Запълване на дупки: Хиляди без тапия учат децата в училище

Заради липса на преподаватели над 5 000 пенсионирани педагози влизат в клас
Обновена: 15 фев 2017 07:10 | 15 фев 2017 07:00,
86
Запълване на дупки: Хиляди без тапия учат децата в училище
Снимка: архив "Булфото"

Хиляди учители без дипломи обучават децата в училище.

Около 3000 са преподавателите, които влизат в клас без да имат тапия  за педагози. Това призна председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Тя съобщи, че хилядите учители без диплома са кадри със средно образование, които попълват дупките основно в по-малките населени места, където има остър глад за педагози.

Те са назначени със статут на „нередовни“ учители, защото нямат педагогическа правоспособност. Именно затова и заплатата им е с 15% по-ниска от минималното възнаграждение в сферата на образованието – около 580 лв., обясни още Такева, цитирана от "Монитор".

Още по темата
"Нередовните" учители преподавали основно по чужди езици, математика и информатика.

В някое малко населено място учител с диплома от езикова гимназия преподава чужд език на децата.

Едновременно с това, отново заради недостига на учители, над 5500 пенсионирани педагози преподават в клас.

"Нередовни" педагози имало и в София. В столицата обаче ставало дума за специалисти с висше, които обаче нямали диплома за упражняване на учителската професия. Това съобщи шефката на Регионалния инспекторат по образование Ваня Кастрева.

В София най-търсени са преподавалите по математика, чужди езици и информационни технологии.

Недостиг от 6000 преподаватели ще има в цялата страна в близките години според данни на СБУ. Най-драстична е липсата при педагозите по физика, които в момента са едва 600, като се очаква в близките години около половината от тях да се пенсионират.

Подобно е положението и при химиците в клас, които са 893-ма, но се очаква около една трета от тях да излязат в заслужена почивка.

Като основна причина за недостига Янка Такева посочи ниското възнаграждение. Учителите, които пък знаели чужди езици, се насочвали към частния сектор или към чужбина именно заради по-високите възнаграждения.

Едва 44-ма са педагозите по италиански език в цялата страна, по испански са 183-ма, по френски – 271, а по немски – 802-ма.

От тази година преподавалите получават по-високи заплати. Увеличението е средно 10%. Така минималните възнаграждения в сектора се увеличават от 600 на 660 лв. Старшите учители и възпитатели пък ще взимат минимум 688 лв., а главните – 726.

Школските директори ще са със заплата от поне 825 лв., а техните заместници - със 770 лв. От тази година обезщетенията за пенсиониране на учители стават 10,5 заплати.

В същото време студентите по педагогика надхвърлиха курсистите по право. Това показва шестото издание на рейтинговата система на университетите, която беше представена вчера в Министерството на образованието и науката. 12 652-ма са записаните да учат за учители, а мераклиите да стават юристи са 10 605.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
6
 
! Отговори
Рок енд рол преди 7 години
Освен това в началото училище трудно за учителя е не е , че 2+2=4 , а методиката, по която ще го преподаде на учениците.
48
7
 
2
 
! Отговори
red baba преди 7 години
За какво са ми тия учители. Я си сакам БСПто- не ми трябва да съм учена- те ще ми дават пари. Корнелия така каза.
47
1
 
6
 
! Отговори
Рок енд рол преди 7 години
То и шофьорската книжка не гарантира, че можеш да караш кола, ама е задължителна - до коментара относно дипломите на педагозите.
46
2
 
2
 
! Отговори
DROMski преди 7 години
Mahaite se hristiani, zaradi vas bulgaria stigna do tova polojenie! Hristianskicennosti li biaha krajbite ot narodnite pari? Za edna spravedliva i nekradlivabulgaria kazvam NE NA HRISTIANSTVOTO!
45
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какави връзки??? Ако имаш подходящо образование, те лапат като топъл хляб още след унито!!! НЕ вярвам, познавам поне 10 човека, които преподават в елитни гимназии и знам, че връзки те нямат!!! Може би в провинцията е така, но се съмнявам
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЦРУ и медиите пуснаха лъжата , че ядрени физици карали таксита в София.. и никой не ще да учи физика..За съжаление наистина в България така се случва...не винаги, но аз лично имам такива познати, физици, а работят неща, с които всеки полиуидиот би се справил... то май повечето в България сме така
43
7
 
