Родители на първолаци на бунт пред 51-во СУ. От МОН: Проблем има!

Скандалът с приема стигна до прокуратурата
Обновена: 6 юни 2017 09:20 | 6 юни 2017 08:52, Петя Славова
88

10083 гледания   |  Още видео

Родители изпратиха жалба до прокуратурата заради начина, по който се осъществява приемът на първокласници в столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна". Те алармираха пред Bulgaria ON AIR, че има други родители, които си вадят фалшиви бележки за настоящ или постоянен адрес в този район, за да могат да запишат децата си в училището.

"Два месеца преди записването има голяма активност от хора, които се регистрират по настоящ или постоянен адрес в нашия квартал. Бележката трябва да е от работодателя с входящ номер и мокър печат - лесна работа", сподели възмутен баща на първокласник.

Според някои от родителите проблемът е в Столичната община, тъй като миналата година е имало критерий за уседналост и проблемът не е съществувал. Желанието на хората е записването да спре до приключването на проверката по случая.

Част от родителите се надяват да се прегледат документите и да има дисквалифицирани първокласници заради фалшиви бележки за местоживеене. Някои споделиха, че нямат резервен вариант, ако децата им не бъдат приети в това училище.

"Нямаме нужното образование да открием фалшивите декларации. Бележките за местоживеене са издадени от общината и не можем да ги оспорим", коментираха казуса в "България сутрин" учители, които са част от приемната комисия в 51-во СУ.

Те добавиха, че сградният фонд не се е променял в последните 20 години и нямат достатъчно помещения да съберат всички деца. Учителите посочиха още, че не се е случвало да бъдат отписвани деца заради фалшиви бележки.

Цветелина Вълчева от Министерството на образованието призна, че ситуацията е изключително неприятна, а проблемът съществува и в други желани училища.

"Един нормативен акт може да бъде тълкуван само от органа, който го е създал. Нямам идея защо са премахнали критерия за уседналостта. От Столичната община трябва да променят точките или критериите", коментира тя.


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
11
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги ми е било интересно как така селяните, които толкова искрено и от сърце мразят София се натискат да стават софиянци, вадят всякакви фалшиви документи, само и само да запшиат селянчетата си в Софийски училища.
Що така бе, селяни ?
40
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъжното е че в София почти не останаха софиянци. По-будните емигрираха още през 90-те, основно в САЩ, Канада, ЮАР и Австралия.
39
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно нормално е селяните наводнили София да скачат против точката ПОНЕ ЕДИНИЯТ РОДИТЕЛ ДА Е ОТ СОФИЯ. Смесените бракове на столичани с провинциалисти почти не съществуват. По честият случай е и двамата СТОЛИЧАНИ В ПОВЕЧЕ да са се довлекли от някакви гори и баири.
Обаче пък отрочето им ще столичанче и ще бие децата на кореняк-софиянците в училище.
И селяните ще си мислят, че вече са успели в живота.
38
5
 
12
 
! Отговори
Men преди 2 години
До Анонимен (39)

Чакай не подхващай тая тема, че ще вземе някой да ги пита какви данъци от наема плащат на безценната си кореняшка община. Да не се окаже че никой не плаща и, че тъй наречените пришълци не само плащат наем, но и издържат с данъците си общината.
37
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как успешна кметица като Фандъкова управлява най-неуспешния, най-мръсния и най-корумпирания град? Ей това, не го разбирам - тя успешена, градът пълен с проблеми.
36
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ето идея за критерии: поне 1 от родителите да е от София и да имат собствено жилище!"

А кой ще плаща наеми за апартаментите ви, като изгоните имигрантите от столицата? Ще трябва да се хванете на нормална работа тогава.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От родители - мошеници най-много страдат децата.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е когато има училища в един квартал на едно спирка разстояние с потресаващи разлика а като материална база и като ниво на преподаване. Значи е време едното училище, да стане основно само и да приеме всички сила, а другото примерно от 5 до 8. Директорът да е един, а именно доказалият се. Така от 1 ще станат 2 училищата.
33
0
 
6
 
! Отговори
до 24 от 21 преди 2 години
Може би имаш право.Но нали детски градини и училища са общински.А за данъците съм писал чак на трето място.
32
4
 
