Нови заплати: 660 лв. за учител, 825 лв. – за директор

113 400 работещи в образованието получиха обещаното увеличение
Обновена: 26 апр 2017 12:12 | 26 апр 2017 11:07, Анисия Иванова
134
Нови заплати: 660 лв. за учител, 825 лв. – за директор
Снимка: МОН

113 400 преподаватели и непедагогически персонал са получили обещаното увеличение на заплатите към края на март 2017 г.

Минималната заплата, договорена с анекс към колективния трудов договор от 2016 година, е 660 лева.  Старши учител и старши възпитател трябва да получават най-малко 688 лв., а главен учител и главен възпитател – 726 лв.

За директори на училища, детски градини и обслужващи звена договорената минимална сума е 825 лв., а за заместник-директор – 770 лв.

Още по темата

Повишения са били изплатени в 2438 училища и центрове за подкрепа на личностното развитие, както и в 1522 детски градини. Данните бяха изнесени от заместник-министъра на образованието и науката Мария Гайдарова на заседание на отрасловия съвет в МОН.

23 019 педагози в училищата са получили увеличение до минимално договорените в Колективния трудов договор заплати за педагогически специалисти. Това прави малко над 35 на сто от всички преподаватели.

Повишение над минималните заплати са взели 63% или 41 007 учители. Увеличения са изплатени и на 17 442 служители от непедагогическия персонал.

40 училища са увеличили основната заплата на учителите си под 8%. Едва 23 училища не са вдигнали възнагражденията. Това е малко под 1% от всички учебни заведения. Общо 355 учители са останали със старите си заплати.

16 349 са работещите в 1768 детски градини. 10 129 от тях са получили увеличение до договорените минимални заплати за педагогически специалисти. Преподавателите в детски заведения с повишение над минималните възнаграждения за педагози са 4781. Увеличение има също за 16 021 души непедагогически персонал.

Основните заплати в 54 детски градини са вдигнати с под 8%. 6% от педагогическия персонал в детските градини не е получил увеличение. Това са 981 учители в 246 градини, които са предимно малки - с една-две групи.

В някои училища администрацията е получила по-голямо повишение, отколкото учителите, стана ясно на заседанието на отрасловия съвет. Заместник-министър Мария Гайдарова обеща проверки по всички сигнали, които постъпят в МОН. Ще бъдат проверени и училищата, в които възнагражденията не са увеличени. Целта е да се установят причините за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
6
 
0
 
! Отговори
Инженер преди 6 години
От 1 до 12 клас съм учил в две училища и мога да кажа, че положението беше еднакво - няма учител който да работи по 8 часа ВСЕКИ ДЕН.Някои имат часове само 3 дена в седмицата и то по 4-5 часа...и после искат 1к заплати...еми няма как да стане.Да не говорим, че ходят там тяхното преподаване е отбиване на номера.Играене на Counter Strike във всеки час по Информатика..класика.И после този преподавател ще иска 1к заплата..хаха.Че той на практика никаква работа не извършва.Това са 70% от учителите!!!
114
0
 
4
 
! Отговори
мунчо преди 6 години
До Бивш хамалинЯ не сакам да съм добре- я сакам на Вуте да му е зле!
113
1
 
1
 
! Отговори
oki преди 6 години
dneskashnite bg uchiteli sa na rabota v uk, france, italy, usa, germany, slovenia, slovakia, sweden, holand, norwegen, spain, malta, morocco, tunis, qatar, turkiye, ellada, dubai, hongkong, japan, russia, cypros, polska, austria, australia, romania...v bg sa prazni i pusti uchilistata...
112
1
 
0
 
! Отговори
men da преди 6 години
moment. da izchislim kolko bg leva struva edin 18 godishen zdrav trudolubiv blago nadejden bulgarin s sredno specialno bg obrazovanie na rbg i bg narod.....v nachaloto na negovata trudova realizacia v rbg...moje bi okolo 157 643 leva struva edin barman, traktorist, polimehanik, obustar, shivach, paten stroitel, betondjia, panelen montajnik, mebelist, sekach, lesnichei, gradinar, lozar, kolbasar, messar, sirenar, mlekar, chasovnikar, saraf, nalbant, kravar, kozar, svinar, kokoshar, zaichar...
111
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
660 LV. ZAPLATA ZA NEKADARNOST.PROSTI DASKALI-OGROMNI ZAPLATI,ZATOVA I DARGAVATA NI SHTE FALIRA.
110
2
 
3
 
! Отговори
stomatolog преди 6 години
ai dano i chasove po svobodnoizbiraemi religii da ima.
109
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** народ - проста държава. И още се чудим защо не ставаме за демокрация. Ами защото сме прости, необразовани, сирохамили, с ниски чела и с комунистическо-ориенталски разбирания. Такъв народ не става за демокрация. Такъв народ става за доене, и за роби. Страхливци, подлеци, без чувство за съобщност и човечност. Ако бяхме истински хора,преди 27 години щяхме да се сетим, че всичко започва с просвещението. Така е било винаги, и така ще бъде.
108
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а за пожарникар и горски?
107
5
 