7
 
! Отговори
до 46 Анонимен преди 7 години
Кажи му "педагог" и повече не го обиждай !
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изискването за образователна степен по педагогика си е чисто и просто рекет и изкуствено създаване на работни места. Ако е необходимо - курс по педагогика и то за учители, които не успяват да се справят. За другите - наблюдение и оценка на дейността. Постоянно. Притежанието на диплома по педагогика по никакъв начин не гарантира способност да работиш с хора (още по-малко с деца). Децата не прощават некадърност и некомпетентност. А ако през Възраждането чакахме на педагози и такива като Такева...
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приоритетите им на политиците са все здравеопазването и образованието. Никаква социална политика - как ще ги ползва човек тези системи, ако е социално изключен от мизерията. Така ще си умре болен вследствие на недоимъка, като самата му болест се дължи на мизерията в която живее. А иначе по Конституция България била социална държава. На горните две системи се дължи вноса на "бежанци". За да има кой да върти оборота на системите. Като месомелачки са.
40
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Обучение на компютъра у дома! Луди ли сте? А как ще общуват децата с връстниците си, пак чрез компютъра?! И кой ще ги контролира, как ще покажат знанията си, техни ли ще бъдат или на някои до тях? Извинявайте, ама вече прекалявате с тези компютри! Обездвжиха се децата, затъпяха, не могат да се изразяват, не се уважават и не уважават по-възрастните! И вината е на компютъра, а някои предлагат дистанционно обучение!
39
4
 
5
 
! Отговори
до 35 Анонимен преди 7 години
Те за това им спряха Европейското финансиране по програми в образованието. Все за заплати реват и пробутват официалната заплата, а не споменават за тези кръжоци от които прибират 7 000 лв годишно. 1 час седмично в рамките на работния ден, 4 часа месечно, 36 часа годишно ! За 36 часа годишно 7 000 лв са добро заплащане. От Европейската комисия има препоръки да се обърне внимание на социалните услуги. На децата инвалиди им отнеха парите за лични асистенти.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И според мен не е задължително да си завършил педагогика, за интелигентни хора с висше образование, един курс по преквалификация би бил чудесен, за да могат и те да се реализилат, като педагози.
37
3
 
9
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
хМ , нямало кадри за учители щото заплатите били малки -600 лв !! в малките населени места където или си безработен или получаваш 400-500 лв при 8-9 часа работен ден !?Учителите имат някъде към 40 работни дни отпуска -това са 2 месеца ,имат 5-6 часов работен ден (в къщи се готвили и проверявали -тоест работели -вече няма таквоз нещо близо в 95 % в малките градове и села ). Учителите ходят на работа и дискутират с ученицте сериалите и тв шоутта (9-12класове ) , а в малките класове ги оставят да
36
0
 
20
 
! Отговори
опаа преди 7 години
Вчера по новините казаха че на армията и липсват 5600 човека.Днес на образованието 6000,миналото лято хотелиерите ревяха за персонал, тираджия с лупа не можеш да намериш.А някой работодатели реват че трябва да дават 360 лева минимална.Честито.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 31:Защото умишлено се манипулира мнението на хората,че никой не иска да става учител,заради "ниските"заплати,за да им ги увеличат.И наивния Борисов им повярва.Така постъпват и мед. сестрите.
34
2
 
12
 
! Отговори
до 31 лъжааааа преди 7 години
Ами защото това е ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА ! Там лесно не се влиза. По-вероятно е камила да премине през иглени уши, отколкото ти да станеш учител само просто защото имаш необходимата диплома и квалификация.Връзки трябват !!!
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Лъжаааааима няколко НГО-то които набират учители.Свържи се с тях хем плащат допълнително хем училище ще ти намерят.
32
0
 
8
 
! Отговори
боко тъпото преди 7 години
еми това е америкаската система с новите "гейлерантни ценност" неграмотни учат нови неграмотни.
31
0
 
25
 
! Отговори
Лъжааааа преди 7 години
а защо аз - 34 годишен - имащ висше за учител по информатика и математика не мога да си намеря работа като учител в цялата Великотърновска област?!?!?! И все се оказва, че като кандидатствам за някое "свободно" място, то вече е заето още преди обявяването му!?!?!? И все директорите на училищами се извиняват с думите "ама нали знаете как е с конкурсите в БГ"....е, нека някой да ми обясни това!!!!!!!!!!
30
8
 
7
 
! Отговори
дон Мафиозо преди 7 години
Палави учителки заработват лятото добри пари нощем на морето.Ден година храни,нощ - две.