А къде отиват похвалите? Второкласник с въпроси към Кунева

Едно 8-годишно дете търси справедливост в училищния свят
4 май 2016 16:30,
58
А къде отиват похвалите? Второкласник с въпроси към Кунева

Боян Ганев е 8-годишен. Той е второкласник в столично СОУ и в неговата глава се зараждат стотици въпроси. И не винаги отговорът им може да бъде намерен у дома.

Затова 8-годишният Боян се обръща директно към МОН. И второкласникът изпраща писмо на министъра на образованието и науката Меглена Кунева с няколко въпроси.

Боян не увърта и директно пита ребром: "Защо в ученическия бележник няма графа за похвали?". Второкласникът посочва, че в ученическата книжка има място само за оценки, отсъствия и за забележки.

"Вече научих, че забележката е вид наказание", пише Боян. "А ако някой направи нещо добро и заслужава похвала, това не е толкова важно, за да бъде записано в бележника!", възмутен е второкласникът.

За него вече е станало ясно едно - важно е да се запомни само лошото поведение. Той самият имал и няколко похвални постъпки, "но вече си спомням само три". Но само той, а едва ли съучениците му и учителите си спомнят за добрите постъпки на Боян. Лошите обаче са увековечени в бележника му.

"Аз мисля, че ще е много по-справедливо ако и добрите и лошите постъпки имат еднакво място за записване в бележника", дава идея Боян.

"Даже си мисля, че ще е още по-хубаво, ако се случи следното: В училищните правилници, също както сега, са определени и степенувани наказанията за лошо поведение, да се определи и начин за отбелязване и запомняне на добрите постъпки", продължава с идеите си второкласникът.

"На нас, учениците, вече няма да ни звучи страшно репликата: "Дай си бележника!" и ходенето на училище като цяло ще стане много по-приятно!", завършва Боян писмото си до министърът на образованието.

Е, дали второкласник е наясно с подробните разписания в училищните правилници, ние не знаем. Но със сигурност е смел и пробивен. Пък било то и с няколко забележки в бележника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я да питам "закъснява за час"," без домашно", "бие се със съучениците си"," провокира", "подвиква", "крещи", "псува" не трябва да се вписват, или децата с повече забележки в бележника да се преместват в друг клас.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поставеният проблем е смислен - децата трябва да се стимулират и чрез ежедневно оценавяне на доброто в проявите им. Лошото в цялата история е това, че този смислен проблем се поставя по една миша технология, разиграва се сценката " осемгодишният Боян пише на г-жа Министъра", очевидна постановка на родители с манталитет на плъхове...Не се прави така, мисля - добрите промени няма как да се осъществят от плъхове, чрез мишкуване!
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има новини в тая посока. Родители и деца получават заплахи вече и така:Ще пиша забалежката и в електронния дбевник! Оказва се, че графата "Материали за часа" е празна, учителят не се е сетил да напише по-рано, но не забравя да напише "Не носи материали ..." Проблемът изобщо не е липсата на компютри и интернет, или финанси, както все се оплакват от министерството. Напротив, с интерент става още по зле! Парадокс!
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не можеш само да мачкаш, факт е, но това е така навсякъде в България по света има дъски с точки в червено, детето се мотивира, че трябва да спазва поведение и се бори да има червени точки, понякога се поставя и обща цел, така децата взаимно се стимулират нещата да са добре, защото иначе няма да отидат на екскурзия, при нас е публичен линч, забележки и вместо да има подкрепа на децата, какво се получава настройване един срещу друг така е и после на раб. място, няма екипност, толерантност.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навремето имаше оценка за "Поведение"!Проблемът е,че след 1989г "Демо-кр-ату-ните" и "Дем-окр-етените" я премахнаха...По тяхната ценностна система правилното поведение да си ***,нагъл, побойник,лъжец,предател,продажник- с една дума- "български политик"- като "апостол" Стамболов.Ботев се бори и пише за "светлий комунизъм",Левски -за "чиста и свята република" и загиват,,а "негова милост" незнайно как оживява, взема властта и тръгва да търси ЧУЖДЕНЕЦ за цар за българите"...Ех,майкопродавци!
50
0
 
