Сметките на Кунева сочат: 700 ромчета с ?30 стипендия за школо

Нямало дискриминация при стипендиите, защото те не били с равен старт
128
Сметките на Кунева сочат: 700 ромчета с ?30 стипендия за школо
Снимка: Булфото, архив

През миналата година заради бедност и социални причини у нас от училище са се отказали 2300 ученици.

"Не ги делим по етнически произход, но от училищните директори знам, че огромният процент от тези деца са от ромската общност", призна министърът на образованието Меглена Кунева заради проекта за стипендии за ромски ученици.

Още по темата

"Тези стипендии са съвместна инициатива на МОН и на Ромския образователен фонд, и участието на нашата държава е 40 процента - това са 12 евро или 24 лева от общата сума за стипендията от 30 евро", обясни тя, цитирана от БТА.

Останалите средства са от Ромския образователен фонд, който дава пари за стипендиите.

"Средно у нас учениците за успех взимат по 35 лева стипендия, независимо от етноса им, а таванът е 50 лева", поясни Меглена Кунева.

Тя съобщи, че държавата дава годишно 21 милиона лева за стипендии и субсидии за ученици.

"Стипендиите от 30 евро са за 700 ромски ученици в гимназията и това би било много голям успех, ако са стигнали до това ниво на образованието", заяви министър Кунева.

"Това са ромски ученици в 9-и и в 10-и клас, които десет години са полагали усилия и са се борили с бедност, с предразсъдъци, изградили са характер, борят се със социален и с приятелски натиск да се откажат", коментира вицепремиерът.

"Говори се, че стипендиите премахвали равния старт, но е точно обратното - в момента равен старт няма", каза министър Кунева.

Като пример тя посочи, че едно дете, което расте в къща с книги, на което и двамата му родители говорят български и са грамотни, и могат да му помогнат в домашното, ще се справя по-добре и то "не е равно с дете, което няма всички тези условия".

По думите й "второто дете има много тежката задача да наваксва и когато стигне 9-и и 10-и клас, това е истински успех и неговият добър успех не е равен на добрия успех на дете, расло в много по-добри условия".

"През 2020 г. една четвърт от вливащите се в пазара на труда у нас ще са роми - това са фактите", каза министър Кунева.

Тя заяви, че в Сливен работодателите предпочитали за работници "дядовците и бабите на ромските деца, защото майките и бащите не са грамотни, но и децата не са грамотни".

Това показва, че имаме проблем с образованието на ромската общност, заяви вицепремиерът и уточни, че стипендиите за ромските деца са само една от мерките на МОН.

Предучилищното им образование става задължително и при него, децата, които не говорят български език, ще могат да наваксват, а и по проекта "Твоят час" има допълнителни часове, каза министър Кунева. Тя заяви, че ще се срещне с родители от Добрич, които се обявиха срещу стипендиите за ромски ученици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
40
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Кунева, надявай се да не доживееш онзи "...пазар на труда.." при който 1/4 са роми. Това значи тотален колапс на държава, пенсионна система и всичко друго. Или мечтания от Вас, американските американските *** Рай. Пълен с амуджи четящи по цял ден Корана и тичащи сополиви джуревци. Тази държава се спомина с Вашата експертна политическа помощ.
11
1
 
35
 
! Отговори
РККА преди 7 години
Тази Кунева е пълна с идеи като магаре с пра,дня....след като им осигурихте транспорт и закуска сега и некой лев за харчлък бравос,бравос....е така се прави интеграция....миграция също че нема българите да ги хрантутим тея тър,теи доде сме живи ***...
10
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те са бъдещето на пропадналата ни държава, така че трябва да ги интегрираме.Те ще ни хранят един ден.
9
0
 
42
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Така НЕ може, *** да получават стипендия и то в ЕВРО за успех 3.50. Това няма как да продължи гавра в Българските деца, трябва ПРОТЕСТ хора, да не спим и този път!!!!
8
1
 
28
 
! Отговори
Темида преди 7 години
БХК да самосезира майките в Добрич.После да вземе заплатите и пенсиите им и да ги раздаде на ромчета с успех слаб 2, каква е тая дискриминация по успех?!?!?!?!А Алоооооооо БХК веднага стипендиите да са и за слаб 2
7
0
 
45
 
! Отговори
г преди 7 години
Почнахме да раздаваме привилегии на етнически признак ли?! Това ОК ли е конституционно и въобще юридически? Питам, понеже обмислям като частно лице да спонсорирам едно заведение за бързо хранене, което е в близост до две училища. Само за българчетата ще има отстъпка от цените в размер на 50%. Дали няма да ме напитят за дискриминация разни институции и да си имам проблеми с прокуратурата?!
6
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама оу! При двама българи на три смени, знаеш ли как си гледаме само двете деца?! А? Аз съм грамотна българка, таткото също. Моите Българчета имат най - скапаните дрехи. Ромчетата ги возят до училище с кола. Моите ходят пеш. Едното е втори, другото шести клас. Ти министърко не ми говори за дискриминация! Целта ти е да угодиш на някой. Скрий се! ***! Не сме яли месо от три месеца! Ела да живееш в две стаи с нас и тогава говорИ! Тебе кой те ОбразОва! Моите Деца са къпани, *** миришат.
5
0
 
30
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 7 години
Такава простотия няма и тука дето съм!!! Всички деца са в униформи за да са еднакви и никво деление няма!! Виж Пръмова е комунистка и иска да вземе от вашите пари-Мандрата да даде на някви там гласоподаватели парите да гласуват пак за нея ,че да крадне и тя без да работи!!Пръмова що не дадеш Коледните си бонуси от еврейската банка на ромчетата нали са малко??????????????найс,а😁
4
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И защо "дядовците и бабите на ромските деца" са грамотни, а майките, бащите и внуците не са?! Как успяваше бай Тошо да ги ограмотява и не сте ли вие, демократите, които изтървахте положението???? През соца никой не даваше на ромите пари, за да ходят на училище, но въпреки това ходеха.
3
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кунева,колко имаше ти по математика ? от кога 35 лв. са равни на 30 евро? и от кога се дава стипендия за успех 3.50 ? и кой те направи министър,като явно грамотността не ти е силното качество?
2
0
 
40
 
! Отговори
Men преди 7 години
Защо делят децата на ромчета и не-ромчета, за едни те има а за другите, няма. Има и бедни не-ромчета но за тях стипендия няма. БХК?! Интересно ще ми е сега аз ако взема че направя стипендия за бедни българчета по 30е? Дали пак Кукунева ще каже "те нямат равен старт"?
1
0
 
51
 
! Отговори
Дискриминация! преди 7 години
Ромския образователен фонд дискриминира българските деца, както според мен и Българските държавни институции. Кога съдът ще се самосезира за дискриминация към Българите в България и още повече към българските деца?