ВУЗ-ове на лов за студенти: Висшист стани, джип спечели!

Да бъдем играчи, не запалянковци, призовава ректорът на ВУАРР
12 юли 2017 07:11,
44
ВУЗ-ове на лов за студенти: Висшист стани, джип спечели!
Снимка: Висше училище по агробизнес и развитие на регионите

Все по-невероятни методи използват родните университети в опитите си да привлекат студенти. След като миналото лято ректори даваха по 50 лв. на свои възпитаници и преподаватели за всеки доведен кандидат-студент, тази година някои висши училища са вдигнали мизата - на младежите се обещават даже джипове, само и само да се запишат в съответния университет.

Най-пресният пример е от частното Висше училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив (ВУАРР), което се рекламира с гръмката оферта "Учи и спечели", пише "Сега". В специално обръщение на сайта на университета ректорът акад. проф. Димитър Димитров примамва бъдещите студенти с "щастливи бонуси" - 7-дневни почивки, смартфони, айфони, лаптопи, таблети, а голямата награда е джип. Щастливците ще са 25 първокурсници, които ще научат за своя шанс на студентския празник 8 декември т.г., когато ще се теглят номерата на късметлиите.

"За да се реализира човек в българската икономическа среда, той непременно трябва да завърши нашето висше училище", убеждава ректорът на ВУАРР и гарантира на студентите, че ще "научават не само общоприетите пакети от знания, но и тънкостите, специфичните особености и слабостите в обществените реалности". Той им обещава още да им разкрие тайните на успеха и формулите на някои принципи като "Да бъдем играчи, а не запалянковци!", "Толкова теория, колкото е нужна за практиката!" и др.

Описаните възможности за реализация на дипломираните висшисти пък не могат да се изброят на пръстите на двете ръце - "в управлението на общините, туризма, финансовите институции, счетоводните къщи, банките, управлението и икономиката на агробизнеса, управлението на информационните системи, като системни администратори, управление на проекти, маркетинг и реклама, управление на човешките ресурси, артмениджмънт, международен бизнес". Според рейтинга на университетите безработицата сред завършилите администрация и управление във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите е 4.71%, а по втората предлагана от вуза специалност икономика - 4.77%.

Друг частен пловдивски университет - Висшето училище по сигурност и икономика - е възприело почина на колегите си и предлага "само сега" специална модулна такса от 600 лв. за всички приети и записани студенти в първи курс. Вузът явно не се смущава от шумотевицата, която миналата година предизвика починът "доведи приятел" и я използва в тазгодишната си кампания. "Във връзка с големия интерес към новите специалности на ВУСИ ръководството обявява следните нови преференции за кандидат-студенти: намаление на таксата за приети първокурсници, които доведат за кандидатстване свой приятел", гласи съобщение на сайта му. Колко е "редовата" такса обаче, от съобщенията не става ясно. Вузът приема само с оценки от матурите, а за улеснение на кандидатите подаването на документи е организирано онлайн.

Великотърновският университет пък, който е държавен, използва промоциите в друга посока. Офертата гласи, че тези, които се запишат на 10 и 11 юли в първи курс в една от общо 7 специалности, ще бъдат освободени от такси за първия семестър, които варират от 250 до 380 лв. Въпросните "късметлийски" специалности са все с огромен недостиг на кадри - педагогика на обучението по..., филология, история и археология, религия и теология, приложна математика и науки за земята. Вузът във Велико Търново може да се похвали и с акция "Рано рани" още от декември 2016 г. Тогава на бъдещите кандидат-студенти е предложено да си изберат предварително специалност и форма на обучение (редовна или задочна) в над 20 професионални направления. Другата предложена опция е да си запазят място в "една любима специалност" от въпросния списък с гаранции от университета за по-късно записване.

За академичната 2017/18 г. кабинетът утвърди 8% по-малък план-прием на студенти - около 45 хиляди души (при около 49 хил. души за м.г.). Въпреки това и тази година се очаква отпуснатите бройки да не бъдат запълнени. Университетите ще бъдат допълнително затруднени и заради започналата реформа във висшето образование, целяща стимулирането на качествените специалности. Т.г. например приемът по икономика, администрация и туризъм е силно орязан за сметка на направления, изпитващи глад за кадри, като математика, педагогика, информационни и комуникационни технологии и т.н. Въпреки различните бонуси от държавата обаче и тези специалности м.г. не успяха да запълнят отпуснатите им бройки. 


