Джипове срещу студентство – а културата и образованието къде са?

Реигоналният патриотизъм доведе до множеството университети у нас
13 юли 2017 11:00, Боряна Павлова
33
Джипове срещу студентство – а културата и образованието къде са?
Снимка: архив Reuters

Някои български университети опират до нови техники за привличане на студенти, а именно предлагане на екскурзия, смартфон и дори джип на най-успешните кадри.

Меркантилното примамване на нови студенти по този начин не е родно откритие. Както Папата го формулира - има цялостна загуба и девалвация в ценностната система на обществото.

Още по темата

 

Това посочиха журналистът Мира Баджева и бившият министър на образованието Сергей Игнатов в студиото на "България сутрин".

"До 1989 г. основните ценности у нас са култура, образование, любов. За 93-та тези три бяха в дъното на класацията. Какво ли е сега?", риторично попита Игнатов.

Според Баджева покварата в студентските приеми се дължи на факта, че за географските и демографските мащаби на държавата ни има прекалено много университети, които пък се борят помежду си за малкото останали студенти.

"Регионалният криворазбран патриотизъм доведе до прекомерното количество университети за малка България, а именно 51", заяви тя.

А бившият министър на образованието допълни към изказването ѝ, че глобализацията е довела до невиждано съревнование между университетите.

"Хората, които записват учителски специалности като педагогика, филология, история и други, трябва да се стимулират като не плащат семестриални такси. Докато бизнесът не влезе активно в образованието и не започне да си поръчва специалности или да води за ръка студентите лошият диалог между двете среди ще продължава", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.


33
Още от
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
blowjob bg преди 9 месеца
******** работа ама българска
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Докато в конституцията не се запишат и започнат реално да се изпълняват "12-те принципа на производителността на труда" на Харинктън Емерсън,докато ни управляват наркомани,клептомани,алкохолици,престъпници,терористи и педераси, докато в Народното събрание,министерствата,БАН и университетите се назначават счетоводители,адвокати и полицаи ще е така!Какво друго освен разруха и идиотщини може да е резултатът от програмата "РАН-ЪТ" на АОНСУ-то?Има ли друга програма?Обективно следва РЕВОЛЮЦИЯ!
27
0
 
3
 
! Отговори
но комент преди 9 месеца
По цял свят образованието и университетите са огромен бизнес, само за българските некадърници все им са много училищата и университетите.Ами привличайте студенти от чужбина срещу тлъсти такси .Ама за тая цел се иска да си кадърен , да знаеш езици, да си мениджър, а не тлъст задник,на когото грижата е как да си запази топлото местенце.С тоя пилешки акъл затворихте училищата, сега затворете и университетите, после и цялата държава затваряйте и да се свършва.
26
2
 
0
 
! Отговори
но комент преди 9 месеца
Е ай стига тъпотии де!Това дето не ни бива било от многото университети.Аз все си мисля, че е о тмногото простотия, ама нейсе.Бизнеса ,та бизнеса.На бизнеса не му трябва фолклористика или иранска филология, примерно ама на България може пък да трябва.Или на някого за нещо си може да иска да учи такива работи.на българския бизнес какво му трябва- шивачки и шофьори, е айде да отваряме в университетите висше образование за шивашки и шофьори Или за камериерки.
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-безсмисленото в момента и от много години е "Публична администрация". Както и "Социални дейности". Такива специалности май има във всяка сграда, на която има надпис "Университет".
Даже се питам - ако отворя една кръчма и я кръстя и аз така, дали да не почна да обучавам студенти по тези специалности "на маса". Ще има и лотария - голяма гроздова!
24
4
 