9
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
До Бивш хамалин Ами, какво да ти кажа, трябват хора за всичко. А ако не беше зяпал дирника на даскалицата едно време, а бе внимавал какво обяснява и пише на дъската, поне основно щеше да завършиш, поне някаква професионална подготовка, за която се изисква основно образование, да получиш, а не да влачиш кофите.Или пък ти да си майстора на общаците. За 37-те ти години, това ли успя да постигнеш, и даскалите ли са виновни за положението ти? Я помисли?
106
13
 
8
 
! Отговори
Бивш хамалин преди 6 години
До Бивш учител Работих като общак,говедар за 300 лева без осигуровки 12 часа 6 дни в седмицата така че моля преди да се оплаквате учителите помислете малко че има хора който се прибиват като кучета от работа за жълти стотинки на 37 години съм и ръцете са ми стигнали до земята.
105
2
 
14
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
Действителен случай, описан в литературата.По турско, в едно село решили да наемат /главят/ даскал, цялото село събира пари да плаща.Турците не дават за това пари.Питат даскала:-Ти колко искаш за година?-1000 гроша!-Не може! -Викнали селските чорбаджии-ние толкова даваме на говедаря, а той пасе говедата по цял ден, в дъжд и студ и пек!.........Нищо ново под слънцето, от 19-ти век насам у нас.Може си и без даскали, скоро, има Интернет, Гугъл. Защо да им плащаме? Нищо не работят...нали така?
104
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 110Не, изобщо не е арен Боко, защото не знае какво прави. Обещание : двойно увеличение на учителските заплати. И нищо няма да постигне. Ако трябва и три пъти ще ги увеличи, но има смисъл ако намери механизъм да наеме нови, млади, много кадърни учители, които да бъдат гръбнака на образованието. Всичко останало е безхаберие.
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До bontoНе се изказвай неподготвен пич! Чудя се на такива като тебе,откъде имат самочувствие да се изказват толкова авторитетно?!
102
2
 
11
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
Сегаразбрахте ли, зашо се готвят в СУ да приемат педагогическите дисциплини само държавна поръчка, а и защо учителското съсловие е всеоколо и над 50 и пред пенсия? За сравнение-един войник, който само като си подаде дипломата 3,00 и са го засмукали като с вакууум в армията, защото и затам недостигат хора, получаваше преди години 830лева заплата. Със средно образование.Сега, турете ръка на сърцето, и кажете , бихте ли препоръчали на децата си да са учители? После можете да плюете.
101
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БорисТолкова пара за нищо ли? Я ти ела да се занимаваш с невъзпитаните гамени на които нищо не може да им кажеш- нямаш никакви права освен да мълчи. И те ти провалят часовете, приказват повече от теб, идват на училище само с ръце в джобовете си и се карат с учителя за годишна оценка 6. И родителите ти казват, че си длъжен да научиш гамена му. А че той не го е научил, че му липсват първите 7 г., това не се брои. Ние даскалите сме длъжни, а учениците не са! За нищо не са длъжни.
100
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе спрете да се упражнявате словесно. Без образование няма нация. Лошо образование - лоша нация. Няма други обяснения. При развиващите се страни като нашата бюджетът за образование е усилен, заплатите на учителите са поне с 50 % над средните с една едничка цел - да се постигне застигащ ефект. Доказано - така се парави по света. И понеже ние сме много умни - затова се докарахме до тоя. Без учители - няма лекари, няма икономисти, няма държавници, няма нищо...
99
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а вия, колко искате! и тва ви е много! познавам хора с по 3-4 виши, съсипват се по 10-12 часа с преводи, уроци и кво ли не, нема събота нема неделя! а вия сте преписвали 4 години, ходите за малко до училището и ... а бе, арен е Боко, че изобщо ви брои! аз ако съм .... - племе мързеливо!
98
4
 
14
 
! Отговори
Неа преди 6 години
660 бруто , 520 нето . Нека бъдем реалисти!
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До реалист..би трябвало много добре да знаеш как са заплатени и "трите стълба" в нашата любима държава,както и всичко останало,та да се проявява някакво учудване в случая.Задължително е да има реформи във всичко,но кога ще се случат е въпрос с повишена трудност!
96
2
 
15
 
! Отговори
гербкп преди 6 години
И още нещо относно доходите. Млад човек съм с 2 висши. Взимам в момента около 1000лв чисти и имам късмета да живея в собствен апартамент. Тези пари горе долу ми стигат да не се лишавам от нищо и да живея нормлано горе долу. Много малко хора в града ми взимат дори толкова. Ако трябва да си купя вид техника или за почивка трябва да събирам няколко месеца. Ако гледах семейство с тези пари въобще не ми стига ума как ще се оправям.