ОмбудсМая: Задължително сексуално образование в училище

Около 30% от учениците започват полов живот на 13 години
Обновена: 16 май 2017 15:40 | 16 май 2017 14:23,
47
ОмбудсМая: Задължително сексуално образование в училище
Снимка: БТА

България е на първо място по ранно начало на полов живот. Затова според омбудсмана Мая Манолова в училищата трябва да се въведе задължително здравно и сексуално обучение.

По данни на Световната здравна организация, през миналата година у нас са родени над 6 хиляди деца от малолетни и непълнолетни майки. А през първото тримесечие на 2017-та са регистрирани повече от 500 аборта на момичета под 19-годишна възраст.

Около 30% от учениците пък са споделили, че са започнали полов живот на 13 години.

Според Манолова проблемът може да се реши, ако се въведе задължително сексуално и здравно образование. По нейни данни в момента 10% от училищата са въвели такива предмети като СИП – свободно избираема подготовка.

Мая Манолова отбеляза, че защитата на правата на децата е неин морален приоритет и допълни, че страната ни в момента преминава през трудна социална промяна на закриване на институциите за деца.

Манолова посочи, че у нас продължава феноменът "деца раждат деца", като този проблем не само, че ограбва детството им, но и обрича момичетата на бедност и социално изключване.

"Препоръката, която подготвям и в резултат на проведената среща с омбудсман и от Европа до образователния министър, е за въвеждане на задължително здравно и сексуално образование в училище. Това е тема, която трябва да присъства още от най-ранна детска възраст, за да не се стига до неразумно и безотговорно сексуално поведение", коментира пред БНТ омбудсманът Мая Манолова.

Манолова откри днес среща на Европейската мрежа на детските омбудсмани /ENOC/. В продължение на три дни България ще е домакин на високия форум, организиран в партньорство с институцията на омбудсмана, ENOC и УНИЦЕФ. В срещата участват представители на детските омбудсмани от 17 държави, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Госпожо, МаноловаВие едно време като сте ходела на училище и не е имало часове за "сексуална култура", да не би да не знаете как се прави секс????? Защото ако е така трябва вие и всички който натрапвате тая помия на децата ни да идете и да се изучите барем ви удари нещо у главите и да млъкнете всички дето сте се заели да унищожите образованието на младото поколение. Бог да пази децата ни!!!
34
0
 
7
 
! Отговори
Аа преди 4 години
Тая статистика не за българчетата,така че доди да преподава в махлата,
33
0
 
4
 
! Отговори
Клавдий преди 6 години
без детски за деца раждащи деца, без детски за нямащи осми клас, без детски за нямащипоне две години трудов стаж, размера на детските-най-висок за вишисти и среднисти, ***-лък за останалите, да се действа на принципа "който не работи, не трябва да яде", детски до трето дете вкл., без детски за над трето дете, така е напр. в Тунис, защото само непъл-ноценни индивиди имат над три деца.
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз смятам, че сексуалното образование е важно, тъй като доста момичета и момчета започват полов живот на 13 години, без да знаят какво правят и колко е рисковано всъщност. Поне да имат някаква представа за опасностите и как да се предпазят от тях. Защото съм сигурна, че в много малко семейства се говори на тази тема с децата, тъй като децата се притесняват да попитат, за да не вземат родителите им да си помислят нещо...
31
0
 
6
 
! Отговори
ЖороПърви преди 6 години
Всичко Мая фтасала, та за сексуалното образование се хванала....
30
1
 
4
 
! Отговори
? преди 6 години
Защо се премълчава, че вече се раждат по 6 000 деца годишно от малолетни и непълнолетни майки?А какъв е приблизителният брой на всички бебета, родени за една година напоследък?
29
0
 
11
 
! Отговори
случайност преди 6 години
30% от учениците са неграмотни30 % от учениците се почват на 1330% пт учениците спират да ходят на училище в шести клас30% от учениците взимат инвалидни пенсии30 % от учениците са шведи
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя сестрата го е получила още в началните класове това образование. Затова е карала с по двама братя наведнъж.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дам. Мая лично ще минава да проверява как учениците са усвоили материала :)
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно,така ще бъде решен демографския срив.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нагледно ,Live, с практика,на бюрото на класната в часа на класния ръководителбез отсъстващи.За целта томбола, кой с коя ще се падне,след което оценки от Директора,и учителското ръководство.
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА СЕ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА ПРАКТИКАТА.
23
1
 
17
 
! Отговори
щщд преди 6 години
Как да им се разясняват тези неща в училище,като тия същите *** не ходят там?! Отказ на всякакви помощи за малолетни майки много бързо ще ги ограмоти сексуално.
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и защо нашите деца трябва да са наказани заради по-тъмничките? по-тъмничките даже и не ходят на у-ще, те ходят на пазар за булки. Айде стига с тия тъпотии! Нашите деца, които ходят на училище не забременяват на 13, като искате, образовайте тъмничките по махалите, после се грижете за наште
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тез дето ги раждат 90% не ходят на училище => полза никаква.Това е като анкета в интернет "ползвате ли интернет"
20
1
 
4
 
! Отговори
УжасТ преди 6 години
/Tantric /Lovemaking как и точно се превежда? Щот сексуално образование звучи доста хард, опростачено и за такива със сериозни фройдиски проблеми!
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мая Общата ще ограмотява сексуално ...Тя поне има огромен опит.
18
1
 
13
 
! Отговори
:)) преди 6 години
Определена група индивиди в БГ се женят/омъжват на 12-13-14т год. възраст и така се ограмотяват сексуално, като има реален резултат от опознаването! :)) Затвърждава се мнението, че образованието / ходенето на училище не им е необходимо, т.с губене на време по теоритизиране! пп. медиите достатъчно образоват децата сексуално, остава и у-щата да заемат с тази дейност! :))
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как като учите българчетата на тия неща, това ще повлияе на поведението на ромите?Ама започвам вече да вярвам в теорийте на конспирацията за дехуманизация на населението на планетата и рептилите.Честно.
16
5
 
22
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Това е поредното издевателство над българският народ! Феноменът "деца раждат деца" няма да се повлияе от такива СИП- ове ни най- малко просто защото тези деца които раждат деца изобщо незнаят от къде се влиза в училищата. Това което представят като "сексуално възпитание" или ако щете "ограмотяване" ще бъдат лекции с които ще им представят пeдeрacтиятa като нормално нещо. За това са им нужни тези часове, а и за да позапълнят графика на учителите.