Студентите над 55 искат да бъдат компютърно грамотни

Учебната година започна в университета "Трета възраст"
14 окт 2016 11:37,
15
Студентите над 55 искат да бъдат компютърно грамотни
Снимка: bgonair.bg

Учебната година в Националния български университет "Трета възраст" беше открита преди няколко дни. Целта на структурата е осмисляне на живота чрез подпомагане на активността, физическото и психическото здраве и социалната реализация на хората от третата възраст.

По думите на доц. Ганчо Попов, който е ректор на университета, първото нещо, което хората над 55 години желаят, е компютър. На второ място - здравословно хранене и здравословен начин на живот.

"Навсякъде в света се обръща внимание на възрастните хора, единствено у нас пенсионерът е забравен", каза Попов пред Bulgaria ON AIR.

Две от студентките на доц. Попов споделиха какво ги е накарало да се включат и да станат част от университета.

Теодора Тодорова посочи, че месечните пенсии на хората са толкова малки, нямат пари за изхранване, за битови нужди, камо ли да си позволят за занимания по интересите им.

Тодорова иска да се занимава на първо място с компютърна грамотност, психология, логика, правни консултации и ако е възможно - история на изкуството и културознание.

"В човешката природа е да надхвърля своите ограничения, затова реших да се запиша тук и да се боря", казва 77-годишната Евгения Божиянова. "Чувствам се безкрайно неграмотна, че не мога да си служа с компютър и да влизам в интернет. Учила съм и езици, с които просто няма с кого да говоря. Бих се записала в някакъв курс, за да поддържам тези езици", допълни тя.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Христо Ботев преди 7 години
А не искат ли и безплатни лекарства?
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плаща ли се нещо, за да бъде човек студент в този университет за хора над 55 г.?
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДа де, нали и аз това казвам - че съвсем не са прости възрастните хора. Взехме й нов апарат (с копчета, с българско меню) и сега няма проблеми.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до първияИма един такъв лаф: "Не се присмивай на майка си, когато те помоли да я научиш как да работи с компютър. Тя те е научила как да ползваш лъжица"
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За сметка на това пенсионерите са видели много, аз не бих ги подценявала. Баба ми се научи да пише есемес-и когато беше над 70, съвсем не и е трудно. Миналата седмица ми заяви, че и прекъсвал мобилния докато си говори с другите баби и предположи, че може би е от батерията... Явно простият си е *** на всякаква възраст, и възрастта не е решаващия фактор за това, кой е некадърен.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези хора нямат нужда от "ограмотяване" - очевадно са достатъчно грамотни, щом осъзнават границите си и активно търсят начин да ги разширяват. Абсолютно ми е непонятна тая дискриминация по възрастов признак. Хората над 70 може да ходят трудно, но не вярвам да са загубили нещо от предишния си опит. Да не говорим, че на 25 някои са толкова "грамотни", хеле пък по техническата част, че не могат нищо да направят с новите си лаптопи от Технополис и предимно четат Тialoto и Cosmo.
4
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ще вземат да плъпнат из нета компютърно грамотен митрял от четвъртата възраст
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Желанието за учение и развитие трябва да бъде поощрявано! Поздрави за тези хора!
2
0
 
15
 
! Отговори
Няма лошо преди 7 години
Желанието на тези възрастни хора да се ограмотят компютърно никак не е глупаво. Поне ще се ограмотят, ще попрочетат туй-онуй и по-рядко ще се взират в турски сериали и даже могат да прекратят хвърлянето на пачки от балконите.
1
15
 
5
 
! Отговори
5 преди 7 години
Училища,университети са в нечуван колапс.Но се открива и тази поредна тъпня плод на болен ум .