Родители въстанаха: Защо да има стипендии само за ромчета?

Протестът им зове за равен старт и критерии за всички деца
21 окт 2016 11:00, Боряна Павлова
98
Родители въстанаха: Защо да има стипендии само за ромчета?
Снимка: архив Reuters

Родителите от Добрич се обявиха против идеята да се дават стипендии на ромски ученици. Те вече подготвят жалба до МОН, която ще внесат следващата седмица. Родителите настояват за равен старт и равни критерии за всички деца в училище и обявиха, че са готови да организират и протест.

Още по темата

Съвместен проект на Министерството на образованието и науката с Ромския образователен фонд предвижда ученици от ромски произход да получат стипендии за обучението си в гимназия.

Проектът "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование" ще бъде изпълняван от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

Програмата предвижда 75 ментори да подпомагат личностното развитие, кариерната ориентация и подобряването на резултатите на ученици от ромски произход.

През настоящата учебна година всички участници в проекта ще получават по 30 евро месечна стипендия. Догодина размерът на паричните средства ще бъде диференциран в зависимост от успеха, социалния статус и мотивацията на учениците.

"Програмата е за 1200 стипендии, а учениците, които ще ги получават са 700", обясни Мануела Радева, директор на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

"Средствата по този проект са общо 561 400 евро, от които малко над 343 320 евро се дават от ромския образователен фонд, а останалите 40 % идват от Министерството на образованието и науката", обясни Радева пред Нова тв.

"Тези средства ще се дават, както за стипендии за ромски ученици, които успешно са завършили 8-ми клас и са 9-ти, 10-ти, 11-и или 12-и клас, така и за ментори - педагози, които в извънкласно време ще помагат на учениците", уточни тя. "Целта е да се стимулира повишаване на успеха на учениците", подчерта Радева.


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Това_НЕ_Е_държава преди 2 години
1. Групово дело за дискриминация. / Инак ромите не са Българи излиза - тогава нямат право на нищо НЕ на привилегии /
2. Масово не си пускайте децата на училище и като дойдат да Ви санкционират, че БЪЛГАРИНА не ходи на училище им кажете, че нямате пари.
3. Протести ама как си трябва. / Някой по-масов нарко-дилър или друг "добре облечен бизнесмен" да извади някоя кинта за агитките най-накрая за социална цел /
57
0
 
8
 
! Отговори
българка преди 2 години
Бунт, ама не само в Добрич. Цяла България да скача срещу тая поредна простотия
56
0
 
5
 
! Отговори
бачо преди 2 години
Бай Тошо,бай Иване къде сте ...че става тука голяма неуредица ред да вкарате,че ние не можем!!!
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поведението на министъра на образованието демонстративно подстрекава към етнически противоречия, поради трудно обяснимия подтик да се разделят децата. Що за глyпашка измислица! Нарочно ли се прави за подбуждане на омраза между децата? Децата са много чувствителни към несправедливостта! Само за тази глynост или подстрекаване министърът трябва да си ходи. Да не говорим, че тя не е наясно, що е то "равен старт". Елитните училища израз на равен старт ли са?
54
0
 
9
 
! Отговори
Майка ти анонимна преди 2 години
До Анонимен

Абе, батал, тия пари са 60% от НПО (ако знаеш какво е това въобще) и 40% от държавата. Това е предложението, и за това хората не са съгласни с него, защото почти половината от парите идват от НАШИТЕ данъци, а не от крадливото ти просто племе. Нормално е да ни е писнало хем да ни крадете, хем доброволно пари да ви даваме.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пръмова поредно доказа своята неграмотност по отношение на управлението на образованието. Тя не е наясно с европейското разбиране за "равен старт" и просто прави мили очи за набиране на електорат, който се п родава за едно кебапче, независимо от това, че имат много пари, злато, и пият като разпрани. Пръмова определено дискривинира българскишя етнос и стимулира престъпните полови връзки и раждането от момичета на 12-годишна възраст.
52
0
 
10
 
! Отговори
Димитрина преди 2 години
Браво на родителите от Добрич. Управляващите подценяват и дискриминират всички останали етноси, явно искат да игонят от България всички останали и да останат само ***. А тогава кой ще работи, за да ги издържа?
51
0
 
