Защо не поисках 1000 лв. заплата, след като завърших?

Как армията от завършили има много претенции и малко добавена стойност
Обновена: 13 май 2016 15:31 | 13 май 2016 15:30,
299
Защо не поисках 1000 лв. заплата, след като завърших?
Снимка: Ройтерс

Младежите не желаят да започнат работа за заплата под 1000 лв, а на работодателите вече се налага да въвеждат бонуси "редовно явяване на работа", за да накарат младите хора да идват на работното си място всеки ден.

С тези встъпителни думи започва една от поредните дописки във връзка с може би най-тъжната тенденция сред младите хора у нас. Тъжна, не защото перспективите пред поколението, родило се и отраснало след 1989 г., са малко. Напротив, в настоящата дигитална ера възможностите са навсякъде. Всеки може да е едновременно на няколко места по света. Тъжна, защото мотивацията и адекватната преценка на реалностите напълно отсъстват.

Още по темата

Неслучайно споменах 1989 г. – повратен момент в историята ни не само заради политическите промени у нас, а и поради патовата ситуация, в която се оказва едно цяло поколение – тогавашните млади. В този период родителите ми са приближавали 30-те. Като продукт на тогавашната образователна система, те са били едни от многото, които са градили схващанията си върху една проста максима от онова време: "Ти завърши нещо, без работа няма да останеш". Промяната на режима в почти цяла Източна Европа води до неизбежната дилема сред младите – преквалификация или безработица. И голяма част от тях не избират правилния път.

Едно от основополагащите качества при рационалните хора е, че се учат от грешките си. Тези, които се адаптират още по-умело към реалностите, са достигнали по-висшата форма – учене от грешките на останалите.

Годината е 2016-а. Въпреки че животът няма нищо общо с този от 1989 г., една тенденция е запазила своята устойчивост – висшето образование продължава да произвежда на конвейр ненужни за пазара на труда кадри.

Хиляди млади излизат всяка година обличат тоги, хвърлят шапки, снимат се за спомен, излизайки доволни от ВУЗ-овете. Има обаче една скритата цена на този "успех" - да придобиеш по-висока образователна степен. Това е "инфлацията" на дипломи. Дипломата вече не струва нищо сама по себе си. Не за родителите – те са изключително доволни, че техните деца са успели, тъй като в по-голямата част от случаите са продукти на онова образование и имах схващанията отпреди 1989 г., за което не носят вина.

Не струва нищо за работодателите, които се сблъскват с хиляди хора с току-що постигнат отличен успех, които нямат представа какво са учили. Армия от хиляди, която обаче разполага с нещо в изобилие – претенции.

Да се върнем на заглавието. Защо аз не поисках 1000 лева заплата, след като завърших? Просто е. Имах късмета да срещна хора, които промениха мисленето ми и ми помогнаха да разбера едно просто правило – знанията "на хартия" в огромната част от случаите нямат общо със знанията "на практика".

Затова станах работещ първокурсник. Първоначално почти за без пари, но с цел - да се науча. Имах и още един късмет – да ми бъде даден шанс, въпреки че бях един от хилядите, насочил се към, или вече имащ "заветната" диплома.

Изводът е простичък, но поучителен. При хората без силен старт в живота по наследствена линия изграждането на личното бъдеще започва винаги от нулата. След това идват претенциите за заплатата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 191Ако имаш семейство и деца и не достатъчно средства, не записваш да учиш. Ако нямаш средства-ме се жениш и по възможност не правиш деца.. ! Ако не можеш да изкарваш достатъчно, докато учиш, се лишаваш от едно от двете! Елементарно!
167
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво са 1000 лв? 500? колко да искат? Семейства ли да създават, жилища ли да поддържат? Бизнесмен четата искат за 1 - 2 месеца Х 6 - ци минимум да карат, а работниците кучета ги яли. Бягайте! Докато ни управляват мафии и картели, нищо няма да се подобри! Защо в белите държави за всички без значение от образованието, има достоен живот, а тук само мафиоти и продажни, алчни К****ета? Браво на младежите!!!
166
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото има кой да ти помогне, защото без мама и тате с по малко от 1500 не можеш да изкараш месеца, просто е невъзможно. Независимо каква е работата заплата трябва да е достатъчна, за да може човек да е самостоятелен и да разчита на себе си. Никой няма да ви работи за жълти стотинки при положение, че навън плащат добре и търсят кадри. Няма как да стане!
165
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И всичките ли ще ставате IT специалисти ли? А какво ще ядете! Скъпо е това, което се търси. По тая логика земеделците и животновъдите трябва да получават 3 пъти по-големи заплати. Иначе ще ядете флашки!
164
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е, че трябва да искаш заплата, която е премерена - нито повече, нито по-малко, съответсваща на качествата ти...
163
0
 
