Образованието ни – същото като през 80-те години

Основен проблем е, че е структурирано отгоре надолу
19 юли 2017 14:30, Екип на Bloomberg
59
Образованието ни – същото като през 80-те години
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първият и основен проблем на образованието в България е начинът, по който е структурирано то - отгоре надолу. Това, което се изисква от студентите на пазара на труда, не съответства на реалните знания, които получат. Това коментира икономистът Стоян Панчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Има разминаване в системата, което има няколко източника. От една страна стои структурата на заплащането за образованието, предоставяно от българските университети. С някои изключения, в по-голямата си част обучението се покрива от държавата. И голяма част от мисълта, която би вложил, когато купува продукта образование, е извадена от уравнението. Другото, разбира се, са натрупванията от миналото. Системата е изключително консервативна и тези натрупвания не могат лесно да бъдат премахнати или реформирани", посочи той.

Набюдаваме едно образование, което е почти същото като през 80-те години, през 2017, каза Панчев.

Какви са необходимите образователни промени в България? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Във всяко средно образователно училище ТРЯБВА да има професионална насоченост -по паралелки, по класове, ако не и за цялото учебно заведение. От средното училище младият човек трябва да излезе, не само пълнолетен и законово отговорен пред Обществото, но и достатъчно добре обучен, и усвоил до прилична степен дадено умение, даден занаят !Не само да бъде добър наемен работник, но и самостоятелно да работи и да си "вади хляба" !! В Европата е така..........
54
0
 
4
 
! Отговори
Архангел преди 6 години
Нама страшно мили ми младежи - кандидат студенти, всички ще влезнете иначе какво ще правят хилядите "преподаватели" във ВУЗ. Стотици училища се закриха поради липса на деца, още толкова с 20-30 ученика, а бр. на ВУЗ - оветв расте ли расте. По броя на приетите студенти няма никаква демографска криза.
53
0
 
4
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До Някой си там. Ако си в България,значи си мутра,а не,че си образован,щом печелиш прекалено много. А това,че съучениците ти мизерстват,вместо да произвеждат спокойно и да живеят сносно поне,е още едно потвърждание за жалкото ниво на образованост и интелигентност при теб. Дано дечицата ти да имат някой и друг генетичен шанс поне от майка си,но прекалено многото пари при теб не биха привлякли чак такова нещо. Може би си чувал,че подобното привлича подобно?
52
2
 
4
 
! Отговори
PD преди 6 години
А в какво общество живеем ? Може би тържество на знанието, или на парите? Купуваме и продаваме знание, за да правим пари! Почти изхвърлихме академичното ниво в висшето образование, за да угодим на желанието на бизнеса за готови, и не толкоз умни кадри. И всеки се пъне за висшист, а работи максимум среден занаятчия. И такива старши експерт в министерства, пишат програми за образоване на новите поколения, обикновено безсмислено преписват от чужди системи. Сега по ясно ли е, как го докарахме дотук.
51
1
 
3
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До емиграцияРомео и Жулиета имат смисъл,който завинаги ти е убягнал,сладкий тиквунчо! А българската класика никога не е била разбираема за зеленчуци ... Родителите за какво са? Иначе на телевизора пише,че на 12 е разрешено да му полират мозъка с кримки и турски сериали ...
50
0
 
3
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До защо се залъгвате ПолООООвина се пише,БЕЕЕЕ! И още говорите,че и спорите! за историята ни - че е славяно /де ги тия,БЕЕЕЕЕ!/ българска. Като имате нова информация,защо грухтите по същия дебилен начин като през 80-те години на миналия век? Защото положението е същото,само че сега не може да се скрие дори и само заради международните класации,в които ни включват. Пак имаме по няколко успеха, но те са индивидуални и само потвърждават,че си клюхтим в миналия век!
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато Икономист говори за образование трябва много да се замислите ..Икономиката не е наука , а религия за грабеж.. 50 % от заввършилите висшо са в икономика , админситрация , психологии , политилогии , социологии.. А в Германия при тази силна икономика процента е 25% и пак няма работа за икономисти..
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България е вредно да се обучават икономисти - тъй като няма икономика студентите няма къде да искарат 2-3 стажа както студентите в Германия та да се научат.. Едиствено ИТ сектора е мястото където студенти инженери и информатика могат придобият опит. Другите индустрии са смешни - смешно е Либхер някакви храдилници , главно огъване на тенекии да учат стидентите по машиностроене и електроинженерстов.
47
4
 
