Нов дебат: Шофьорската книжка – вече с изпити от 7 клас!

И още идеи: Родителите да помагат зад волана преди навършване на 18 г.
Обновена: 27 юни 2016 07:01 | 27 юни 2016 07:00,
61
Нов дебат: Шофьорската книжка – вече с изпити от 7 клас!
Снимка: архив Булфото

Учениците в 7 клас да държат изпит за пътна безопасност и ако не го преминат успешно, да не могат да вземат книжка, дори когато станат пълнолетни. Това предлагат от Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, пише "Монитор".

Участниците в звеното се позовават на практиката във Франция, където правилата за получаване на книжка са такива.

Според закона за училищното образование там съществува стройна система за обучение на учениците за безопасно участие в движението по пътищата. Обучават се като пешеходци, велосипедисти, мотопедисти. След като натрупат необходимия набор от знания, в 7-и клас децата задължително получават сертификат за безопасност след полагане на изпит, без който не могат да придобият правоспособност за управление на МПС.

В нашия закон за предучилищно и училищно образование няма и една дума за безопасност, отчитат от комисията, която е провела поредното си заседание в МВР наскоро. В училище още от 1-ви клас имало подобни занятия, но те имат само информативна задача и не били обвързани с полагането на изпит и с бъдещото взимане на книжка.

Още по темата
Затова от звеното взели решение да се изпрати писмо до министъра на образованието и науката Меглена Кунева за предприемане на действия за ангажиране на системата с проблемите на опазване живота и здравето на децата чрез законово обвързване.

Друг пример от Франция, който от комисията искат да се наложи и у нас, е управлението с придружител преди навършването на 18 години, при което се ангажира фамилията за по-продължително обучение на кандидатите за водачи.

Австрия също ще ни служи за пример. Там след получаването на книжката в срок от 3 до 9 месеца новият водач трябвало да се яви за двудневно обучение със собствения си автомобил за управление при сложни условия – хлъзгав път, взимане на завои, аварийно спиране и др. В случай че водачът не се яви, следвало отнемане на книжката.

Шосетата трябва да бъдат наситени с още мобилни и стационарни камери, които да снимат за скорост, гласи също така становище на комисията.

През 2015 година за събития, свързани с моторните превозни средства по направление на застраховки "Гражданска отговорност" и "Каско", са изплатени 694,5 млн. лв., което представлява една неголяма част от реалните загуби, става ясно пък от доклад, публикуван на сайта на звеното. Над 2500 души всяка година попълвали групата на трайно увредените умствено или физически хора, такива, които боледуват продължително.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Родителите задължително трябва да са с детето си в автомобила" - как ще ги задължите? Как ще ги контролирате? Как ще разберете, че спазват задължението? Не ви ли стигат 18-19- годишните, които отнемат собствения си живот и този на околните с неразумно каране и високи скорости? Вместо да мислите за начин за ограничаване на смъртността в ПТП-тата, вие искате още донори да правите от хлапетата.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идеята е много добра, но трябва да са спазва много стриктно, а не да се прави през просото.
22
0
 
13
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Половината коментиращи дори не са прочели статията.Относно образованието по селата масово ромите завършват основно образование без да могат да четат и дори да си напишат името.Чувството за безнаказаност ни е превърнала държавата в джунгла. Съгласен съм корумпираните служители да остават без пенсия от длъжността, за която са били хванати. Само това ще помогне!
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГНЕВЕН ВЪПРОСДа ама за младите шоФеОРи трябва колата да е минимум 250-300 коня за да карат безопасно по пътя. Може и алкохола да позволите до половин кило домашна ракия и 10 бири.
20
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Последната неделя на всеки месец КАТ и бърза помощ да са пълна почивка,после минава по една фадрома и смачканите ламарини-извън пътя за опресняване на знанията.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз предлагам да върнете москвичите трабанчетата и варбурзите с тях не ставаха катастрофи
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това отнася ли се за шведите които рядко стигат и до четвърти клас?
17
2
 
