59 млн. отиват за развитие на 11 образователни програми

Целта е да се осигури равен достъп до качествено образование
19 апр 2017 20:02, Анисия Иванова
13
59 млн. отиват за развитие на 11 образователни програми
Снимка: МОН

Министерският съвет одобри 11 национални програми за развитие на образованието през 2017 година, които ще осигурят допълнително финансиране на политики и мерки за равен достъп до качествено образование, съобщи пресцентърът на кабинета.

През 2017 година за дофинансиране на предучилищното и училищното образование са предвидени 59 500 000 лева при 50 394 000 лева през 2016 година. Средствата се осигуряват от държавния бюджет чрез бюджета на МОН.

Утвърдените национални програми са "Оптимизация на училищната мрежа" - с бюджет 30 717 000 лв., "Система за национално стандартизирано външно оценяване" - 4 400 000 лв., "Роден език и култура зад граница" - 1,2 млн. лв., "Ученически олимпиади и състезания" - 2 983 500 лв., "Осигуряване на съвременна образователна среда" - 4 700 000 лв., "Без свободен час" - 2,5 млн. лв., "Квалификация" - 600 000 лв.," Създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище" -1 500 000 лв., "Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование" - 10 230 000 лв., "Развитие на системата на предучилищното образование" - 400 000 лв. и "Обучение за ИТ кариера" - 270 000 лв.

За първи път се финансира национална програма за предучилищното образование. Нейната цел е да се гарантира равен старт за децата преди постъпване в училище чрез осигуряване на дидактични материали и насърчаване на родителите да участват в заниманията. Предвижда се да бъдат обхванати 130 детски градини и училища с подготвителни групи, 1600 деца и 1600 родители.

Нова е и програмата "Обучение за ИТ кариера", която е насочена към професионалните гимназии и профилираните гимназии с паралелки за професионална подготовка, които дават квалификация "Приложен програмист".

Разширява се и обхватът на национална програма "Без свободен час". В нея ще бъдат включени и детските градини, а не само училища, както е досега, а финансирането е увеличено с половин милион лева. Предвижда се осигуряване на не по-малко от 32 000 заместващи педагогически специалисти.

Бюджетът на програма "Оптимизация на училищната мрежа" е увеличен с близо шест милиона лева, които ще бъдат използвани за обезщетения на учители и персонал, с които са прекратени трудовите правоотношения поради пенсиониране или на друго основание.

Общият бюджет на програма "Информационни и комуникационни технологии" е с 3 милиона лева повече, отколкото през 2016 година. Парите ще се използват за осигуряване на съвременни информационни и комуникационни технологии и внедряване на иновативни методи на обучение в общо 700 училища и детски градини. В поне 100 училища ще се осигури интернет връзка и достъп до облачни образователни услуги.

От заложените 4,7 млн. лв. по програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" 2,4 млн. лв. са за подобряване на условията за експериментална работа по природни науки чрез оборудване на лаборатории, 1,5 млн. лв. - за модернизиране на професионалното образование, и 800 000 лева - за осигуряване на целодневно обучение на учениците.

Малко повече от половината от предвидените по програмата "Ученически олимпиади и състезания" средства ще бъдат инвестирани в обучение на талантливи ученици, които да участват в олимпиади, а с останалите ще се организира провеждането и участието в национални и международни олимпиади и състезания, пише в съобщението.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преместете децата да учат по селата. та там има предостатъчно място за всички градски деца. Училищата са празни паметници, шивашки цехове - плод на демокрацията и "българския" срамен преход. Има места и за едновремешните опитни полета където децата се научаваха на реални неща от живота.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
59 млн. ? за какво? какви образователни програми ? измислици за усвояване на пари. а за стипендии на тъмните - колко ?
10
0
 
1
 
! Отговори
!!!! преди 3 години
До Анализ

Интересно, от къде ли Бойко Борисов е дал някакви пари? Може би от спестяванията си!?
9
0
 
2
 
! Отговори
Ха! преди 3 години
59 млн. отиват за развитие на 11 образователни програми Целта е да се осигури равен достъп до качествено образование
Не знаех, че в България имало качествено образование!
8
0
 
2
 
! Отговори
55 преди 3 години
Не виждам пари за квалификация на учителите,част от които са неграмотни в някои области.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да има равен старт трябва да има най-вече равно желание за образование, а не кухи програми за "усвояване" на пари!
6
0
 
4
 
! Отговори
Лилит преди 3 години
Намирам изказването за излишна показност, съчетана с недалновидност и дискриминация, освен ако някой не смята, че открил току-що колелото и топлата вода на куп.
Бедно, бедно министерство, защо не умря още с отпадането на грамотността, заради която инвестирахме и се радвахме за теб?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова пари осигуряват ГЕРБЕРСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ за СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ от нашия бюджет ! За премахване на тези милиони гласуваха 2 500 000 българи на референдума ! А вие ГРОБАРЧЕТА бяхте излъгани , че вота ще бъде мажоритарен ! На кукуво лето ! Изумителни глу.п.аци !
4
2
 
2
 
! Отговори
Анализ преди 3 години
Тази новина не е особено интересна. Тези пари не ги дава сегашното правителство. Даде ги още навремето Бойко Борисов, когато се гласуваше бюджета, вкл. и на МОН.
Така че сега само се изпълняват предварително планирани, заложенини и финансирани програми.
Сегашното правителство обаче може да се гордее с друго! С това че направи необходимото поскъпване на газа и тока, за да предпази следващото, вече редовно правителство, от дискредитация. Ето това беше проява на истински патриотизъм!
3
4
 
3
 
! Отговори
Зъбльо преди 3 години
Хората няма какво да ядат, тия за образованието се загрижили!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За българчетата ще се помага ли?
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно ще се наблегне на въдещите се,а не на създаващите поколение.