28
 
! Отговори
Flora преди 7 години
Не са виновни младите, че искат прилични пари, а цялата ни система. Университетите само прилапват пари от студентите, и не им пука дали ще имат реализация след време. На бизнеса не му пука, че хората искат прилична заплата! Не може да пускаш обява за работа, в която да имаш хиляда изисквания от бъдещия ти подчинен, и накрая да пише- 400 лв възнаграждение!!!!! Алооооо, вие на кой свят живеете? Кой нормален човек ще изкара месеца с тия пари???? Да се пробват разните шефчета на фирмички!!!!!!
162
0
 
46
 
! Отговори
Nikolay преди 7 години
Живея в Англия и от време на време чета български сайтове.В България работих за една руска фирма с заплата 1140 нето складов работник,но пак не спазваха кодекса на труда!Сега съм пак складов работник в Morissons за 8,20 лири на час.Така че не е само 1000 лв стартово ,а й спазването на законите!!!!!!!!За съжаление българските работодатели и мениджъри не ги спазват.А на автора на статията мога да отговоря така-Защо не поисках 1000 лв. заплата, след като завърших?-Защото си куха лейка!!!
161
1
 
36
 
! Отговори
Др. Хаус преди 7 години
Ако не ви харесват българските работни кадри, уважаеми работодатели, то на ваше пълно разположение е целия ЕС. Дерзайте и се не бойте! Ще им търпите тук претенциите на нашите... Я, в Гърция колко безработни има... те с удоволствие биха работили за вас.
160
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ако си първокурсник, който трябва да се оправя сам какво правиш?! Работиш за 600 лева, когато наемът ти е 400, сметките ти са поне 150, храната ти е 400, семестриалната такса ти е поне 250, картата за градсккия транспорт е 22, да продължавам ли? Ако разчиташ само на себе си, не можеш да се справиш с такава заплата. А ако си женен и имаш семейство?! Тогава какво?!
159
2
 
32
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
Димитър Вучев: -Защо не поисках 1000 лв. заплата, след като завърших?-Защото си некадърен писарушка!Сега по темата - ако си продаваш труда евтино ще го купят евтино. Ако всеки си знае цената и държи на нея ще взимаме нормални заплати. Сега е момента да се иска- когато световната икономика е в подем и има недостиг на работни места. Като не си намерят хора за 500лв. Ще направят няколко такива форума и ще кандисат на 1000, че и нагоре...
158
0
 
11
 
! Отговори
Язрека преди 7 години
Изчетох коментарите. Накратко: Митето бе грубо поруган за недообмислената си статия....но ако е драскач/преписвач от екипа на днес, вече ми се навързват нещата.
157
0
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
До ПффСега като ни засили Борисов с европейско развитие, ще почнат да посещават!Ама той нЕма!
156
0
 
4
 
! Отговори
рести-прости-тут преди 7 години
Аз имам 2 къщи на Витошка,и от никой работодател нищо не искам. Няма да им се моя я, а *** ха!
155
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
набива ми се на очи, че повечето разсъждаващи по темата са мъже... Не че нещо, амаааа...
154
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Питър ПанНе мрънкай.
153
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голямата част от специалностите, които предлагат университетите са кухи и нямат нищо общо с нуждите на пазара на труда. Втория основен проблем е, че получаването на диплома за висше само по себе си може да отовори вратите само на една малка част от обществото (за което няма конкурси и т.н. перипети). В същото време, всеки има право да иска по-добър стандарт на живот и 1000 лева определено не са стимул на фона на 300 евро минимална пенсия във "фалиралата" Гърция.
152
3
 
2
 
! Отговори
бай-Хаус преди 7 години
Аз съм обикновен мозъчен хирург-програмист, взимам чисто 25 000 лв на месец след данъци. За какво да мрънкам?
151
2
 
4
 
! Отговори
Питър Пан преди 7 години
До хахахти не ми давай акъл какво да правя аз, гледай се себе си. Изказал съм мнение, което освен че е факт е подкрепяно от много здравомислещи млади хора с ценностна система и богат образователен опит. Поработи над общуването си с непознати и комплексите за внимание и малоценност, които изпитваш
150
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А един познат, не бачка, си претри палеца от търкане на картончета от нац. лотария. И веднага съжали че не бачка никъде, защото иначе можело да му го минат за трудова злополука.
149
7
 
1
 
! Отговори
хахах преди 7 години
До Питър ПанРаботи над себе си в свободното си време. развивай се, създавай по-голяма стойност на своя труд и после взимай повече пари. Не мрънкай по форуми. Няма да се орпавиш така