6
 
! Отговори
ГНЕВЕН ВЪПРОС преди 7 години
АБЕ, ЗАЩО ЩЕ МЪЧИТЕ ДЕЦАТА ДА ДЪРЖАТ ИЗПИТ ???ПРЕДЛОЖЕНИЕ:Я КАТО НАВЪРШАТ 16 ГОДИНИ НАПРАВО ИМ ДАВАЙТЕ ПО ЕДНА КНИЖКА, КУПУВАЙТЕ ИМ ПО ЕДНА КОЛА И ЮРУШ НА ПЪТЯ...
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може да дават книжката като бонус за завършено начално образование, но само ако си от малцинствата.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочетете заглавието и първото изречение и ме се чудете защо се случи шарли ебдо.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предлагам нов дебат: Лиценз за депутат/прокурори - вече с изпити от 7 клас. Не успееш ли да го вземеш да нямаш право да станеш депутат, прокурор и съдия до живот. Като оценките да са публично достояние. Така ще се намали възможността за корупция при кандидата.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ети и няколко работещи идеа от нормалните държави:1. Всички корумпирани инструктори влизат с ефективна присъда в затвора и им се отнема лиценза, пенсинонните и здравните фондове ДО ЖИВОТ!2. На всички корумпирани КАТ-джии, полицаи, прокурори и съдии се прилага правило 1.3. Всеки опитал да корумпира или дал подкуп се съди с ефективна и присъда над 3 години.4. Въвеждане на 50 часа полигон и 30 часа теори и междинен изпит,само преминалите се пускат на терен да карат 50 часа и чак тогава на изпит
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не си губете времето ами се оглеждайте да си купите книжката.Ако пробвате по легалният начин просто ще си изгубите времето и нервите а и парите.Системата е така направена,че да се прибират подкупи.Не случайно като го хванат някой корумпиран служител с подкупи го повишават или го местят на друга длъжност в същата фирма и след няколко месеца пак си го връщат.
11
2
 
10
 
! Отговори
еди кой си преди 7 години
Не трябва да дават книжки ако няма завършено средно образование!
10
3
 
6
 
! Отговори
aaa преди 7 години
абе хубаво все гледа как е в франция как било в австрия как било в америка, ама един не каза ейй дайте да направим заплатите като в франция като в австрия като на запад, гледат само неща като санкциониращи закони за защита на хората и в техен интерес не ги интересуват, затварят си очичките, дай ще прилагаме закона в най пълна строгост щото на запад е така ок ама като копирате копирайте всичко не само каквото ви отърва, направете като назапад и най малките улички направете полицайте европейски..
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ще осъзнаете, че основния проблем е корупцията и чувството за безнаказаност? Ако всеки нарушител беше наказван според провинението си, ама не с отнета книжка, без която си кара и не му пука, а поправителен труд, затвор за ПТП и пр., едва тогава може да се се разчита на някакъв ред. Сега за убит човек му дават условна, книжката се купува, не познават знаците и си карат със или без книжка, защото разчитат, че в най-лошия случай ще се наложи да си платят рушвета, за да им се размине.
8
1
 
2
 
! Отговори
Sib преди 7 години
И след 5 да стане се една полза които кара кара които я купува купува се една полза това не се разбра ако тъпия родител не си гледа работата е отделен въпрос тъи че рекета спокоиствие за тия продължава а тия зели да пишат глупости както казваме родителя да си гледа работата а не да е в кръчмата сина му да се направи на мъж пред някоя мацка после даи виновен кат виновен докога ще търсим вина в инсттуциите по зле щее
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Muhlqsal "rusofil"
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те карат каруци и книжка не им трябва!
5
1
 
16
 
! Отговори
Жо до № 10 преди 7 години
НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН, че всеки може да стане шофьор, ако допуснем теоритично, че всички спазват правилата. Трябва минимален ИНТЕЛЕКТ!Например- в Правилника пише разрешена скорост 90 км/ч, но пътната настилка не е подходяща за тази скорост- намалена видимост, хлъзгаво, има дупки, пясък и т.н.. Ти не си в нарушение ако караш с 90 км/ч, но ставаш опасен за себе си и за околните.Добрият шофьор не е този, който успява да се измъкне от конфликтни ситуации, а този, който кара така, че да не попада в тях.