението е много просто и със сигурен, че няма да има обидени... Униформи за всички ученици и прилично облекло за учителите. Тогава и нашите и чуждите ще изглеждат добре, няма да има обидени и няма да се чудим къде е зяпал хубостника ни, че не знае кой урок са преподавали.
103
1
 
3
 
! Отговори
Бай Кольо преди 8 години
Щом бежанците искат да носят бурки,да бягат в мюсулмански страни - какво търсят в христянски страни.Ако аз съм бежанец ,като христянин ще бягам в христянска страна,защото начина на живот и законите в мюсулманските страни не ми харесват.Като не им харесват христянските закони и начин на живот,какво търсят в Европа?
102
2
 
1
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
В У4ЕБНИЯ ПРОЦЕС У4ЕБНИКА НЕ Е ЦЕНТЬРА НА ВСЕЛЕНАТА---ТАЗИ ДОЛНА ПРЕДАТЕЛКА НА БЬЛГАСКИТЕ ИНТЕРЕСИ ИЗВАЖДА У4ЕБНИКА КАТО ОСНОВНО СРЕДСТВО В У4ЕБНИЯ ПРОЦЕС ОСТАВКА ОСТАВКА НА НЕГРАМОТНОТО 25 ГОДИШНО УПРАВЛЕНИЕ И НАРОДЕН СЬД ЗА ВИНОВНИЦИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА КАТАСТРОФА 1989 -----2016
101
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 68 ха-хаа-хааааТова, което каза е вярно и пак доказва, че аргументът ми е правилен. 1-во бурките не са необходими в цивилизования свят, както казах, защото тук не битуват дивите ориенталски нрави. 2-ро - температурите в едвропа са далееч от пустинните арабски и покриването на главата и тялото по този начин е отново напълно излишно. Иначе ясно, че бедуините например, ходят така в пустинята.
100
2
 
0
 
! Отговори
Атом преди 8 години
К.Атомът се е доказала, чя разбира от всичко,но най-голям корифей е по въпросите за ядрените реактори.
99
2
 
2
 
! Отговори
Марко Кортези преди 8 години
Не мога да разбера кога ще се вземат спешни мерки, свързани с плагиатството на доц. д-р Боряна Богданова Мусева, която се прави на преподавател в Юридическия факултет на Софийския Университет "Св. Климент Охридски". Всичките и "научни трудове" са преписвани от немски и австрийски юристи. Боряна Мусева е вече клиент на правосъдието в Хамбург, но в България всичко се прикрива. Като дъщеря на главореза от ДС Богдан Антонов Мусев тази престъпничка се мисли за недосегаема, но не е така.
98
1
 
3
 
! Отговори
До Георги преди 8 години
Аз по-добре от теб знам, какво бяха помаците и как придобиха българско национално самосъзнание. Това беше титаничен труд на истински просветители, между другото, в периода на т.н. социализъм! Побеснявам, когато разни ура-патриотари се изказват пренебрежително или дори презрително към тези хора! Ходил съм достатъчно по Родопите, майка ми отиде да учителства там.В годините на лъжедемокрацията и слободясваето, на БХК и етнически партии дочакахме и бурки! NO PASARAN!Това е въпрос на живот и см.ърть!
97
3
 
4
 
! Отговори
До един преди 8 години
Никога в България не е имало пингвини, които като отворят мръсни човки, стой далеч! Едно са забрадки, друго са черни бурки отгоре до долу!Не лъжи, мюсюлманките в България никога не са се обличали така, както новопохамеданчените джипсарки в Пазарджик!Държанието им е провокативно, демек кой кого!Ще ги вкараме в ред!Това продажно племе, което за материални облаги (от Сауди Арабия)е готово на всичко, ще бъде вкарано в коловоза, ако ще с цената на всичко!Ако властите ни предадат, идваме ние, народът!
96
3
 