5
 
! Отговори
До Един от Северозап преди 9 месеца
"Е, как да се запишат в ТУ например, като знаят, че в другите всички университети, за няма и 1/3 усилия..."
ТУ са в момента едни от най-западналите. Там отиват тези, дето и на други места дори не могат да влязат. А как "учат" - леле - мале, да не почваме! Какви усилия? Достатъчно е да си замъкнеш книжката за подписи. Турция пропища преди няколко години точно от кадрите от такива "университети" - продавачи на дипломи.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Завършил, незавършил, 600лв заплата те чака, ама друго си е с джип.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ДОКТОРСКИТЕ ДИСЕРТАЦИИ СИ ПРИЛИЧАТ КАТО БЛИЗНАЦИ.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
СЕЛСКИ УНИВЕРСИТЕТИ, ПРОФЕСОРИ И ДОКТОРИ С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ.
20
0
 
22
 
! Отговори
Bookland преди 9 месеца
Има причина държавата да копае дъното и тя се нарича 'общество'.
О.скотяло,и.зпростяло,м.ързеливо,озлобено,агресивно и корумпирано е само малка част от общата картинка в държавата.
Няма как да има прогрес при царящата апатия,мързел,злоба и прочие.
19
1
 
2
 
! Отговори
,,,,, преди 9 месеца
Един пример за фалшива новина. Това е по повод годишнината на ВУАР, и е от няколко години не от сега. Дали е правилно е друг въпрос
18
0
 
21
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 9 месеца
Как досега националните лотарии не разиграват диплома от елитен университет с осигурено работно място за цял живот , опция рушвет /малка сума но редовно/
17
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Масовата безработица е причината и професорите се спасяват в университетите за да не емигрират и мият чинии.
16
1
 
30
 
! Отговори
Гробокопач преди 9 месеца
"До 1989 г. основните ценности у нас са култура, образование, любов. За 93-та тези три бяха в дъното на класацията. Какво ли е сега?", риторично попита Игнатов.

Аз ще ви кажа, какво е сега: Чалга, Бате Бойко и ГЕРБ!
15
0
 
8
 
! Отговори
... преди 9 месеца
Епа какво се чудим! То при завършващи 40к 12-ти ученици има налични 60-65к места в университетите! Еми как един университет да привлече студен! Ето така! това, че имал 2- от дипломата, а на изпита по-малко, е без абеселютно никакво значение! Важното е студен да стане и "черен джиб" да спечели! Науката, културата, образованието, в този баш случай, не са от значение!
14
1
 
4
 
! Отговори
Edna преди 9 месеца
Извинявам се - НЕ слагат.
13
1
 
34
 
! Отговори
Edna преди 9 месеца
А беше време, когато за да те приемат в езикова гимназия, държахме два приемни изпита - по бълг. език и математика. Оценките, заедно с успеха от 7-ми клас, формираха бал. След Подготвителен клас - пак пресяване. И така 5 години! За приемане в университет - състезаваш се с минимум 10 човека за едно място, по-често 15-20. Да не говорим за медицина или право. Ама това едно време, сега с диплома за висше образование колеги ме слагат и една запетайка правилно, да не говорим за пълен и кратък член!
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нивото на преподаватели и преподаване очевидно са паднали. Затова много млади хора предпочитат чужди университети.
11
2
 
20
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 9 месеца
Продължение. Е, как да се запишат в ТУ например, като знаят, че в другите всички университети, за няма и 1/3 усилия, ще получат същата по тежест диплома, от която някога някой, когато ги назначава на работа, ще провери само снимката, дали е твоя, и серийния номер, евентуално? Останалото са само общи приказки.
Но , има и по-лошо-тия дават джипове, а подозирам, че в средните училища скоро и стрийптиз ще правят, само и само да привлечат ученици.
10
2
 
24
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 9 месеца
Не е луд този, койтояде баницата, а който му я дава.
Всичко вече в тая държава е търговия.Образованието-отдавна.
При това-никой не си прави труда да проучи от какви кадри има необходимост държавата, а гледа да прибере едни пари, като обучава"публична администрация" , "социология", "психология", "Журналистика", "връзки с общественоста", "счетоводство". Парадоксът е, че инженерните специалности, в ТУ например, които се учат трудно, ги побъркват от учене и изисквания, а ония горе-между капките.