4
 
! Отговори
Нина преди 7 години
Прав е ... темата е хубава .За мястото на добрия пример в обществото ни .Добрите са незабелязани .Всички се занимават с лошите-времето, интереса , пространството от първите стъпки в социална среда са за тях . Добрите качества трябва да бъдат поощрявани , а носителите им толерирани - това е нормалното. Лошите постъпки е редно да водят до срам и изолация за извършителите .Нещата са прости и логични .Другоо е изкривяване ....
49
5
 
0
 
! Отговори
Хритрит преди 7 години
Идва 24 май и вместо да изкажат благодарност на учителите, вместо поне морална подкрепа да получат, почнаха атаките срещу училището: една си спряла детето, друга го кара да иска графа похвали и т.н. Само чакайте, следващите 3 седмици съвсем ще ни залеят с подобни статии, да не би да се поотпуснем и да се почувстваме празнично!
48
1
 
1
 
! Отговори
Отличен (6) преди 7 години
Не е така. Графата "Забележка" има общ смисъл. В нея се вписват не само порицания, но и покани за родителски срещи и други подобни, и понякога похвали. Похвалите наистина са рядкост, защото трябва да има необикновено постижение, за да се изкажат, доброто поведение е задължение, изпълнението на задължение не води до допълнителни поощрения. Освен това има друг ред за изказване на похвали. Те се дават от учителския съвет, оформят се със заповед на директора и се четат на всички ученици по класове.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кунева, похвали детето!
46
0
 
9
 
! Отговори
Гений преди 7 години
Какво умно детенце! Уверено употребява думи и изрази като "графа", " определени и степенувани наказания", "реплика", "начин на отбелязване", строи сложни изречения на теми администриране и педагогика. Бравос!Това беше похвала. Да не си помислите.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде, пак почнаха да тикат децата на амбразурата.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПедагозите са по училищата. Изразът "техните понятия за възпитателен ефект" е много интересен. Толкова интересен, че не се знае нито какво точно означава, нито къде може да бъде / освен в главата на онзи, който го е употребил/....
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До кръстоносец"Но по-принцип хората са склонни да виждат само лошото."Прав си, погледни "добрите" коментари на Варненския, 111, и анонимния 39 . Демократи , но когато пръскат лиги, а когато момчето е изказало мнения и оп било "нагло", "*** отче" или "повали искат". Да ги таковам в демокдските им мозъци!
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВанкатаВ кодекса на труда има наказания "забележка"! Право е момчето , но къде са педагозите и техните понятия за възпитателен ефект?
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВанкатаКльопай, чукча!"забележка":1......2......3 . Писмено отразена в бележника отрицателна проява на ученик/ Речник на българския език/
40
4
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 7 години
Забележката е кратко писмено или устно допълнение. Може да е похвала, може и порицание. Не е казано, че само лошите неща се описват в графата. Мамата на юнака да беше гугълнала термина поне.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задача: Кой е по-*** или кой е по-умен министъра или Боян?
38
13
 
12
 
! Отговори
111 преди 7 години
Пълни глупости! Това, че си възпитан, състрадателен, добър ученик не е нужно да се вписва никъде. Това е най-нормалното нещо. Оценките говорят какъв си в училище. Похвалите, в къщи, след добре свършена работа (домашни). А този калпазанин да вземе да се стяга, че никой в живота няма да го гали с перце, мама и тати с до време. Щом има и забележки.....
37
3
 
43
 
! Отговори
Варненски преди 7 години
Кой знае коя надъхана мама използва детето си за 5 минути слава. Това са пълни глупости. 99% съм сигурен, че тая женица от ония активните, дето цял ден чопли училищната политика и другите ***. После прибира детето и е сууупер заета. Аман от безделници
36
4
 
13
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
Добро е като идея. Така ще се поощрят добрите дела сред децата и всяко ще се стреми да има похвали в бележника.Но по-принцип хората са склонни да виждат само лошото.