Родители на първолаци: Новите правила за прием – дискриминиращи!

Майки и бащи пишат гневни писма до МОН и омбудсмана
17 яну 2017 12:22, Петя Славова
145
Родители на първолаци: Новите правила за прием – дискриминиращи!
Снимка: архив, Булфото

Новият прием на деца в първи клас предизвика недоволството на родители. Според промените в работния вариант на Столичната община, адресът ще е ключов за кандидат-първолаците, като пресяването ще става по постоянен адрес, носещ най-много точки.

И въпреки че според заместник-министъра на образованието Диян Стаматов промените, свързани с централизирани критерии и фиксирани точки, са важни и положителни, срещу новите правила се обявиха доста родители, на чиито деца им предстои прием в учебно заведение.

В няколко писма, изпратени до членове на общинския съвет и до омбудсмана Мая Манолова, те обясняват, че новите критерии водят до пряко дискриминиране на децата и ще се получи още по-голямо разделение в обществото, вместо да доведе до интеграцията му.

Още по темата

"Живеем в 21 век и хората стават все по-мобилни. При избора на училище родителят следва да има право да прецени къде да запише детето си - дали учебното заведение да бъде срещу блока, до местоработата на родител, до адреса на близък роднина, който ще бъде ангажиран в отглеждането на детето, до спортния клуб, в който детето тренира и т.н. Това е изцяло въпрос на личен избор и не е допустимо такова ограничение да бъде нормативно прието", смята Веселина Андреева от София.

Според нея е нормално училища, доказвали своите резултати, да бъдат сред желаните учебни заведения и обратно. Докато с нововъведението, извеждащо критерия местожителство с най-голяма тежест автоматично би осигурило запълването на училища, които страдат от недостиг на кандидати.

Този критерий предизвиква още един проблем, засягащ хората от новите столични квартали като "Манастирски ливади", "Витоша" и др., където училища липсват.

"В ж.к. "Овча купел" училищата са три – точно толкова колкото има на "Пиротска" в отсечката между бул. "Христо Ботев" и ул. "Одрин" – разстояние от приблизително 1 км. и минимален брой жилищни сгради", уточнява Андреева.

Също така тя смята, че ако целта на системата е да осигури приоритетен прием на деца, живущи в района, то настоящият адрес е абсолютно достатъчен.

"Изместването на настоящия адрес от постоянен следва да се тълкува или като излишна бюрократщина или дискриминативно", пише тя.

Според недоволните, никъде не е обърнато внимание на завареното положение. Хората смятат, че е задължително при прием най-високата тежест да се дава на преминато обучение в подготвителна група към същото училище, тъй като децата вече са се адаптирали и класът е сформиран.

Новите правила само ще накарат хората да се втурнат да се пререгистрират, сменяйки адресите и личните си карти. Единият родител ще е на адрес, за да изпълни изискванията на системата за ясли и детски заведения, другият родител ще се регистрира на друг адрес, за да може да запише първолака, впоследствие най-вероятно историята ще се повтори и в 5 клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нищо дискриминиращо.НАПРОТИВ, всички мякащи и киекащи да си знаят гьола.Не може да ми идват от майната си и хоп на мястото на местните деца.И трябва да спре този Ад по улиците всяка сутрин. Половината коли са с *** които ги возят от единият край на града до другият щото селяка бил чул че там е най-доброто училище и неговто смръдливо к..пеле трябвало задължително да е там.
72
1
 
3
 
! Отговори
коннстатация преди 7 години
До Някой - има разлика от "деца от квартала" до деца от административен район, както е по предложението на СО.
71
5
 
7
 
! Отговори
констатация преди 7 години
Ще ви дам конкретен пример, за да видите колко глупава е предложената нова система.В нея се дават точки за постоянен адрес в АДМИНИСТРАТИВНИЯ район. В нашия район има 8 училища, от които едно се води уж по-добро и по - търсено. Ние живеем до него (кореняци софиянци), но тъй като за училишето ще могат да кандидатстват от целия район и нямаме по-големи деца в него,които да ни дадат повече точки, шансовете ни отиват на кино.
70
1
 
21
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Всичко се прави от комплекси. В класа на дъщеря ми от 26 деца, само 5 са от квартала. Другите са с връзки и искаха при точно определена госпожа. За съжаление ситуацията в цялата държава е подобна. Ако идеш на лекар(някой да те препоръча), за всяко нещо едно и също. Докато не се изкоренени тази порочна практика(все някой да помага и да си с връзки) ще е така. Глупав народ, който не иска да се съобразява с правилата.
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не виждам нищо лошо във входните тестове за държавните училища, на такава база децата могат да се разпределят в различни паралелки според възможностите и интересите си. Помня, че преди да ни запишат първи клас ни изпитваха разни неща, в резултат, на което попаднах в рисувателна паралелка, а най- добрата ми приятелка тогава в общообразователна. После и двете незнайно как ни преместиха в други :-D така и не се научих да рисувам... родители, какво да кажа :-D
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 77Ама защото са селяни ;)))
67
5
 
