Матури под наблюдение! 4000 камери бдят за преписвачи

Министър Вълчев поиска учителската заплата да е над средната за страната
16 май 2017 13:37, Анисия Иванова
14
Матури под наблюдение! 4000 камери бдят за преписвачи
Архив: Булфото

Учителите са тези, които в най-голяма степен допринасят за подобряването на образователните резултати. Трябват ни добри и мотивирани учители, затова трябва да направим така, че младите хора да се включат в педагогическата професия. Това каза новият образователен министър Красимир Вълчев при представянето на новия политически кабинет на министерството.

По думите му това не може да стане без увеличение на заплащането.

"Трябва да поддържаме учителските заплати над средната за страната, за да имаме увереността, че достатъчно млади хора ще се включат в учителската професия", каза още новият министър.

За предстоящите матури той посочи, че оценяването е децентрализирано.

"Сигурността всяка година се надгражда, но никога не можем да сме абсолютно уверени. Станахме свидетели на масирани хакерски атаки в институции с далеч по-добра информационна сигурност. Разширен е броят на стаите с видеонаблюдение. Предприети са мерки за защита на системите", каза Вълчев.

Около 4000 камери ще бъдат разположени за матурите, допълни зам.-министърът на образованието и науката инж. Таня Михайлова.

"Видеонаблюдението е един от основните моменти в мерките за сигурност и ще бъде в реално време. Във всяко училище ще има човек за следене на видеонаблюдението в залите. Ще има и мобилни групи от МОН, които ще следят това, което се случва в училищата. Това, че матурата е разделена на три модула, също е част от мерките за сигурност. Вътре в залата ще има двама квестори и учениците, които полагат изпита", допълни тя.

Тя обясни и правилата за сигурност в училищата.

"Във всеки коридор ще има по двама квестори. На входа освен определените квестори училищата ще имат свои хора, които ще подпомагат проверката за достъп в учебното заведение. Това ще става с документ за самоличност, когато учениците влязат в класната стая, квесторите пак ще ги проверят. За всеки ученик има определено персонално място", уточни Михайлова и добави, че учениците няма как да знаят къде им е определено мястото.

По думите на Вълчев образованието е заложено като стратегически приоритет в програмата на новото правителството и основната цел е ликвидиране на неграмотността.

България е изправена пред предизвикателството на намаляващ дял на работната сила, миграция и увеличаващ се дял на децата от уязвими групи, деца, чиито родителите са с нисък образователен статус, обясни Вълчев.

Според него ключово е да обхванат всички деца, включително тези от уязвими групи, в задължителната предучилищна възраст на 5 години, добави Вълчев. Министри и институции трябва да работят заедно по обхващането и задържането на всяко дете в детска градина и училище.

"Това е заръката и на министър-председателя", разкри министърът.

По думите му достъпът до образование е достъп до добри учители. Той обеща, че ще се променят държавните образователни стандарти. Целта е да се облекчи част от бюрокрацията, да се даде по-голяма свобода на учителите.

"Започваме със стандарта за приобщаващото образование, който предизвика най-много дискусии. Ще работим за развитие на професионалното образование, за разширяване на дуалното обучение“, допълни просветният министър.

Ще работим за повече спорт и здраве на децата в училище. Предвиждаме разработване с Министерството на спорта на програма за мотивиране на учениците да спортуват, каза Вълчев.

От 2018 г. ще има увеличение на психолозите в училищата, обеща той.

Ще провокирам висшите училища за дебат за стратегическото им развитие. Ще продължим политика за обвързване на финансиране с потребностите на пазара на труда. "Висшите училища са силни там, където са извършвали обучение преди 25 години. Екстензивното развитие по-скоро дава негативни резултати“, смята той.

Учебници за 2 и 6 клас ще има с малко закъснение, каза образователния министър. На 15 септември ще има учебници за 1 и 5 клас.

Според Вълчев имиграцията на младите образовани българи е най-голямата загуба на национален капитал.

"Трябва да направим всичко възможно да ги задържим. Имаме намерение да разработим цялостни програми с работодателските организации", подчерта Вълчев.

С БАН ще работим по редица теми. В това число нови методи за преподаване, връщане на младите българи в страната, уточни още просветният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
#7:А днешното поколение ръси край себе си думи,само по подражание,без въобще да ги разбира,ама иначе са модни,па макар и безсмислени!Така "съвременното поколение" не разбира нито някогашното от литературата,нито себе си от жаргоните В които "живее"!И така,като отнемеш на поколението миналото,го лишаваш и от бъдещето,ЗА ДА МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА БЕЗЦЕЛНО,В НАСТОЯЩЕТО!КАТО ЗОМБОСТАДО!
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето до каква параноична простотия се стига,когато се изхвърли стария начин на изпитване - "тет а тет" ("устен изпит")!Някога във висшето училище в което учех,принципът на обучение беше както гимназиалният,с изпитване между изпитните сесии и оценки.Така,още преди сесията,преподавателят беше наясно,кой как е с материала.Нещо повече,повечето преподаватели разрешаваха по време на изпита да се ползват всякакви учебници - НО НА САМИЯТ ИЗПИТ, ИЗСТИСКВАХА ЯКО!И ЗНАНИЯТА "ЦЪФВАХА"!АКО ГИ ТЪРСИШ!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички проблеми в България идват от това че масата хора са с ниско образование, голяма част дори без. Това довежда до ниско ниво на интелигентност а от там и до погрешни схващания за живота и важните неща в него. Така че образованието е на първо място, и когато това се промени тогава можем да очакваме нещо по-добро за Бъглария.
9
0
 
2
 
! Отговори
Borislav преди 6 години
Ups...4000 kameri posle v prezidentstvoto....:-) i v youtube...:-)
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те камерите се гледат от хора, които се правят, че ги гледат.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Масово трябва образователната система да се промени.Много от предметите трябва да се заменят със предмети от които учениците ще имат полза в живота.
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като цяло матурата по български е ненужна. Учат се произведения, които не могат да се разберат от днешното поколение.
5
0
 
1
 
! Отговори
Change преди 6 години
Oha 4000 kameri posle i v kancelariikite na kmetovete, na policaite, ban, beseka, ms, ns...opa, opa...:-)
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да разбера какво имат толкова против преписвачите. Преписвачеството си е труд, при това умствен. Не е за всеки. Трябва да се поощрява, а не да се наказва.
3
0
 
5
 
! Отговори
Худини преди 6 години
До ЦареИмаш право. Малко като магия е, хората гледат камерите, а ако някой знае предварително въпросите, какво го бърка наблюдението? :)
2
0
 
7
 
! Отговори
Царе преди 6 години
Ние сме царе в далаверите не го ли разбрахте, и НАСА да ни следи пак ще се приписва.Българина няма спиране като става дума за далаверкииии.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А протонния захват на някои РНК-синтетази в мозъка и ДНК-анализа? Как така Асан/Асен няма да го вземе? Да се осъди еволюцията веднага!