Българин да се наричам... Паметникът на Ботев в Калофер

Dnes.bg стартира проект, посветен на българските паметници
4 апр 2016 10:30, Екип на Dnes.bg
33
Българин да се наричам... Паметникът на Ботев в Калофер
Кадър: Dnes.bg

Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов... Величествената Шипка, тракийската гробница в Казанлък, църквата в Добърско... Да, това е история. Българската история. И сегашната ни и бъдеща гордост!

Dnes.bg, с подкрепата на "Сутрешният блок" на Bulgaria On Air, стартира специален проект - "Българин да се наричам...". Проект, посветен на паметниците в България. Тези същите величествени монументи, пред които скланяме глава в знак на почит и уважение. И паметниците, пред които просто настръхваме от подвига на тези, в чиято памет са издигнати.

Част от тях вероятно са позабравени. Други пък се радват на хиляди посетители всяка година. Едни се нуждаят от спешен ремонт, други пък не остават никога без цветя в основата си. Но всички те са част от нашата, българската величествена история.

Целта ни е проста, но и същевременно доста важна – да бъдем горди със своето минало, но и да не забравяме неговите символи в днешна съвременна България. А по-дългосрочната цел е да създадем виртуална, интерактивна карта на българските паметници – на територията на нашата страна, че защо не и в чужбина.

За целта ще имаме нужда и от вашата голяма помощ – да ни изпращате в рубриката мРепортер хубави ваши снимки или видео на редакционната ни поща - info@dnes.bg, както и информация за паметниците във вашето населено място, защо не и от чужбина, стига там да има кътче българска история. Местата, които ви карат да се чувствате горди, че сте българи. И които с гордост показвате на децата си.

И не на последно място за най-активните и запалени фенове на проекта ни ще има награди – измерват се в инчове. Стига, разбира се снимките, които ни пратите, да са най-гледани, споделяни и с най-много коментари.

И така – време е за началото. Месец, след като празнично отбелязахме Деня на Освобождението, ще започнем нашата рубрика с най-емблематичния паметник на великия ни поет и революционер Христо Ботев в родния му Калофер. За да припомним за пореден път, че "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира".

Едва ли има българин, който да не знае най-важното от биографията на Христо Ботев. Но все пак ние сме длъжни да я припомним, макар и накратко. Поетът и революционер е роден на 25 декември 1847 г. (нов стил - 6 януари 1848 г.) в будния възрожденски град Калофер, в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева.

Първоначално като дете той учи в Карлово, където учител е баща му Ботьо Петков, а по-късно се завръща в Калофер и през 1863 г. завършва калоферското училище. Октомври същата година заминава за Русия и се записва за ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка.

През 1867 г. Христо Ботев се завръща в Калофер, но скоро напуска окончателно родния си град заради непокорния си нрав и желанието му за бунт срещу срещу чорбаджии и поробители. По това време във вестник "Гайда", редактиран от П. Р. Славейков, е публикувано и първото му - "Майце си".

От октомври 1867 г. живее в Румъния и става част от хъшовете. За известно време живее заедно с Апостола на свободата Васил Левски. Няколко години по-късно започва работа като печатар при Любен Каравелов, а по късно като сътрудник и съредактор на революционния орган. Започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новият орган на революционната партия - вестник "Знаме". През 1875 г., съвместно със Стефан Стамболов, издава стихосбирката "Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова". През октомври 1875 година той отпечатва и "Стенен календар за 1876 година" със стихотворението "Обесването на Васил Левски".

През лятото на 1874 година Христо Ботев се включва активно в работата на Българския революционен централен комитет (БРЦК) и участва в неговото общо събрание на 20 – 21 август. На събранието той е избран за един от петимата членове на комитета, заедно с Каравелов, Киряк Цанков, Г. Панов и Тодор Пеев, а след това става и негов секретар.

С избухването на Априлското въстание Ботев започва дейност за организиране на чета, която да премине в поробената родина. Четата завзема австрийския кораб "Радецки" и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг край Козлодуй.

На 20 май 1876 г. (2 юни по нов стил) е последният тежък бой на четата, в който куршум пронизва войводата Ботев.

В чест на подвига на Ботев и неговата чета има стотици паметници в цялата страна. За начало на нашата рубрика обаче решихме да изберем паметника в родния му град Калофер. Монументът се намира на възвишение в близост до центъра на града. Проектът за този комплекс е дело на проф. Димитър Даскалов в колектив с арх. Иван Николов и Лъчезар Даскалов. Паметникът се състои от фигура на поета революционер в цял ръст, изработена от гранит. Фигурата на поета е висока 14,40 метра, а заедно с пиедестала височината достига до 25 метра.

В близост до статуята на Ботев е разположена и композицията "200 пушки" в памет на останалите участници в четата на поета.