2
 
! Отговори
един преди 8 години
това за Бурките,че не ги е имало Не е вярно,имало ги е и в комунизма и преди това,само нещата сега са малко "по-модерни"моите Баби носеха кърпи с който покриваха и косите и част от лицето,само очите им се виждаха.
95
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никакви бурки! Да не говорим, че в България мюсюлманките никога не са носили бурки. Поне след Освобождението. Това, което става сега, е по сценарий на най-мракобесните ислямисти от Саудитска Арабия. Пробват ни дали ще мине и ако се огънем и не дадем силен, категоричен отпор, жална ни майка! Наистина ще трябва да затворим държавата! Нека "политическият елит" поне сега се вразуми и гласува закон за пълна забрана на бурките в България! Включително и депутатите от ДПС!
94
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
France zabrani burkite dobre,no sega AIR France naredi na stüardesitesite letq5ti po novo otkritata liniq za Teheran da se zabulqt.Interesa klati fesa.Drugarkata mai podrani sis primera sis fransiq.
93
1
 
2
 
! Отговори
художника преди 8 години
За да се въведе ред в у-щето:1. То е държавна институция и учителя е неин представител.2.Учителя няма право да се разправя физически с ученика, но думата му да е "закон". Ако не се спазва, да се вика охраната да съдейства.3. Метални детектори на входа на у-щето. Ножове, пистолети, боксове да не могат да се вкарват.4.Училищното настоятелство да организира пенсионирани патрули около у-щето. Все пак това са техните деца и отговорността не е само на държавата.
92
1
 
14
 
! Отговори
Да не се чудим защо преди 8 години
Бурките и производните на тях ислямски камуфлажи,криещи жените,идват да покажат,че на мюсюлманите "ангелите" им са слаби.Не могат да устояват на "изкушението" иза да не се поддадат го "упаковат" и все едно го няма.Звучи като детинска работа.От своя страна обаче това разкрива тяхната елементарна първичност и ниско ниво наментален контрол.Да не се чудим,че арабите(създали исляма)са заспали хилядолетен сън,омотани в чаршафи и черджета,заобиколени от пингвини и камили.
91
2
 
5
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Аз трудно възприемам забранителния подход и го асоцирам със социализма.По-добре е да се въведат униформи за учениците които да указват какво трябва да бъде облеклото на ученика. Така е по-просто и въвежда подход при който учениците не се сравняват по това на кого са купили маркови маратонки, а по успеха в преподавания материал.
90
5
 
3
 
! Отговори
БХК преди 8 години
БХК веднага да осъди това нехуманно искане на Кунева.
89
1
 
6
 
! Отговори
Barni преди 8 години
Предлаганата забрана звучи крайно загрижено и напредничаво, ама някой може ли да посочи пример за носене на бурка в българско училище, та да разберем повода за министерската загриженост?
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ооооо : не то всъщност не е проблем защото по настоящем бурки в училище няма! Само прах в очите на хората и разделяи и владеи
87
5
 
3
 
! Отговори
Ооооооо преди 8 години
Ооох стига глупости и истерия, то ще кажеш че огромен наплив на бурки в у-ще и по улиците има та и закон сега да мислят. Това е НАЙ важният проблем на бг нали?
86
2
 
5
 
! Отговори
Да бе преди 8 години
До 22 карата буркаАко става въпрос за религия, кога стана мюсулманка - вчера ли или по-рано? Преди модата на бурките пак си имаше джамии и си изповядвахте религията, а сега изведнъж - само бурките са ви важни! Я, у лево! Едва ви махнахме шалварите и обухте дънки, къде ви е вярата - в гащите или в забрадките?
85
4
 
3
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До ***,Колкото и да ти се иска да не е така, съм си чист българин. Българският модел за религиозна толерантност съществува благодарение на хора , мислещи като мен. А такияа като теб, ще подпалят искрата на омразата и ще страдаме години напред.За мен българомохамеданите са първо българи и после мохамедани.