Дете с полиция на училище? Може, но за ден, два, час…

Малчуганите не разбират учебниците, защото не ги пишат учители
8
Дете с полиция на училище? Може, но за ден, два, час…
Снимка: Reuters, архив

Учителите трябва да получават стартова заплата като специалистите в IT сектора, защото се занимават със софтуера на ума на българската нация, смята бившият просветен министър Сергей Игнатов.

Според него с отпадането си от училище децата остават ограбени, това е посегателство върху тяхното бъдеще.

Въпреки това той е скептичен, че планът за воденето на децата в училище принудително, ако трябва и с полиция, ще проработи.

Още по темата

"С полиция едно дете може да бъде вкарано в училище за кратко време – за един ден, за един час, но не може да бъде задържано. Училището не отглежда децата. За да посещават всички деца училище се изисква много труд от различни институции", коментира Игнатов пред БНР.

Според бившия просветен министър образоването трябва да бъде адекватно, а учебниците се пишат от представители на академичните среди, чийто академичен жаргон е неразбираем, особено за по-малките ученици.

"Необходимо е ново учебно съдържание, нови програми и нови учебници", подчерта Игнатов.

"Ако всички, които сме ангажирани с образованието, включително и родителите, се съгласим, че училището подготвя детето не за изпити, а за живота, тогава самата среда ще се промени. Детето наистина ще има функционална грамотност и образованието ще бъде инструмент за решаване на ежедневни проблеми. Ако запазим философията, че се готви за изпити - отчитаме изпита за днес, потриваме доволно ръце, местното училище отчита по-висок резултат и по-висока успеваемост, и на другия ден - нищо... Продължаваме с този наш проблем материалът да се наизустява, а когато трябва да взимаме логични решения и да преобразуваме материала в действия, дори отличниците се затрудняват", коментира той.

Според него провал в нашата система е самото разбиране за елитни и слаби училища.

"Ако успеем в следващите 20 години да стигнем до едно положение всички училища да бъдат еднакви, да бъдат добри, това означава, че на всяко дете - независимо от социалния му произход или мястото, където е родено, ще бъдат предоставени еднакви условия за образование. Иначе отсега знаем - тези, които влизат в елитните училища в градовете, към 80% от тях вече си подготвят багажа за терминал 2 и това е лошо решение", каза още Игнатов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се въведе образователен ценз за гласуване?Да се отработват соц.помощи
6
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5Разумни неща пишеш, но вместо да ги пращат в интернати от затворен тип за успех под "добър (4)", решиха да им дават специални стипендии за успех поне (3.50), стига да са от етноса, разбира се.Еееех, жална, тъжна Българийо!
5
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата от етноса след 5 отсъствия трябва да бъдат изпращани в интернат от закрит тип а помощите да бъдат спрени, същото трябва да се прилага и за успех под 4.00 за същите. Само така има шанс да бъдат интегрирани.
4
2
 
40
 
! Отговори
А преди 6 години
Защо училището е задължително?Можеш да заведеш коня до водата, но не можеш да го накараш да пие.Не можеш да дадеш някому нещо насила - насила само може да се отнема...
3
4
 
32
 
! Отговори
Пазете децата преди 6 години
Za проверка на сигнали за внедряване на забранени от Основния закон тежко терористични педофилски камери и скенери в училищата направихме проверка на място.Контролнат а група издържа около 26 минути преди да избяга тежко увредена от терористична СПИН активна камера облъчваща поименно всеки с точност до 3 микрометра обемно проникващо .Внесохме веднага предложение з а растрел на виновните длъжностни лица и затваряне на всички училища ,детски градини и ясли до пълен демонтаж на забранената техника
2
0
 
48
 
! Отговори
Уравниловка, а? преди 6 години
Значи умните и трудолюбиви деца, възпитавани така, че да ценят образованието и да се стремят към него, ще учат заедно с потомството на хора, които никога не са учили, не са помисляли да работят и са възпитали децата си по свой образ и подобие? Защо да ги наказваме така?"... в следващите 20 години ... на всяко дете ще бъдат предоставени еднакви условия за образование" - чул те Господ, г-н Игнатов, значи най-после ще се сложи край на дискриминацията, на която са подложени етническите българчета!
1
0
 
57
 
! Отговори
Преди 7 г. Серьожата преди 6 години
Игнатов "оправи" науката, сега ще даде акъл как да оправим и образованието!Дали Серьожата има и най-бегла представа колко ограбени се оказват онези деца, които с желание ходят на училище, но в паралелката им попада дете, което не ще да учи? Има ли представа как такова дете подлудява и учителите?Такова дете е занемарено от родителите си още в предучилищната му възраст. Само спиране на помощите и зверски глоби, които да отработват, ще вкарат в пътя такива родители. Така ще се реши проблемът!