Корените на агресията в училище тръгват от средата

Родителите да си сътрудничат с учителите, искат специалисти
20 апр 2017 08:37, Петя Славова
11
Корените на агресията в училище тръгват от средата
Снимка: Bulgaria ON AIR

Синдикати искат оценка за възпитание и поведение на учениците, която да намали агресията в училище. Цвета Брестничка от Асоциация "Родители" обаче бе категорична в "България сутрин", че такава мярка ще бъде неефективна.

Още по темата

"Трябва да търсим къде са корените на агресията и там да насочим усилията си. Те са в средата, в която децата учат. Този двусменен режим, претъпканите паралелки, учебният процес е насочен към пасивно седена на децата, нямат почти никаква възможност да избират какво да правят", обясни тя.

Гостът на Bulgaria ON AIR добави, че предложените от МОН 22 мерки срещу агресията в училище са за интервенция, а не за превенция. Брестничка е на мнение, че трябва да тръгнем от промяна на средата, но това изисква доста ресурси.

"Родителите ще се отдръпнат и много трудно ще се партнира с тях, когато сложим етикет: "Това дете е лошо". Децата стават агресивни, когато им е скучно и правят неща, в които не виждат смисъл", настоя тя.

Цвета Брестничка е на мнение, че децата ще бъдат много по-малко агресивни, ако преживяват повече партньорство и има повече групова работа в училище.

Психологът Христо Монов посочи пред Bulgaria ON AIR, че нашите деца виждат агресия и не знаят да реагират по друг начин. Според него изброените от Брестничка фактори допълнително усложняват положението.

Дали действително не е крайно време да премахнем двусменния режим, запита той.

"Дайте да почнем да учим децата си в училище, за да са готови за живота. Как да се държим така, че да не пречим на другите, да сме полезни на себе си и да изграждаме една корпоративна общност", коментира Христо Монов.

Психологът заключи, че една нация няма бъдеще, ако е на първично или елементарно ниво.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата играят компютърни игри, в които избиват де що видят, и не им е скучно. После сядат да погледат телевизия и там пак борат скуката с изтребителни екшъни. Отиват на кино - пак трепане. На улицата гледат дебели чичковци, които издевателстват с дебелите си коли над тези с нормално тегло - не е скучно. И т.н. скукоубийства.
А г-жа Брестничка тръгнала да обяснява, че ако на децата не им е скучно - нямало да има насилие в училище...май дамата не е наясно как се бори скуката днес...
;)
7
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Един часа след полунощ, на започващия сериал пише „не се препоръчва за лица под 12 години“ През деня има достатъчно сцени на насилие, секс и т.н. Отбиване на номера това е основната причина за агресията и недоверието. Поведението на надутите политици също е модел за подражание. Защо да обвиняваме децата те се учат от нас. Може би защото нямат възможност да ни отговорят те са идеална мишена.
6
0
 
8
 
! Отговори
ава преди 1 година
Всичко е съвкупност от фактори.Не е само семейната среда причината.Лично съм виждала как госпожата от детската градина дърпа детето и го блъска,защото не се подрежда в строя.Може да са единици, но ги има и такива.Средата която ни заобикаля също е фактор,детски филмчета които уж трябва да са за деца,но съдържанието им е леко странно.И още и още .
5
1
 
12
 
! Отговори
1 преди 1 година
С безумния преход, децата са поставени в пълен хаос на ценности, възпитание, интереси и вината не е тяхна! Последица от пълно отричане и поредно започване от нулата с некадърни водачи!
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престъпление е да имаш дете в България. Неадекватно образование спрямо бизнеса, чалго-мутренска среда още от началните отделения, какво да говорим за по-нататък. Или ги обричате на глад и мизерия или ги обричате да станат престъпници или корумпирани боклуци каквито са всъщност 90 % от началниците на фирми и нагоре по пътеката чак до президента. Всичко е с връзки!
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оценка за поведение би била огромна грешка - само ще увеличи разделението между децата и ще доведе до лепене на етикети и дискриминация.

Още по-лошо, може да доведе до изнудване ("Дай 100 лева или ще ти намаля поведението!").

В ниакакъв случай не трябва да се въвежда!
2
2
 
14
 
! Отговори
88 преди 1 година
Агресията няма място не само в училище,но и на всички други места,включително в семейството най-вече!Да учим децата на позитивни отношения практически,на себепознание и на обществено чувство за справедливост и хуманизъм!
1
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно че агресията тръгва от средата, но не само семейната. Само като видиш истеричните и убити от живота шматки, работещи по ясли,детски градини и училища и много неща се изясняват.