Училище на бунт срещу строежа на блок в школския двор

Сградата ще е жилищна – на място, предвидено за училищен корпус
26
Училище на бунт срещу строежа на блок в школския двор
Снимка: Булфото, архив

Родители, учители и ръководството на столичното 139-то училище "Захарий Круша" в столичния квартал "Лозенец" събират подписка против план за строеж на сграда от 10 етажа в непосредствена близост до двора на учебното заведение.

Строежът ще бъде на мястото на сграда, предвидена за разширение на училището, която преди години е продадена.

"Става въпрос за един корпус на училищната сграда, който е направен в половината училищен двор", обясни директорката на училището Румяна Дончева пред БНР.

Тя припомни, че през 1989 година е направен проект за разширение на 139-то СОУ, но по-късно тази част от училищната сграда е била продадена на някаква обществена организация.

По-късно бившият училищен корпус е продаден на банка, а след това банката го препродава, като наскоро станало ясно, че на мястото започва строеж на жилищна сграда на 10 етажа.

Училищното ръководство и настоятелството не са били уведомени за строежа. Те се надяват общината да се намеси.

От училищното настоятелство настояват строежът да бъде спрян, а сградата откупена, за да се ползва за нуждите на училището

"Имаме една модерно проектирана училищна сграда - специално за предучилищната възраст и за първи клас, които да бъдат отделени от по-големите ученици. Тя е налична,  не е претърпяла никакви промени от построяването и досега, и общината би могла да я закупи или да я отчужди от сегашните и собственици. Те са законни собственици, но могат да бъдат надлежно обезщетени и така да защитим интереса на  учениците", коментира председателят на настоятелството Георги Пандохов.

Според директорката на училището Румяна Дончева строежът ще спре учебния процес заради шума.

"Би направил големи щети на училището, на децата и аз съм твърдо убедена, че ако има някакъв начин, към този етап - когато имаме нужда от тази сграда, да се направи нещо от институциите, това ще бъде наистина доказателство, че всички мислят за децата в този момент", призова тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мазните седесарски следи остават!
23
2
 
1
 
! Отговори
гражданин преди 7 години
Една директорка и две майки (едната, от които инвеститор в имоти, я изненада) искат общината да плати 4 000 000,за да купи частен имот, просто защото на тях така им харесва. Ама и куп друго ***, които не схващат, че интереса на тези майки и директорка не е обществен, а личен. На тях така им се иска.
22
0
 
2
 
! Отговори
Родител преди 7 години
Прав си, снимката не е на 139 ОУ - да на 35 у-ще е! МАФИЯНСКИ не е доизпипал прехвърлянето, затова са скрили първият документ - не е читав, това е!!!
21
0
 
2
 
! Отговори
родител преди 7 години
:....."По-късно бившият училищен корпус е продаден на банка, а след това банката го препродава,.." - Как корпуса е продаден на Отворено Общество на Сорос, как Общинската Публична собственост е станала Частна, къде е първият документ за продажбата и смяната на статута на разширението??? Кой ще отговори на тия въпроси - май много хора държат да не се повдигат тия въпроси, това е КРИМИНАЛНО ДЕЯНИЕ и дали ще се покрие пак - след тая публикация, би трябвало Прокуратурата да се самосезира!!! Надали?!!
20
0
 
2
 
! Отговори
Родител преди 7 години
"Тя припомни, че през 1989 година е направен проект за разширение на 139-то СОУ, но по-късно тази част от училищната сграда е била продадена на някаква обществена организация" - това означава, че сегашният статут на сградата не отговаря на проекта - тоест: сградата е проектирана за разширяване на сегашното училище, не за банка или за жилищна сграда! Съгласно сегашните действащи закони, - сградата би трябвало да се върне на Общината, респективно на училището! "
19
1
 
2
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Голям майтап с тия реститутки
18
0
 
3
 
! Отговори
Ivona преди 7 години
До АнонименВсички едновремешни къщи от училището до ул. Бъзовец (сега е преименувана) бяха отчуждени от години с цел да се разшири училищния двор и не ни разрешаваха нито да строим, нито да правим промени в нашите домове там. А сега се твърди, че горната част на двора не била принадлежала на училището.
17
0
 
2
 
! Отговори
Ivona преди 7 години
До Анонимен: Точно! Дворът на 139-то у-ще и сградата на училището изобщо не изглеждат така.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В столична община са достойни за всеобхватна прокурорска проверка за последните 15-20 години. Като се почне от продажба на общински терени, топлото, центъра за градска мобилност, който въпреки многомилионните приходи все работи на загуба и още куп дирекции в общината. А дано ама на дали.
15
1
 
5
 
! Отговори
до собственик преди 7 години
Я да видим как си придобил този имот, да не стане така че държавата те обезщетила и ти си поредния възползвал се от закона Лучников, който приведения зет разпореди да го има. Да не стане като един мой случай - рестути си искаха имота, а то се оказа, че пред 1925 са го продали и купувача няма никакви наследници и пиха една студена вода. Дайте ги видим как са придобити тези имоти. Оная Сярова дала през 2001 10хиляди на рестути, защото много добре знаят,че ако някой се поразрови истината ще излезе
14
3
 
4
 
! Отговори
Собственик преди 7 години
До реституткаАко дядо ти има имот до парламента и ти си извадила всички необходими документи и разрешителни минали през всички инстанции по компетентност, да може.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това на снимката е 35- то училище, ***.
12
15
 
10
 
! Отговори
Собственик преди 7 години
До АнонименБраво, подкрепяйте своеволията на няколко *** от Младост и ще стигнете далеч и Вие като тях. Как може някой да си помисля изобщо, че частната собственост е за общо ползване?
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно повремето на мафиянски се продаваха училища и детски градини под предлог че нямало деца!
10
1
 
11
 
! Отговори
Нас преди 7 години
На софиянци ЧЕСТИТО !!! Качиха ви се на главите и там ще се из ак ат. !!!
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма проблем новият от червен бряг ще фи пише важни инвеститори и ще даде разрешение за уплътняване на двора с 10-15 етажна сграда
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май е време да последваме хората от Младост и да изритаме статуковото на предстоящите избори.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е 35-то у-ще, сменете снимката
6
5
 
9
 
! Отговори
комшия преди 7 години
в никакъв случай да не се строй,ще ми скрие гледката!
5
1
 
14
 
! Отговори
66031 преди 7 години
не се притеснявайте, не е само при вас! В Бояна, на бул. "Пушкин" има едно училища (почти до новото кръгово), та там една чалгарка си е заградила част от двора и цялата улица и ще почва да си строи къщурка...