24
 
! Отговори
до мен преди 7 години
А бихте ли ми отговорили защо 80 % от хората, които не са от Сф са напористи, болно амбициозни и въпреки че от 15 години живеят в Сф говорят на диалект. Направо съм потресена колко такива случая познавам. Въпреки че съм родена и живея от 5 поколения в Сф никога не съм го изтъквала, а хората от Прованса винаги се обиждат, когато по селски разпитват "откъде си" на работното място или в университета... и даже се обиждат като разберат, че съм от Сф....това ако не е комплекс...
66
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Незаконно е да се прави входен тест на първолаци в държавно училище. Първолаците, независимо дали са умни или глупави имат право да бъдат записани в първи клас. Входен тест - в частните училища.
65
2
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Ами като толкова са дискриминирани мобилните - да им направят мобилни училища и градини, та да следват пътя на миграцията им.. Ай сиктиp бе!
64
1
 
9
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
Бай Спиро започвам със сега. Моите деца ги записах в едно елитно училище в покрайнините на София но живеехме в центъра. Всяка сутрин трябваше да дигам децата в 6:30 сутринта, да ги обличаме, да подгрявам колата и после да ги карам на спирката от където ги вземаше училищния автобус. Поради това си смених жилището и вече децата стават 30 минути преди първия учебен час. Избягах от задръстванията в центъра и вече всичко е много по-лесно.
63
4
 
3
 
! Отговори
Men преди 7 години
До АнонименИ защо? Много по добре е да има входно ниво за децата, стандартен тест и разговор с психолога на училището. Това разбира се докато държавата най сетне не стопли, че поне за основното образовяние трябва да гарантира горе долу еднакво качество навсякъде
62
0
 
7
 
! Отговори
Сократис преди 7 години
За "Ф.Е. Джержински"И какви истини сте научили уважаеми,след като твърдите,че баща ми (моят баща) е нямало как да бъде безпартиен и служител в ГНС...Вие спорите с мен не за Вашият баща а за моят...не разбирате ли,че твърденията Ви не са по-достоверни от моите?Прекалено сте повярвали на "Истините"с които са Ви програмирали!Във нашата Човешка Природа има една истина и се нарича Логика и няма никакво значение дали е съветска,руска,американска или китайска...и нищо друго няма значение
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма никакво значение къде си се пръкнал. Но би трябвало да има значение къде живееш по отношение на това къде учат децата ти.
60
15
 
6
 
! Отговори
Men преди 7 години
До Родител от СофияТова, че си се пръкнал на определен адрес не те прави нещо повече от останалите и ти не би трябвало да имаш никакви допълнителни привилегии. Ако още не си го стопил, в живота ще се конкурираш с много хора - някои от тях по умни, по абмициони от теб, други не. Това къде са родени има значение само в *** шопски кратуни. Добре че частното образование набира скорост и там децата се приемат след входен тест а не по адрес. Така се гарантира, че са почти на еднакво ниво!
59
7
 
17
 
! Отговори
абсурдистан преди 7 години
Аз пък смятам ,че най-много точки трябва да се дават за родители Родени в София , защото непрекъснато идват деца от провинцията и с разни манипулации се класират в градини и училища .Не се сърдете ,ама ние плащаме данъци 5 поколения в София и не можеме да се класираме!
58
6
 
4
 
! Отговори
Селянин преди 7 години
До nmmjЗащото глупавия критерии за постоянен много лесно може да се избегне, и всички които го подкрепят са пълни ***. Аз ако знам, че в моя квартал няма добри училища още като се роди детето, ще си взема за 2 месеца квартира в квартала където иска, ще си изкарам постоянна адресна регистрация и ще си живея на старото място. Така че ако искат и 5 години да го направят, все тая. Планирайки дете мога още преди жена ми да забреемене да си сменя регистрацията.
57
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами като са толкова мобилни някои хора и образованието на детето им е важно, нека да си купят апартаменти до желаното училище и да се преместят да живеят там.
56
3
 
22
 
! Отговори
Родител от София преди 7 години
И нас ни дискриминираха миналата година та от 3 училища в квартала ни приеха на другия край на София. И при това, че сме от района и на трите и че с жена ми имаме сключен брак?! А слетик фрост, водещи се "самотни майки", живеещи под наем в района ги приеха!!!!! Така, че драги ми ***, новите правила са СУПЕР. ДГД
55
12
 
4
 
! Отговори
Men преди 7 години
До Така еТака е, тъй наречение комплексари, опс извинете кореняци, които се имат за нещо повече от останалите се държат агресивно и нагло към всички.
54
0
 
2
 
! Отговори
до nmmj преди 7 години
Хич да не ти пука,там където са ти го приели може тревата да е по-хубава