Заради новите критерии: Да станеш първолак – сложно

На опашка за класиране се оказаха родителите и в столичното 12 СУ
7 юни 2017 10:23, Петя Славова
48

Приемът на първокласници се оказва сериозен проблем, който е достигнал и столичното 12 СУ "Иван Асен II".

Репортер на Bulgaria ON AIR разговаря с родители на деца, които не са класирани да учат в учебното заведение, а, както твърдят те, живеят на няколко преки от него.

"Всички, които ни виждате тук на опашката за класиране, живеем на две преки от училището още, откакто са родени децата ни", разказа един от родителите.

Още по темата

За него проблемът се корени в новите критерии за прием за първи клас и родителят е преценил, че документът за настоящ адрес би трябвало да има някаква тежест и да подсигури място на сина му в училището.

"Директорите на учебните заведения нямат вина. Дори искаме да изкажем благодарност към госпожа Захариева, директор на 12 СУ, защото веднага след класирането тя ни посрещна, обясни ни ситуацията и каза, че е с "вързани ръце", продължи бащата.

По думите му вината трябва да се търси на друго място. Той сподели и притесненията си къде ще бъде записан синът му през новата учебна година, тъй като необходимият брой точки  е 43, а той е успял да събере само за 12 за СУ-то.

"За другите учебни заведения в квартала имаме само 7 точки и не можем дори и да се надяваме да стигнем до второ класиране", коментира бащата.

Според регламента 43 са точките по постоянен адрес, а за съседен район – 29.

По-рано стана ясно, че такъв проблем, заради новите критерий за прием на първолаци има и в 51-во СУ "Елисавета Багряна".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
9
 
2
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Русофилите да не правят жалки опити за да внушат, че сектанта гуру не е руснак. Руснак е и се казеа Сергей Кириенко, може фа се провери в руските сайтове.
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Хората в България раждат като за последно"Раждат като за последно един точно определен етнос, но въпреки него раждаемостта в България е намаляла двойно през годините след 1989. Това е официална статистика.
20
5
 
12
 
! Отговори
до Discovery преди 6 години
Discovery, моите деца учат там, където работя!Кой ще ти гледа децата ? Баба и дядо ?Без да познавам родителите ти, мога да ти кажа, че по принцип отглеждането на децата от баба и дядо води до повече проблеми за детето, да не кажа "*** излизат" !
19
5
 
10
 
! Отговори
Discovery преди 6 години
Аз, живот и здраве, когато имам деца, определено няма да учат в София... Ще учат в родния град от който съм и аз. По-малък по-спокоен с по-малко проблеми. В което и даскало да е едно дете, колкото и акъл да му наливат... еднакво *** излизат всички, просто тотално скапаха образованието в БГ. Тааа по-скоро ще разчитам на извънкласните занятия да се образова нормално и най-вече на това само да има желание да се образова...
18
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има все повече т.нар. квоти - за циг.а.не.та, деца със СОП /специални потребности, но не инвалиди, а щу.рави и ха.хави/, от скоро - деца на имигранти.... И като се запълнят тези квоти, като се набутат тези с връзки и рушвети - каквото остане, е за децата от квартала. Ей затова са проблемите с първолаците. А рибата е вмирисана откъм главата.
17
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 13Къде я видя тая ниска раждаемост??? Хората в България раждат като за последно, нямам нищо против нека се множат, щом ги влече тяхна си работа, но като се натъпчат всички с децата си в един град няма да ходят на училище и така!
16
2
 
