Образованието на фокус в конвергентната програма

Предвидени са 3 млрд. лева за образование и преквалификация до 2020-а
18 май 2017 19:26, Екип на Bloomberg
1
Образованието на фокус в конвергентната програма
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Националните приоритети във фискалната политика на България в средносрочен план се допират до тези на ниво ЕС. Това коментира икономистът д-р Атанас Владиков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Конвергентната програма на България е добре разписана, като в нея са залегнали и предвидените 3 млрд. лева за образование и преквалификация през 2017-2020, посочи той.  

Плановете за увеличаване на държавното финансиране за научно-изследователска и развойна дейност до 0,7% от БВП през 2020 и до 1% от БВП през 2025 изпраща положителен сигнал към академичната общност, че правителството ще работи в тази посока, коментира още д-р Владиков. 

По думите му, ако държавата се мобилизира и работи на пълни обороти, осигурявайки устойчивост на инвестиционната среда, ръстът на икономиката може да достигне над 3%. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgari

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Така наречената наша преди 6 години
академична общност се нуждаеше на първо място от разчистване, от освобождаване от търтеи-връзкари.Това не се случи. Точно търтеите, настанени с връзки в научните среди, представляват 3/4 от лицата, заемащи научни длъжности.Безсмислено е да се наливат пари там. Псевдоучените си ги разпределят помежду си, а друг им върши работата.Допълнителни пари трябва да се насочват към висшите училища с цел там да се реализира и научно-изследователска дейност. Броят на ВУЗ-овете да се съкрати с 2/3.