Вижте го и вие с прекрасните ни въздушни кадри от дрон в Калофер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
МЕХМЕТ АГА преди 8 години
КУНЕВА КАЗВА ЧЕ НЕ Е ИМАЛО РОБСТВО А БЯХМЕ СЪЖИТЕЛИ.С ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ.КАЖЕТЕ НА КУНЕВА ЧЕ ТЯ НЕ Е БЪЛГАРКА БЪЛГАРСКА МАЙКА РОДИЛА ТЕЗИ ГЕРОЙ А КУНЕВА РОДЕНА ОТ МАЙКА ПРЕДАТЕЛКА И ПРОДАЖНИЦА.КАЖЕТЕ И ТОВА ВИ ГО КАЗВАМ КОИТ СЪМ БЪЛГАРСКИ ТУРЧИН.АЗ СЪМ БЪЛГАРИН РОДЕН В БЪЛГАРИЯ А НЕ В ТУРЦИЯ РАЗБЕРЕТЕ ТОВА
17
0
 
3
 
! Отговори
Веси преди 8 години
Радвам се, че някоя медия започна да ни припомня за българското ни минало и великата ни история. Децата ни трябва да знаят кои са Ботев, Левски, Вазов, а не героите от Листопад.
16
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българин да се наричам...Ами наричай се българин щом нямаш чувство за срам !
15
1
 
3
 
! Отговори
Занзи преди 8 години
До КККАз та разбирам прекрасно. Ама по форумите на Днеса и фейсо, няма да стане, знаеш...
14
3
 
6
 
! Отговори
Занзи преди 8 години
Ботев и Левски ако бяха живи, щяха сами да отидат и да се удавят у Дунава! Територия с овце и *** на нея. Остатъци от едно отдавна отмнало величие.
13
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 8 години
До Изостанали с ВЕК Ако и децата си възпитаваш по този начин значи наистина сме много зле. След като смяташ така направи ти нещо, че наследниците да ти издигнат паметник, а не само да съдиш другите без да си дал нищо. Пък и Сърбия е близо пресели се там.
12
3
 
6
 
! Отговори
Алов преди 8 години
Евалла за инициативата нещо положително в този сайт, страна....
11
3
 
4
 
! Отговори
ККК преди 8 години
До Анонимен 8щото сме свободна сържава, а не путинова губерня и мога да се пиша както си искам, Ти също все още имаш право да го тълкуваш както си искаш :):)
10
1
 
4
 
! Отговори
ККК преди 8 години
До Анонимен 9именно, пък е хубаво да видиш че са останали още мислещи у нас :)
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заминава за Русия и учи в одеската гимназия.Как става тая тогава в Русия а сега в Украйна.Нема такава държава -има крайна на Русия.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КККРазбирам те отлично. Народ, който се гордее със славното минало и лентяйства в очакване на светлото бъдеще - жална му майка...
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КККзащо се пишеш "ку клукс клан"?
6
8
 
7
 
! Отговори
ККК преди 8 години
Не може историята ни да бъде повод за гордост ... не можем да се гордеем с постиженията на предишните поколения, а ние нищо да не правим ... това не е гордост, а комплексарщина ... ама никой няма да ме разбере тук
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 6Ти определено си!
4
15
 
5
 
! Отговори
Изостанали с ВЕК преди 8 години
Похетители на Австрийски кораби български Терористи от миналия век.Георги Димитров е другият терорист запалил Райхстага в Берлин.Левски е бил предаден от народа и никой не му е помогнал да избяга пазен само от две заптиета .Тодор Живков предателя на народа затваря границите на БГ и всеки преминал ебил преследван и роднините му до гроб. Въпреки това има избягали в Америка българи.По това време в Сърбия и Тито пускаше сърбите да обикалят СВЕТА и ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ !Разбрахте ли колко сте изостан
3
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ботев е гръмнат от българин ,Левски е предаден от българин .Петко Войвода е лежал по затворите докато се побърка след освобождението.На практика ако е нямаше Русия сега Турция щеше да стига до Норвегия на север и до Англия на Запад . Европа дава курбан БГ за да не закачат ЕС тогава великите сили.Дето нито са велики нито сили и са доказани .
2
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Срещу народното събрание вместо паметник на Левски има някакъв руски империалист на кон. Не ми е известно в Германия да има паметник на Хитлер, в Италия на Мусолини или в Испания на Франко. А, те макар и кръвожадни диктатори не са били национални предатели. Ние обаче си имаме паметник на Живков, който освен диктатор беше и национален предател - марионетка на СССР, предложил ни за 16-та република.
1
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление в бг повечето паметници са на някакви шумкари, обирджии на мандри и руско-съветски окупатори. Накакви фигури на хора с оръжие които дори не стават да плашат гаргите. Паметниците на истинските български национални герои - родолюбци, възрожденци и просветители се губят в морето от статуи на болшевишката пропаганда. И нормално, защото в училищата все още историята не е наука, а съветска пропаганда.