44
Още по темата: ВУЗагробизнесстуденти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Наистина ли това на снимката не е джип? Благодаря, че ми отваряш очите. Ти си един много интелигентен и наблюдателен човек!
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За пореден път се убеждавам, че нама такъв манталитет, абсурдни решения и идеи, като българските.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквайте изтеглени директно завършили, без да учат ще получат диплома, необходимо е да се платят само таксите. Възможност за разсрочено плащане.
34
2
 
1
 
! Отговори
6748309 преди 4 години
До НовСкоро ще стане , ако може що годе да чете и да пише човек , ще може да влиза в университета
33
1
 
2
 
! Отговори
до 36 преди 4 години
Да, едно време ни охраняваха и застраховаха на сила, сега вече ни образоват на сила.
32
2
 
2
 
! Отговори
Нов преди 4 години
Трябва да се въведе и минимален бал за приемане. При максимален 24 например минималният да е 20-21. Не може с 11 бал да се влиза във ВУЗ
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следващата стъпка е ректорът да ти опира патлак в главата само и само да запишеш, че пари требват. Пък и патлака е по-евтин от джипа.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щеше да е смешно ако не беше тъжно.
29
2
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
До 89 година за да стана студент съм бил в конкуренция с 30 кандидат студенти в Стопанска академия Д.А.Ценов град Свищов. Да бях приет от 40 човека 4-ти по бал. Но образованието беше на ниво. Вълна от аплодисменти да се приеме ректорът Светлозар Калчев на 8-ми декември в аудитория 1. Хапваш в стола за 50 ст. купонче и плащаш 9 лева за три месеца общежитие, което втората година ми го плащаше един колега спортист . Сега образованието е пълна порнография. Двойките стават тройки за да има прием.
28
0
 
8
 
! Отговори
аз там преди 4 години
Евала! с държавните субсидии за ОБРАЗОВАНИЕ - джипове и екскурзии ...
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това на снимката не е Jeep !!!
26
2
 
0
 
! Отговори
платон преди 4 години
пълно с некачествени частни вузове, където оценките на изпитите са отличен 6 и слаб 5.Пълно с псевдопрофесори от тези вузове.Вузове където се продават дипломи за вис-ше образование.Напр. на изпитите за адвокати най-слабо се представят варненският свободен университет и благовеградският университет-ЮЗУ.Качествени са само държавните вузове, на първо място СУ "Кл.Охридски".
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дебиломер"Учи мама за да не работиш! Докато още върви тоя девиз тъй ще е."Мирко, той девизът си е добре - "Учи, мама, да не работиш." и после - няма работа, няма работа, няма работа....
24
0
 
4
 
! Отговори
Дебиломер преди 4 години
Учи мама за да не работиш! Докато още върви тоя девиз тъй ще е.
23
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Наистина ще могат да се реализират по общинските администрации там е пълно с такива некомпетентни и нахални "лауреати", идеалният мат'риал за местна феодална номенклатура, която да крепи хилядолетния Бойков райх на стабилността.
22
0
 
8
 
! Отговори
До Мислеща 20 преди 4 години
"Тази томбола не е ли вид хазарт. Че не е морално е ясно, но въпросът е дали е законно? Няма ли точно определени правила и процедури за подбор и прием на студенти и до колко са спазени в този случай?"Има. Само че контролиращите органи са в игрите и никой за нищо не отговаря. Бягайте оттук навреме, мили млади хора, бягайте и не се обръщайте! Няма изгледи от клоаката да стане държава дори от третия свят!
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВУЗ-овете трябва да са от догодина - на половина!Даже вече сме закъснели.Най-хубав е бизнеса да си ректор на ВУЗ - произвеждаш 100% брак и не фалираш!Никой качествен ученик не остава вече да учи в това подобие на висше образование. То е за краварите само, тези, дето нямат помен от познания по елементарен правопис, например. Грамотните се изнесоха и продължават да се изнасят.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В право е фраш и СУ монополизираха учебниците, сложиха космически такси и няма конкуренция.
19
1
 
8
 
! Отговори
м даа преди 4 години
Това с държавните поръчки трябва да се спре , от години обявените места са повече от кандидатите. Трябва да се промени системата за да де помага на хората имащи желание и постигащи нещо , а не на всеки записал се
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Махнете таксите.