Разкриват още паралелки в школата, заради наплив

Обещанието е на Меглена Кунева
11 юни 2016 14:10, Петя Славова
18
Разкриват още паралелки в школата, заради наплив
Снимка: архив, Булфото

Заради големия брой първокласници в София и други големи градове министърът на образованието Меглена Кунева заяви, че ще подкрепи разкриването на допълнителни паралеки в училищата, както и записване на допълнителен брой ученици в една паралелка до 29 деца, съобщава БНТ.

Две допълни паралелки първокласници ще приеме столичното 19-о СОУ "Елин Пелин". Броят на кандидатите там е 350, а първоначално обявените места - 88.

В началото на седмицата родители на първокласници от 19-о СОУ обвиниха ръководството на училището, че класирането е непрозрачно. Причината е, че децата им остават извън избраното училище, въпреки че адресната им регистрация е в квартала или имат братя и сестри там. Във видеообръщение, публикувано на училищния сайт, директорката обяви, че ще реши проблема, като разкрие 2 нови паралелки първи клас.

Това ще реши проблема поне с кандидат-първокласниците, които живеят в квартала, но ще създаде сериозни грижи с финансирането, тъй като между септември и декември по системата на делегираните бюджети училището ще получава пари за 4, а не за 6 паралелки.

Директорът на школото обясни, че е притеснена за колегите, които трудно ще получат увеличение на заплатите.

За четвърта поредна година броят на учениците в 19-о СОУ нараства с над 100 на година. През 2008-а броят им бил е 300, а през тази година се очаква да са 1000.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
торбалан преди 7 години
тая дърта *** , не знае ли ,че навремето класовете бяха и по 45 човека , и имаше образование , а сега какво има еднопосочни билети за терминал 2
8
0
 
6
 
! Отговори
ха преди 7 години
Браво!Разкриват паралелки заради наплив! Вероятно, заради идеалните условия, създадени от министерството.Някъде пък се закриват цели училища... а някой кара ко-ле-лоо
7
0
 
0
 
! Отговори
Мякащ селинджър преди 7 години
Свиквайте драги ми столичани. Аз България след още петнайсеттина-двайсет години я виждам така - 5 милиона население, пет милиона столичани. Хляба е в София и ножа е в София и салама е там. Тъй ще е. Който хване кокала, не пуска. Вашия проблем е че ви развалили рахатлъка. На тия "селяни" дето толкова ги мразите проблема е да теглят чертата на всичко и да решават дали да се местят в столицата или да се местят в друга държава.
6
0
 
16
 
! Отговори
Варна преди 7 години
Госпожо Кунева , браво! А как ще разрешите проблема със сградния фонд, когато този проблем не позволява да се направят повече паралелки? Затова също ли имате отговор, а защо вместо 29 деца да не бъдат по 35 , Вие някога влизала ли сте в класна стая , като преподавател? Стига сте говорили глупости , има училища към ,които има много по голям наплив ,няма как всички да бъдат приети. Колко до реформата Ви , нея просто ще я оставя без коментар .
5
0
 
6
 
! Отговори
До Селянин преди 7 години
Какви ламборджинита в Драгалевци? Та такива коли карат само мутрите в София. А няма ни една софийска мутра. Всички са от монтанско, димитровградско, пловдивско и македонско. И всички дошли в София барабар със селинджър в Парламента. За справка: жителството на ония дето се стреляха в Сл. бряг. Селинджър са навсякъде и затова държавата ни е селтик фрост отвсякъде.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опасна е тая кривоустица, с всяка власт е в играта.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто годините 2008 и 2009 са с най-висок а раждаемост за последните 25 години и е логично да няма достатъчно места. първо беше в детските градини, сега в началното училище и после ще бъде така и по-нагоре. Просто от ш-------то МОН трябва да следят и ЕСГРАОН инфото и няма да има конфузни ситуации.Причина 2: Не може сичкото *** да учи у центъро. Така че първи задължителен критерий трябва да е адресна регистрация, роднини и месторабота и после другите.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората избягаха от бг, тази къде го видя този наплив, сигурно го е сънувала.
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СФМрсен ***, след като вие унищожихте България, и я превърнахте във Ламборджинита и вили в Драгалевци,не мислиш ли, че е малко нагло да говориш така?Противен, паразитен град-тумор.