Променят наредбата за проблемните деца, не била ясна

Денков ще прави не ревизия, а преглед на състоянието на МОН
6 фев 2017 21:22, Мария Захариева
5
Променят наредбата за проблемните деца, не била ясна
Снимка: архив, Bulphoto

Предвиждаме промяна в наредбата, която е свързана с проблемните деца в училище, очевидно е че има липса на ясно указване каква е ролята на институциите и в какво взаимодействие са те. Това ще бъде коригирано и ще бъде представено за обществено обсъждане, заяви на пресконференция служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

Той уточни, че му предстои среща с ръководителя на Държавната агенция за закрила на детето.

Не е работа на служебното правителство да обсъжда промени в току-що влязъл закон /Закона за предучилищното и училищното образование/, особено, като е толкова чувствителен и важен за цялата система. Затова ще използваме максимално възможностите, които дават подзаконовите актове. Ще направим всичко възможно и по най-бързия начин да направим тези корекции в наредбите и в другите подзаконови актове, които ще позволят да се решават проблеми. Вече сме започнали да работим с приема в хореографските паралелки, обяви служебният образователен министър.

Още по темата

Проф. Денков изброи кои са успехите, постигнати от МОН с министър Меглена Кунева. Сред тях са създаването на нова дирекция за професионалното образование в МОН и успешното начало на учебната година.

Според министър Денков, ако има проблеми, те са свързани с подхода към Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", избран от екипа на Меглена Кунева. "Този подход не беше правилен и аз затова си тръгнах от министерството, и очакваме да видим ЕК как ще опише проблемите", коментира проф Денков. Той беше заместник-министър на образованието и науката, когато в началото на 2016 г. Меглена Кунева стана образователен министър.

В отговор на въпрос дали ще се прави ревизия в МОН, министър Денков каза, че не обича думата "ревизия", а предпочита по неутралния термин "преглед на актуалното състояние". Освен проблемите в ОП, има и доста сериозно изоставане в подзаконовите актове. "Има около 15 подзаконови актове в областта на средното образование, които не са приети и са с изтекъл срок. Има и 4-5 подзаконови актове, също с отдавна изтекъл срок, във висшето образование и трябва да се наваксат в кратки срокове", коментира министър Денков.

Той съобщи, че до момента не са приети три държавни образователни стандарта и увери, че ще се направи всичко възможно, за да бъдат приети през следващите два месеца. Единият от тези неприети стандарти е свързан с финансирането, вторият - с нормативите за учителите, а третият - с материалната база в училищата. За първите два стандарта има подготвени варианти, а третият е на доста начален етап на подготовка, обясни министър Денков.

Той коментира, че първите два стандарта са много важни, защото са свързани със заплащането на учителите.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Най-високите преди 4 години
Проф. Денков изброи кои са успехите, постигнати от МОН с министър Меглена Кунева:
- създаването на нова дирекция за професионалното образование в МОН и
- успешното начало на учебната година.

Обикновено човек посочва най-значимото. Е след като този вижда това като "най", коментарите са излишни.
3
1
 
2
 
! Отговори
БХ преди 4 години
Тоя нищо няма да свърши...затова е сложен там! Куневиа е за затвора, и то отдавна. Също и по предните най вече Д. Вълчев. Иначе за краденето от директорите да, съгласен съм на 100%!!! Но тяхното лоби е непоклатимо, който и да е министрън не смее да разрови там... кражбите са огромни, за сметка на учители и деца!
2
0
 
3
 
! Отговори
ядосан преди 4 години
Да се обърне сериозно внимание на кражбите от делегираните бюджети от директорите. Под формате на комисионни и с фалшиви фактури усвояват голяма част от средствата. И това се знае от всички, но никой нищо не прави. Учителите не могат да противодействат на това ограбване. И тъй като това става в почти всички училища, чувството за безнаказаност е обхванало всички крадци и грабят с пълни шепи. Говоря за една директорка от Шуменско училище. За 4,5 години изплати заем от 50 000 лева без лихвите.
1
1
 
2
 
! Отговори
Darvo преди 4 години
Sofiiskata centralna administracia na besilkite predi 3 mart.