9
 
! Отговори
Зара преди 6 години
Нищо не завършвахме.Коне с капаци бяхме, подковани с марксизъм -ленинизъм.В университетите се влизаше с предимства и малко деца от народа имаха достъп до добро образование.Сега училищата са много зле откъм преподаватели.Старите кучета не искат да си тръгнат заради добрите заплати и работят вземайки и пенсия и заплата.Поне в Бургас има по пет-шест такива във всяко училище.Директорите по незнайни причини си ги държат ,а по десет млади учители най-малко чакат за местата им.Това е !
46
1
 
2
 
! Отговори
емиграция преди 6 години
Добре бе господине , или госпожо, или каквото искаш. Няма да намесваме Путин, но един от нас посети Москва. Приличаме си по -учебната програма..............
45
1
 
6
 
! Отговори
80-те преди 6 години
, но като 80 -те години на XIX век!!! А управлението му е на феодален принцип. :D (и никак не е смешно)
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*Философия
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 24Филисофия е престижна специалност и не е лъжица за всяка уста, повярвай! А друг е въпросът, че се влиза лесно, както в абсолютно всяка специалност понастоящем. В специалностите от ФФ се учат предметите, които се учат в специалност Философия, т.е. другите мижави специалности са вторични и ненужни - като Политология, Публична администрация ( в СУ е към ФФ), Психология и прочее.
42
0
 
7
 
! Отговори
нормален преди 6 години
До емиграцияСтига с този Путин бе. Почвам да се дразня вече как каквото и да стане го замесват него. Не Путин направи гей парадите!
41
3
 
9
 
! Отговори
Инжинер преди 6 години
Това са пълни лъжи. Ако образованието ни беше като през 80 години щеше да е приказка!Аз бях предпоследният випуск магистри, преди разделянето на магистри бакалаври. Дова беше към 2000г. Имах възможност да сравня броят предмети, учащи от новите магистри (студенти, които минават през бакалавър и се записват за магистър, същата специалност). Беше точно наполовина. Дори ни беше неприятно как ще имат същите дипломи, а ще са се мъчили наполовина. Е обаче това си оказа влияние!
40
11
 
4
 
! Отговори
Някой си там преди 6 години
Изкарвам прекалено много пари, за да запиша децата си в държавно училище. Предпочитам някои от чуждестранните частни училища, защото поне учат децата на нещо полезно и имат реален шанс, да учат и да се развиват в нормлани страни. Аз бях в училище допреди 6 години и бе ОТВРАТ ! Да не споменавам, че повечето от съучениците ми са толкова бедни, че ходят със една скъсана обувка, която са намерили на улицата.
39
4
 
3
 
! Отговори
емиграция преди 6 години
Време е нашите леви и десни политици, и специалисти да разберат, че скрито покрито няма. Да се усещат навреме, когато мамят и лъжат, защото интернет ги разкрива на секундата...Да черпят най хубавото от ЕС и Русия, но не Путинската пропаганда....
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се промени системата !Ако на 12 не става, да не го бутаме до 19 годишен в училище, ами да му връчим лопатата или шапката и я на полето, я в Макдоналдс.
37
1
 
14
 
! Отговори
кръвожаден веган преди 6 години
Във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" от 2015 г. са въведени задължителни ограмотителни курсове за новоприетите студенти.Никой не си беше и помислял за нещо подобно през 80-те. Тогава също изоставахме заради остарели академични програми, мизерна база за практически занятия и с редки изключения- недостатъчна практика като цяло. Липсваше достъпна литература, периодични издания и информация за моментното ниво в света.Средното специално образование беше горе-долу на ниво, но до там.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо, образованите през 70те, 80те и 90те, оставиха да се случи това на странта ни. ЗАЩО !