31
 
! Отговори
Майка на българче преди 2 години
За моето дете няма 35 детски , няма място в детската градина и то не е получило нищо от тази държава !То с по- малко гражданин ли е на България , че то никога нищо да не получава?Защото на всички ни е ясно , че въпросните лица от ромски произход,към които са насочени тези стипендии , каогато пораснат , ще станат същите като родителите си - безработна *** ,която ще чака на опашки за помощи стипендии и т.н. И парите за тях , ще ги плаща моят син, за когото няма нищо сега!
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възможността за взимане на тази стипендия е с декларация по САМООПРЕДЕЛЯНЕ. Интересно кой може да забрани на един човек да се самоопредели като ром? Това е изконно европейско право! Ами пускайте молби и да видим дали ще откаже някой!
49
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От години учителите по български език настояваме децата,чийто български език не е майчин ,да учат по друга методика (изучаване на български език като чужд език,защото всъщност е чужд за тези деца)."Комптентно" и винаги надменно някакви хора ( от разни фондации,организации,МОН) излизат с номера,че тези деца не били чужденци и сме щели да ги дикриминираме!!!Питам - а този проект не е ли дискриминация?
48
3
 
22
 
! Отговори
Мангалия преди 2 години
Социалната стипендия за дете сирак или инвалид или доход на член от семейството под 420лв. с успех над 4.50 е 20-25 лева!!! За децата на ***, 30 евро с успех над 3.50. Много се "радвам" за тези "прекрасни", "трудолюбиви" и не чак толкова крадливи същества.
47
2
 
15
 
! Отговори
Шаран БГ преди 2 години
Уж всички сме българи -- ама само по дукимент!! Защо в тескерето не пише ГРАЖДАНСТВО и после НАРОДНОСТ. Ако сицки сме цисти българе -- нека да сме ! Може ли някой мастит ерудит да каже : КОЛКО ВЕКА БРАТ,ЧЕДИТЕ СЕ ИНТЕГРИРАТ И ОЩЕ КОЛКО ВЕКА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ТОЯ ПРОЦЕС ? Вярно е - между тях има умни и способни личности! В българския етнос не се ли намират задръстени? За тях какво се прави? Да бегат в ромското гето......!?!?!? Тях няма ли да ги ИНГРИРАМЕ,или само ще ги ИНТЕРНИРАМЕ !?!??
46
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България сред децата има едно голямо малцинство - българчетата, но за тях стипендии няма. Всички знаем децата от кой етнос са най-многобройни, но точно за тях има стипендии, като за малцинство!!!
45
1
 
32
 
! Отговори
5,50= 2 стипендии??? преди 2 години
Много интересен въпрос е какво ще стане, ако едно ромче докара успех 5,50!?!?! Две стипендии ли ще взима?!?!? Имах колежка - ромка в университета и момичето беше с почти отличен успех, което означава че е възможно дори и без тея измислени стипендии. От цялото решение за степендиите оставам с впечатлението че : който го е предложил е рядко *** и никога не е имал успех над 3,50, или е опит за етнически конфликт с неясна цел, или това е предизборен театър - пак им обещаха пари преди избори.
44
1
 
9
 
! Отговори
Българка преди 2 години
До Йоси

Не дискриминирам никого. Вие го приемате така.
43
12
 
2
 
! Отговори
Йоси преди 2 години
До Българка

Какво означава “такива като теб.“ Аз какъв съм? И защо ме обиждате и дискриминирате?
42
1
 
8
 
! Отговори
Българка преди 2 години
До Йоси

Да. Особено от такива, като теб.
41
1
 
40
 
! Отговори
Циник преди 2 години
Тук доста юзъри засегнаха най ИЗВРАТЕНИЯ проблем - българите (и европейците ) работят за да могат толерастите в Брюксел да прахосват парите им по роми , араби, и всяка недефинирана гмеж - КОЯТО НЕ СИ Е МРЪСНАЛА ПРЪСТА за добруването на държавите, които ги издържат!!! Типично поведение на *** - нещо като кучешката тения, образно казано!
40
0
 
34
 
! Отговори
чужденеца преди 2 години
От прочетеното тук е ясно,държавата дискреминира собствения си народ за сметка на малцинство.Съд в Хага.
39
24
 
7
 
! Отговори
к преди 2 години
Аз съм ЗА да им помагат на шведите. В крайна сметка ако сега помогнат на децата им, за в бъдеще може да станат хора (децата им). Иначе ще продължиме да се въртиме в омагьосан кръг. Просто парите които се отпускат за интеграция, трябва да отиват за интеграция а не за джипове, вили и яхти на определени хор. За хубаво или лошо те са български граждани. Колкото и да ме е гнус от тях, те трябва да се интегрират!