19
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
До До 9 Има закон, който те задължава да водиш и взимаш детето от училище до трети клас включително. Ако решиш, че следобяд може и само (няма големи булеварди у пр.) подписваш една камара хартии, клетвени декларации, ДНК тест, кръв и урина, че си съгласен детето да си тръгва само. Връзват си гащите, ако не дай боже нещо се случи няма да носят отговорност.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брао Уе, чоУЕк! Запиши се и ти у пъруи куас!
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧОВЕК -омного си неграмоте3н бре софиянецо, останал си на нивото на прадядо си - шопа с вмирисаните беневреци.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко хора , с ниската раждаемост в последните години и този проблем с училищата ще отшуми. До 4-5 години ще започнат да се закриват паралелки и учителите ще ходят от къща на къща да ви молят да си запишете детето в определено училище.
12
10
 
21
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
До 1990 година децата ни сами отиваха на училище и сами се връщаха от училище и нямаше проблеми. Защо сега трябва родителите непременно да водят децата на училище?Дъщеря ми беше на 6 години, когато тръгна на училище. Водех я сутрин до там, защото се пресичаше на отиване голям булевард, но после сама се връщаше от училище, примерно по обяд.
11
0
 
17
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Докато не се спре с криворазбраната политическа коректност и не се започне да се говори истината, проблема с училищата само ще се задълбочава, както и става от 28 години. Естествено, че всеки родител ще направи каквото може, за да запише детето си в училище, в което ще учи с деца като него и ще има полза за детето му, а такива училища за българчетата става все по-малко и местата в тях не достигат. В България сега избираме между две неща - или децата ни ще учат в чужбина или спираме с политкорект
10
4
 
5
 
! Отговори
Алов преди 6 години
Подкупи и т'ва е
9
0
 
26
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
А когато живееш на границата на района. При мен ситуацията е такава - най-близкото училище е в съседния квартал (ако се гледат районите), но реално е пресичам улицата и съм там. В района в който живея най-близкото училище е доста далеч. Отделно в голям град като София е удачно да може да се ползва и адрес по месторабота. По-удобно е да заведеш и вземеш детето си докато пътуваш за работа, защото често пътуваш по 30-60 мин до работното място и не можеш да се върнеш навреме да си вземеш детето.
8
14
 
16
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 6 години
АЛО, СЕЛЯНИ, СПРЕТЕ ГЕНОЦИТА СПРЯМО СИФИЯНЦИ, МОЛЯ, ВИ. ВЕЧЕ НЯМАМЕ СИЛИ, ВИЕ СТЕ БЕЗКРУПУЛНИ.
7
0
 
9
 
! Отговори
Сбъркано преди 6 години
Не може да има само 7 точки за другите учебни заведения.Пишете и за 145- там никой не мже да се вреди, но имат много голяма подкрепа на общинско ниво.
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Училищата в крайните квартали се обособяват като такива,в които масовото присъствие на малки ромейчета се увеличава,увеличават се и т.нар.деца в риск,на бедни,безработни и с нисък социален статус семейства.Естествено концентрацията на ученици с переспиктива и такива,които искат да се образоват наистина се фокусира в централните части на градовете,където функционира бизнеса и администрацията на съответното населено място.Направо термитите ни обкръжават,като чувала пред Сталинград.
5
0
 
21
 
! Отговори
гениални сте преди 6 години
"новите критерий"Време е и вие да кандидаствате за първи клас
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Основният критерий, трябва да е адресната регистрация, адреса на който живееш и където плащаш данъци, в този квартал да можеш да записваш детето си. Големите градове се напълниха с преселници, не че има нещо лошо, но те да си сменят адресните регистрации и да плащат данъци в тези градове и тогава да имат възможност за класиране в училищата. Иначе не е справедливо. А и ако няма, капацитет тая държава да помисли за строеж на нови училища в големите градове, не само да ги рушат.
3
4
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Проблема тръгва още от детските градини. Понеже в кварталната детска градина с пари записват деца от цяла София, се оказва че за живеещите в района, няма място. След това тези деца гърмят за училище, защото не са посещавали детска в района. За мене единствения критерий трябва да бъде близоста до училище. Всякакви такива като дете на учители трябва да отпаднат. Ако ги има, то да важат само за училището където работи родителя.