17
 
! Отговори
ДИМОКРАЦИЯ БЕ преди 2 години
Що РИВЕТЕ. Да не бяхте скачали на Орлов мост заедно с Кошлуков, дето го наградиха от ЦРУ с учене в САЩ за най-високо скачане и най-силно викане "Кой не скача е червен"
31
1
 
8
 
! Отговори
do 25 преди 2 години
Точно затова, който и да дойде на власт ще краде до спукване, без значение какво ангелче са го изкарали преди това.
30
11
 
21
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Ето идея за критерии: поне 1 от родителите да е от София и да имат собствено жилище! На позната детето ѝ е прието, където тя е искала, тя е от Бургас, мъжът ѝ от монтанските села. А колко софиянчета има, които не са приети, където искат родителите им.
29
3
 
11
 
! Отговори
:) преди 2 години
До до 25

Няма да навлизам в подробности, но който ме познава знае, че да ми бъде поискана сума ще е най- голямата грешка на искащия. Доста неща съм направил и никъде не съм се отказал. Ако бяхте така ти, ти и ти...искащите изчезват, логично е. С подобен начин на мислене ти си в схемата, а негодуваш срещу нея. Хайде кажи ми сега, че не си объркан.
28
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"има други родители, които си вадят фалшиви бележки за настоящ или постоянен адрес в този район, за да могат да запишат децата си ..."
Едва ли си вадят точно "фалшиви бележки". По- скоро си правят регистрации, както си е по закон, което е позволено или сключват трудови договори, които после прекратяват, което е също законно.
Проблемът не е в родителите. Проблемът е в самата държава и в образователната система - некачествена, като цирей, която не предоставя равен шанс за образование на децата.
27
11
 
16
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Нали по центъра бяха все кореняците-богаташи. Да не реват, а да си запишат децата в частни училища. Само че там има изпит и за 1-ви клас и я ги приемат, я не, пък и таксата от 8к евро на година май няма да им е по джоба на кореняците. Май могат само да се тупат по гърдите, че са софиянци и да мрънкат.
26
1
 
6
 
! Отговори
А за другите преди 2 години
145 СУ отдавна е приватизирано от т.нар. сдружение. А всички сигнали до къде са стигнали? Най-вероятно отлежават в нечий "джоб".....
25
3
 
19
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Така е. Дете от нашия квартал, доста далеч от 51 у-ще, напусна близкото училище и отиде да учи в прословутото у-ще с директор ексхибиционист. По този начин се увеличават в огромна степен задръстванията из града, тъй като всеки ден изнервени родители разкарват отрочетата си от единия край на града до другия.
Дойде ли ваканция , трафика в София се нормализира. Сигурно сте го забелязали. През останалите дни е пълно с трошляци с по една жена и детенце на столче, обикалящи по тъмни доби града с цел
24
5
 
11
 
! Отговори
до 25 преди 2 години
И какво да направят ???
Ти сблъсквал ли си се лично с така наречената Правосъдна система.
Ами и там е същото корупционно блато. В крайна сметка ще си скъсаш нервите, ще си изгубиш времето и немалка сума пари и ако парите не са достатъчни пак теб ще те изкарат виновен.
Затова хората си пасуват.
23
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами който е богат ще запише детето си, който е беден ще обикаля периферията.
Идеалният център вече не е за бедняци. Да си продават апартаментите и да се изнасят към покрайнините, където и без това жилищата са по-евтини, а и разходите за живот по-ниски.
Така че, може да се окаже че в крайна сметка ще са по-добре. Ще им остане и известна сума за един нов-стар таралясник и 2-3 почивки в Гърция, да видят и те морето на богатите.
22
3
 
22
 
! Отговори
:) преди 2 години
Прави впечатление как невъзмутимо пишещи тук съобщават, че им е искана сума в прав текст. И вие какво направихте? Нещата не винаги опират до даване или не на парите. Не ви се губеше време, за да сезирате орган, да се бележат банкноти и да сте човекът разбил схемата за рушвети, нали? Ами дано да ви дойде акъл в главата. За човек с нормално мислене, това е престъпление. Никаква будна гражданска съвест! Важно е само да си уредя отрочето, нали?! Ами лапай и се потапяй в такъв случай.